Pretraga

Roditelji i učenici očistili školsko igralište i izazvali raspravu: Tko treba održavati taj prostor?

A- A+

Na društvenim mrežama roditelji i učenici jednog šestog razreda zagrebačke škole objavili su kako su se prije samo početka ove školske godine organizirali i očistili prostor oko škole kao i školsko igralište. No, u komentarima se povela žestoka rasprava o tome tko bi uopće trebao održavati vanjske školske prostore – škola, djelatnici čistoće ili učenici tijekom sata razredne zajednice?

Foto: Osnovna škola Voltino

Roditelji i učenici 6.c razreda Osnovne škole Voltino preko ljeta su se dogovorili i organizirali akciju čišćenja školskog igrališta i prostora oko škole prije početka nove školske godine. Posebna zahvala je išla jednom roditelju koji je odlučio učenike počastiti s pizzom nakon obavljenog posla. Akciji su se pridružili roditelji i učenici iz drugih razreda, ali u komentarima je krenula žestoka rasprava.

– Lijepa gesta, ali sramota za školu da djeca čiste, a imaju ljude za to, bio je jedan od komentara, dok se drugi s time nisu složili i naveli kako su oni kao učenici te iste školi sami čistili okoliš.

‘To je bila ideja učenika i njihovih roditelja s čime su nas iznenadili’

Ostali su komentirali kako bi školski prostor trebao čistiti Zrinjevac pošto je grad osnivač, a drugi kako u školi mora postojati osoba koja je plaćena za to.

– To je bila ideja učenika i njihovih roditelja s čime su nas iznenadili. Mi inače čistimo sami školski okoliš, ali kada taj prostor koristi cijelo naselje, teško je to održavati čistim cijelo vrijeme, rekla nam je ravnateljica OŠ Voltino, Ksenija Gluhak.

Školsko igralište i vanjske prostore koristi cijelo naselje

Školsko igralište, kaže nam ravnateljica, nije ograđeno i vanjski prostori škole otvoreni su za javnost. Upravo zbog toga u kvartu imaju problema s osobama koji onečišćuju i oštećuju školsko igralište, a često moraju zvati i policiju.

– Policija skoro svaki dan obilazi oko škole. Najviše imaju posla navečer kada se na klupicama skupi mladež koja radi buku i uznemirava susjedstvo, ali mislim da ograđivanjem i zatvaranjem prostora oko škole ne bi postigli ništa. Oni bi to preskočili, strgali vrata i opet ne bismo ništa napravili, poručila je ravnateljica Gluhak.