Pretraga

Šest maloljetnica pretukle djevojku u Sesvetama, na Trešnjevki napali vršnjaka: Sve su snimali

A- A+

Eskalacija vršnjačkog nasilja u Zagrebu. Kako je priopćila PU zagrebačka, policija je ovog tjedna čak dva puta intervenirala i to u Sesvetama i na Trešnjevki. Sumnja se da su dvojica maloljetnika ispred odgojno-obrazovne ustanove na Trešnjevki napala maloljetnika kojeg poznaju od ranije. U Sesvetama je šest učenica presrelo maloljetnicu, također ispred odgojno-obrazovne ustanove te ju pretukle. Oba slučaja maloljetnici su snimali mobitelima te su snimke završile na društvenim mrežama.

nasilje

Ilustracija: Pixabay

Istog dana na dva kraja grada Zagreba dogodila su se čak dva slučaja vršnjačkog nasilja. U Sesvetama je šest maloljetnica pretuklo vršnjakinju, a na Trešnjevki su dvojica maloljetnika napala vršnjaka kojeg poznaju od ranije.

– Sumnja se da su 14. ožujka u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove na Trešnjevci, dvojica maloljetnika tjelesno napala oštećenog vršnjaka kojeg poznaju od ranije, a što je maloljetnica snimala svojim mobilnim telefonom, nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama. Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja, dok će protiv osumnjičenih maloljetnika u odnosu na navedeni događaj biti podneseno posebno izvješće Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu, priopćila je PU zagrebačka.

Šest maloljetnica pretuklo vršnjakinju, snimke se proširile društvenim mrežama

Policija također istražuje i slučaj napada na maloljetnicu u Sesvetama koja je zbog ozljeda završila u bolnici.

– Sumnja se da su 14. ožujka u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove u Sesvetama, presrele oštećenu maloljetnicu te ju srušile na tlo, a potom, dok je ležala, više ju puta udarile nogama i rukama po glavi i tijelu. Jedna od maloljetnica, sumnja se, napad je snimila svojim mobilnim telefonom nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama. Liječnička pomoć oštećenoj maloljetnici pružena je u Kliničkoj bolnici Dubrava gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena uz mogućnost prekvalifikacije ozljeda, navodi PU zagrebačka.

Izdvojeni članak
hitna pomoć vozilo

Novi stravičan slučaj nasilja: Policija na prakiralištu pronašla teško pretučenog 16-godišnjaka

Tri maloljetnice u pritvoru, ostale su puštene na slobodu jer imaju manje od 14 godina

Protiv osumnjičenih maloljetnica Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu podnesena je kaznena prijava, a tri su maloljetnice predane pritvorskom nadzorniku dok su ostali maloljetnici, s obzirom da je riječ o kazneno neodgovornoj djeci mlađoj od 14 godina, pušteni na slobodu.

– O događaju je obaviješten nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja. Kroz objavljivanje priopćenja za javnost koristimo priliku ukazati ne samo na ozbiljnost i posljedice vršnjačkog zlostavljanja, već i na sekundarnu viktimizaciju žrtve kroz daljnju distribuciju snimki koje kod takvih događaja kolaju među mladima putem društvenih mreža, poručili su iz PU zagrebačke.

Izdvojeni članak
nasilje-modified

Novi slučaj nasilja zgrozio javnost, učenika pretukli na putu do škole: ‘Napali su ga iz čista mira’

Snimanje i daljnja distribucija ovakvih snimki kažnjivo je ponašanje

Policija podsjeća i kako je snimanje ovakvih događaja, ali i njihova daljnja distribucija kažnjivo ponašanje koje se kroz kriminalističko istraživanje prijavljuje nadležnom državnom odvjetništvu.

– Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, a posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja. Stoga je vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga jer ponekad ni dijete koje je žrtva nasilja nije svjesno da je žrtva, a ponekad ni počinitelj nije svjestan da svojim ponašanjem nekoga povrjeđuje, ističu iz PU zagrebačke.