Pretraga

Šefica srednjoškolskog sindikata: Škole nisu izvor zaraze, već kafići, autobusi i ostala mjesta druženja

A- A+

Uvođenje online nastave na dva dana izazvalo je mnogo reakcija, što od roditelja, što od nastavnika i profesora, ali i sindikata. Iako se većina zalaže da je bolje da učenici i dalje budu u školama, epidemiološka situacija tome baš i ne ide u korist. Vlada je ovom odlukom htjela smanjiti interakciju učenika osnovnih i srednjih škola, no iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama poručuju kako škole nisu epicentar širenja zaraze.

Foto: Pixabay

Ako se u školama provode epidemiološke mjere, od nošenja maski kod starijih učenika, do pridržavanja distance i razmaka između klupa u učionicama, kako to da se škole smatra izvorom zaraze? Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja posljednjih dana, od ukupnog broja zaraženih, nešto više od 20 posto su učenici osnovnih i srednjih škola. Podaci se naravno razlikuju po županijama pa se tako iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske nadaju kako će odluke o uvođenju online nastave donositi lokalni stožeri.

– Iako smo više puta smo isticali da online nastava nije kvalitetna zamjena za nastavu u razredu, štoviše treba ju uvoditi samo kada nema drugih mogućnosti, vodeći računa da se nastava vrati u učionice čim se steknu minimalni uvjeti za to. Trenutna epidemiološka situacija je sigurno jedna od situacija kada je online nastava nužna i privremena, stoga ne iznenađuje odluka da se praznici od 1. studenog do 3. studenog dopune i s dva dana online nastave kako bi se smanjenim putovanjima i okupljanjima učenika ovaj epidemiološki udar pokušao ublažiti, rekla nam je Nada Lovrić, predsjednica NSZSŠH.

‘Mi smo protiv uvođenja dužeg oblika online nastave’

Ono što je bilo loše kod donošenja odluke o online nastavi na dva dana, kažu iz Sindikata, bio je neusuglašeno iznošenje stajališta od strane Ministarstva i Vlade.

– Ovako se čini da postoje ozbiljni prijepori i različita mišljenja vezani uz donošenje odluke o online nastavi na nacionalnoj razini što pomalo narušava vjerodostojnost odluke. Ukoliko će online nastava na nacionalnoj razini biti samo ova dva dana, to sigurno neće ozbiljnije narušiti nastavni proces, ali ako je to uvod u neki duži period online nastave, onda smo svakako protiv, poručila je Lovrić.

Navodi kako su razna istraživanja pokazala štetnost online nastave na mentalno zdravlje učenika, ali i otežano ostvarivanje obrazovnih ishoda.

– Nadamo se da će se ipak vratiti model kojeg zastupa MZO, tj. da lokalni stožeri određuju prelazak na online nastavu ovisno o epidemiološkoj situaciji na njihovom terenu. Tko može bolje od ravnatelja škola u suradnji s lokalnim stožerima civilne zaštite procijeniti stanje na terenu? Podsjetit ću da ovo nije prva godina pandemije i da izvjesna iskustva imamo te sukladno tome možemo postupati, objasnila je Lovrić.

Izdvojeni članak

Sindikat o online nastavi: ‘Male su šanse da se 8. studenog vratimo uživo’

‘Vjerujemo da će online nastava biti samo ta dva dana’

Smatra kako je potez Vlade da se nakon praznika uvede online nastava pravovremen jer se nalazimo u dinamičnoj situaciji koja se brzo mijenja pa stoga treba i brzo reagirati.

– Ali, ukoliko se planira duži prelazak na online nastavu, onda bi već sada to morali znati jer je planiranje takve nastave značajno drugačije nego ovo do sada. Vjerujemo da će ipak biti smo ova dva dana online nastave, inače bi postupanje Vlade blago rečeno bilo neozbiljno, rekla je Lovrić.

Izdvojeni članak

Obrat u Vladi: Nakon praznika nastava online za sve, evo do kada je taj režim na snazi

‘Problem nisu škole, već prijevoz učenika i mjesta okupljanja bez maski poput caffe barova’

Iako je, kaže, epidemiološka situacija vrlo ozbiljna, jer Vlada ne bi donijela odluku o online nastavi da nije tako, ne slaže se da su škole izvor širenja zaraze.

– Škole kao mjesta izvođenja nastave i okupljanja učenika i zaposlenika jedna su od najsigurnijih mjesta gdje je učinjeno sve kako bi se širenje zaraze svelo na minimum. Obrazovne ustanove sigurno dosljedno provede mjere, tako da problem nisu škole, već sve ono što uz školu dolazi. Dakle, prijevoz učenika, mjesta okupljanja učenika bez maski odnosno caffe barovi, ponekad autobusi i slično, ali i druženja učenika po kućama, treninzima… Nekako mi se čini da je lakše zatvoriti škole, nego bilo koja druga mjesta okupljanja ljudi, zaključila je Lovrić.

Šefica srednjoškolskog sindikata: Škole nisu izvor zaraze, već kafići, autobusi i ostala mjesta druženja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap