Pretraga

[VIDEO] Mate Rimac prisjetio se dana kad je bio maturant pa zahvalio profesoru iz srednje škole

A- A+

Mate Rimac nedavno je postao većinski vlasnik Bugattija, a tvrtka je postala Rimac Grupa podijeljena u dvije tvrtke – Rimac Bugatti i Rimac Technology. Na društvenim se mrežama danas sjetio maturantskih dana pa zahvalio svom profesoru iz srednje škole.

https://www.facebook.com/mate.rimac/posts/10226483337088246

– Wow, ovo je bilo prije 15 godina s profesorom koji je započeo moj put. Hvala Ivane Vlainiću, napisao je na društvenim mrežama Rimac.

Izume predstavljao kao maturant

Uz to je podijelio objavu iz arhive HRT-a o izumu koji je u legendarnoj emisiji Globalno sijelo predstavio kao tinejdžer, tada maturant Srednje strukovne škole u Samoboru. Tada je, prisjetimo se, izumio rukavicu za koju je voditelj emisije Joško Martinović prognozirao da će nas odvesti u budućnost.

– To su vam rukavice koje će zamijeniti tipkovnicu i miš. Znači, sve funkcije tipkovnice i miša ćete imati smještene na ruci. Znači ležite doma na kauču, imate monitor pred sobom, može biti pet pet metara od vas, ležite i pišete, recimo dokument neki, ispričao je mladi Rimac pa pokazao kako bi sve trebalo raditi.

Rukavica je inače nastala kao maturalni rad Mate Rimac i njegov kolega, tada brucoš FER-a Luka Bošnjaković.

Izdvojeni članak

Mate Rimac dospio u udžbenik: No, nije jedini Hrvat u knjigama prepunih stripova

Ušao i u udžbenike

Rimac je, inače, pisali smo, dospio i u udžbenik tehničke kulture. U udžbeniku Svijet tehnike 5 pojavljuje priča akademika Nikole Bašića kako su nastale Zadarske orgulje; Alberta Gajšaka koji je sa 18 godina lansirao MakerBuino; Ivana Mrvoša i njegovih inovacija koje su rezultirale najpoznatijom te priznatom u svijetu- Pametna klupa; te Mate Rimca i njegovog puta od natjecanja u školi do tvrtke Rimac automobili, električnih automobila i svega čime se danas bavi.

– Razmišljajući o konceptu novih udžbenika kako bi trebali izgledati te kako ih uskladiti sa novim kurikulom, došla sam na iznimnu ideju – u udžbenike ubaciti stripove sa pričama o Hrvatskim inovatorima i poduzetnicima koji su divan uzor današnjim mladima. Umjesto klasičnih priča o već dobro poznatim znanstvenicima poput Tesle, u stripovima su se našle motivacijske priče ljudi poput Mate Rimca, sa njihovim koracima od školskih klupa do onoga što danas jesu. Nakon mnogo poziva, e-mailova i razmjene priča između nje i osoba u stripu nastala je mala riznica priča u slikama, ispričala je Maja Marčinko, urednica udžbenika.

Više o ovoj temi možete pročitati na ovoj poveznici.