Pretraga

SIM: Ulična košarka od jutra do mraka na uzavrelom betonu

A- A+

Ulična košarka u sklopu Sportskih igara mladih igrala se jučer u Splitu od jutra do mraka. Ekipa iz Karlovca na uzavrelom betonu odnijela je pobjedu u kategoriji 97. godište. Rezultat 15:9 osigurao im je zlato, ali ni srebrna četvorka iz Dugog sela nije razočarana. Žensku košarku najbolje su igrale Zagrepčanke porazivši Gospićanke 15:7 u finalu.

Malo grublja košarka 

Ulična košarka ili streetball je vrsta košarke koja se igra na vanjskim terenima, a u kojoj su pravila svedena na minimum. Finalisti su nam objasnili kako je ulična košarka malo grublja od one obične pa je stoga i dinamičnija. Dok se uobičajena košarka igra pod strogo određenim pravilima, ova vrsta učinila ju je bližu igračima. 

Split je ugostio 6. smjenu natjecatelja Sportskih igara mladih, a osim ulične košarke igralo se i finale iz rukometa. Na košarkaškom igralištu izmijenilo se 15 ekipa iz obje kategorije, 94. i 97. godište, a mi smo popratili prve i druge razrede srednje škole.

Finalnu utakmicu odigrali su mladi košarkaši iz Dugog sela i Karlovca. Odmah na početku je ekipa iz karlovačkog kluba Šanac dominirala i držala rezultat 8:2. Zatim im se protivnička ekipa Dugo selo približila na bod razlike, ali Šanac je dovršio posao sa konačnih 15:9. 

-Bilo je malo naporno zbog vrućine, ali i u dvoranama je vruće, rekao nam je Sven kad smo ga pitali nije li bolje po ovim temperaturama igrati u zatvorenom. Osim toga, na ovim Igrama se ni ne igra obična košarka. Ipak, u finalnoj utakmici bilo je lakše, jer je sunce već lagano zašlo. Pobjednički sastav čine Lukačić, Đurđević, Beber i Požar.

Srebro dečkima u ružičastom

Među finalistima i publikom nedvojbeno su najuočljiviji bili dečki u rozim dresovima. To su isti oni koji su izgubili u finalu i osvojili srebro. Oni su Grgošević, Joka, Kostanjevac i Mrzljak. Nježno roze majice su odjenuli iz fore i da ih se uoči. 

-Nismo razočarani, imamo srebro. Bolji je pobijedio pravedno. Suci su bili solidni, ali imali su i par grešaka, komentirao je utakmicu Antonio iz ekipe Dugog sela.  Nekoliko manjih tučnjava i nedosuđenih faula pokazali su dinamiku i grubu stranu ove malo drugačije košarke. 

Ovi simpatični momci podijelili su s nama i zadovoljstvo cijelim Igrama i programom. -Besplatna hrana, piće i smještaj, nemamo se što buniti, rekao je zadovoljno Mario. 

Cure se umorile

Da ne bi bilo zabune, nisu samo dečki gađali koš niti samo oni igraju grubo. Iako se nisu tukle, košarkašice su bile energične i borbene u utakmicama koje vode do finala. Zagrepčanke iz kluba Remete dobile su košarkašice iz Gospića rezultatom 15:7 u samoj završnici.

-U početku smo vodile, ali do preokreta je došlo zbog umora. Pred kraj smo pomalo odustale. Od 8 ujutro smo na igralištu i zadovoljni smo i drugim mjestom, rekla nam je Hana iz Gospića. 

Izgleda da su umor i sunce uzeli svoj danak, ali i natjecanje od osmine finala do finala odigrano u jednom danu. Desetine litara vode i suncobrani barem donekle su olakšali cjelodnevno natjecanje u uličnoj košarci.