Pretraga

Rođena prva beba u Europi koja ima tri ‘roditelja’: Za sve zaslužna revolucionarna metoda koja spašava živote

A- A+

Beba koja ima tri ‘roditelja’ rođena je u Velikoj Britaniji. Za takve je napise zaslužna revolucionarna metoda umjetne oplodnje koja otklanja mogućnost prijenosa neizlječivih nasljednih bolesti s majke na dijete, a sve putem doniranih mitohondrija s treće strane. Tako rođeno dijete ima 99,8 posto gena majke i oca, i nešto sitno, njih ukupno tek 37 gena, od donorice.

tek rođeno dijete u rukama primalje

Ilustracija: Unsplash

U Velikoj Britaniji rođenja je prva beba koja, tehnički, ima tri roditelja. Dijete sadrži DNK od tri osobe, a to se dogodilo nakon što su liječnici izveli revolucionarni postupak umjetne oplodnje koji za cilj ima spriječiti nasljeđivanje neizlječivih bolesti, piše Ian Sample za The Guardian.

Geni su 99,8 posto od oca i majke

Tehnika je poznata kao liječenje darivanjem mitohondrija (MDT), a koristi tkivo iz jajnih stanica zdravih donorica kako bi se umjetnom oplodnjom stvorio embrij bez štetnih mutacije koje, genetski, imaju njihove majke i vjerojatno će ih logikom nasljeđivanja prenijeti na svoju djecu.

Budući da embriji kombiniraju uz muške i ženske spolne stanice i nešto što se zovu mitohondriji iz jajnih stanica donorica, dijete koje se rodi bit će u 99,8 posto genetski dijete svoje majke i oca, ali će imati i malu količinu genetskog materijala od treće osobe. To je, preciziraju stručnjaci, prenosi The Guardian, ukupno oko 37 gena.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno otkriće: Znanstvenici došli korak bliže oživljavanju ptice dodo

Mijenjao se zakon zbog ove procedure

Napredak ove metode sprječavanja prijenosa nasljednih neizlječivih bolesti doveo je do toga da je tamošnji parlament 2015. godine promijenio zakone kako bi se postupak mogao izvoditi. Dvije godine kasnije, Newcastle klinika postala je prvi i jedini nacionalni centar licenciran za obavljanje ove procedure.

Prvi su slučajevi odobreni 2018. godina, a odobrenja se za sve, od slučaja do slučaja, daju pojedinačno. Za to je zadužen poseban dio administracije koji se bavi ljudskom oplodnjom i embriologijom. Oni su dali zeleno svjetlo do sada za najmanje 30 slučajeva, prenosi The Guardian.

Liječnici iz spomenute klinike ne objavljuju detalje o djeci rođenju unutar MDT programa. Postoji bojazan da bi konkretne informacije mogle ugroziti povjerljivost pacijenata, no na upit The Guardiana odgovorili su da je manji broj djece rođen u Newcastle klinici zahvaljujući upravo ovoj metodi.