Pretraga

Romske udruge sumnjaju da njihove stipendije koriste Hrvati

A- A+

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta skriva romske studente, a četvero je Roma bez ikakvog objašnjenja ostalo bez stipendije. Udruzi Zlatno romsko srce, koja se zalaže za obrazovanje i integraciju mladih ljudi romske nacionalnosti, oduzeta je jedina igraonica na području Zagreba. Zbog toga su ostali bez mogućnosti za upis u osnovnu i srednju školu, hrane i zaštite.

MZOS ne želi Vijeću romske nacionalne manjine dostaviti popis imena romskih studenata te su bez ikakvog objašnjenja odbili četiri osobe koje žele nastaviti studirati uz financijsku potporu.

Razgovarali smo s predsjednicom udruge Zlatno romsko srce, gospođom Hati Eminović koja nam je objasnila u kakvim uvjetim žive mladi Romi, kako im je oduzet jedini prostor u kojemu su učili djecu hrvatski jezik i kako dobri učenici bez ikakvog objašnjenja ostaju bez stipendija.

www.cldd.org

Izdvojeni članak

Ekskluzivno: MZOS skriva imena 30 romskih stipendista

Zlatno romsko srce ne može pomoći Romima

Udruga Zlatno romsko srce osnovana je 2006. godine, a predsjednica je Hati Eminović koja se posvetila obrazovanju i pomaganju siromašnim i neintegriranim Romima. Otvorila je igraonicu u kojoj je poučavala hrvatski jezik, oblačila i kupala Rome od tri do 14 godina.

– Izbacili su me iz stana, zatvorili igraonicu, odvjetnik Dražić me prodao i ostala sam bez jedinog prostora u Zagrebu u kojem sam pomagala Romima kako bi se obrazovali i integrirali, izjavila je predsjednica Eminović. Još je nadodala kako je kontaktirala gradonačelnika Bandića i da ju je njegova tajnica odbila s obrazloženjem kako su oni imali prostor i da nemaju što tražiti.

U igraonici je bilo 35 djece, osam ih se upisalo u osnovnu školu i sada su odlični učenici petog razreda. Kako je država udruzi oduzela prostor tako su i djeca ostala bez mogućnosti da nauče hrvatsk jezik i pohađaju školu s ostalom zagrebačkom djecom.

Izdvojeni članak

Romska djeca u šoku: Pokušali im ponovno blokirati nastavu

Dobri učenici ne mogu na studij

Predsjednica udruge se ne slaže s izjavom predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine, Neđatinom Kamberovskim, kako romsku djecu treba upisati u vrtiće s hrvatskom djecom.

– Može li hrvatsko dijete doći u romski vrtić i integrirati se ako ne zna jezik? Naravno da ne. Zato je naš jedini zahtjev dobivanje prostora gdje bismo ih naučili hrvatskom jeziku, higijenskim navikama i informatici kako bi normalno mogli upisati osnovnu školu.

Tri sestre iz obitelji Beriša završile su srednju medicinsku, frizersku i školu za dizajn i žele studirati. Njihova želja je još uvijek neispunjena jer su ih odbili stipendirati. On što predsjednicu najviše ljuti je to što nisu dobili obrazloženje zašto su djevojke ostale bez financijske potpore.

Eminović, kao i Kamberovski, sumnja kako Hrvati dobivaju stipendiju za Rome.

Klaudija Sahiri je peti razred osnovne škole i slabovidna je. Vrlo dobar je učenica, ali ne može nastaviti školovanje. Zlatno romsko srce je tražilo donacije za lasersku operaciju kako bi se djevojčica nastavila obrazovati, ali se novac nije prikupio.

Izdvojeni članak

Roditelji protestirali: ‘Ne želimo da romska djeca idu u školu s našom’

‘Neka ga vrag nosi’

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi je zaposlio Bugarkinju Anu koja se bavi ljudskim pravima te je trebala voditi romsku djecu na more. Na taj su izlet otišla hrvatska djeca, a upisani su romski pripadnici.

Azis Bošković je 28-godišnji otac petero djece koji je prije nekoliko mjeseci doživio prometnu nesreću. Bio je tri mjeseca u KBC Rebru i ne može se od teških operacija oporavljati na Žitnjaku među štakorima. Udruga je tražila od Grada Zagreba stan za njega i obitelj, ali su dobili odgovor ‘Neka ga nosi vrag. Nismo ga mi tjerali da vozi.’

Osim navedenih problema, 12-godišnja curica boluje od leukemije, curica od osam godina u Sesvetama je paralizirana. Udruga ovim putem poziva sve one koji žele pomoći putem donacija kako bi se bolesni mogli liječiti, nepismeni obrazovati, siromašni nahraniti te beskućnici spavati u toplom domu.

www.zlatnoromskosrce.hr