Pretraga

Puljani najbolji u graničaru na završnici Sportskih igara mladih

A- A+

Završnica 17. Sportskih igara mladih tradicionalno se održava u Splitu, a počela je početkom tjedna natjecanjem u popularnoj igri s nastave tjelesne i zdravstvene kulture graničar. Prvo mjesto osvojili su učenici četvrtih razreda osnovne škole iz Pule. Viceprvaci su bili osnovci iz Kutine, dok su brončani učenici iz Svetog Križa Začretje. Na finalnim borbama sudjelovalo je oko 270 učenika iz 22 hrvatska mjesta. Pravila nalažu da ovu igru igraju zajedno dječaci i djevojčice, pa tako unutar momčadi koja ima osam igrača, moraju biti najmanje tri djevojčice ili tri dječaka.

Izvor: Sportske igre mladih

Početkom tjedna u Splitu je počela završnica 17. Sportskih igara mladih, natjecanjem 2002. godišta u igri graničar. Pobjedu su odnijeli mališani iz Pule u konkurenciji 22 momčadi i 270 učenika četvrtih razreda osnovne škole. Srebrom su se okitili učenici iz Kutine, dok su broncu u prvom nastupu na Igrama osvojili klinci iz Svetog Križa Začretje. Inače, Sportske igre mladih traju od 24. lipnja do 27. srpnja, a na njima će nastupili otprilike pet tisuća osnovaca i srednjoškolaca iz Hrvatske.

Izdvojeni članak

Gotovo 5000 sudionika na završnici Sportskih igara mladih

Jedina igra u kojoj zajedno nastupaju dječaci i djevojčice

Graničar je igra koja se igra na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture diljem svijeta, engleskog naziva dodgeball, a na Sportskim igrama mladih igraju je samo učenici četvrtih razreda osnovne škole.

– Osam igrača je u polju uz jednu zamjenu, s tim da u svakoj ekipi mora biti najmanje tri djevojčice ili tri dječaka u slučaju da je pet djevojčica, pojasnila nam je voditeljica brončanih osnovaca iz Svetog Križa Začretje Nataša Nižetić Šiletić.

Kako bi se plasirali na završnicu potrebno je prvo proći izlučna natjecanja na lokalnoj i županijskoj razini.

– Mi smo imali desetak utakmica prije završnice, te još četiri po dolasku u Split na finale. Iz malog mjesta i do sada nismo bili upućeni da se ove igre održavaju. Ove godine smo prvi put sudjelovali i odmah smo osvojili treće mjesto, govori nam nastavnica Nižetić – Šiletić.

Igre se nastavljaju borbama u još devet sportova

Oko pet tisuća mladih koji će se izmjenjivati tijekom nešto više od mjesec dana natjecanja smješteno je u vojarni Lora.

– Igre su jako dobro organizirane, rekla nam je nastavnica Nižetić – Šiletić.

Natjecanje je već tradicionalno okončano feštom, koja je za najmlađe sudionike organizirana u poznatoj splitskoj diskoteci. Osim u graničaru, mladež će se okušati u još devet sportova.