Pretraga

Sljedeće godine pobjednici hrvatskih Igara mladih igraju za regionalnu titulu

A- A+

Posljednji tjedan Sportskih igara mladih iskoristili smo kako bismo s Tihomirom Gudićem, glavnim izvršnim direktorom SIM-a, porazgovarali o ovogodišnjem natjecanju te otkrili detalje o budućnosti ovog projekta.

Ove godine na Igrama je participirao rekordan broj mladih, pa je u odnosu na prošlu godinu, završnica u Splitu ugostila tri tisuće sportaša više. Povećanje broja sudionika finala s dvije na pet tisuća rezultat je ukidanje regionalnih natjecanja. Tako su svi županijski pobjednici dobili poziv na more.

Od sredine srpnja pa do kraja kolovoza održavala su se natjecanja u šahu, stolnom tenisu, badmintonu, malom nogometu, rukometu, odbojci, graničaru i uličnoj košarci. Najmlađi sudionici su imali samo 11, a najstariji su bili već na kraju svog srednjoškolskog puta, s 18 i 19 godina. 

O ovom velikom projektu i budućim planovima širenja na regiju smo pričali s gospodinom Tihomirom Gudićem, izvršnim direktorom Sportskih igara mladih. 

Ovogodišnja natjecanja se bliže kraju. Jeste li zadovolji ovim 16. izdanjem Igara?

Volio bih naglasiti da sam jako ponosan na svoj tim. Gospodarska situacija se odrazila i na nas, te smo napravili uspjeh i s bitno manje financijskih sredstava.

Za ovako velik projekt su normalni problemi, no mislim da smo dobro odradili posao. Važno je naglasiti da smo mi u jeku turističke sezone uspjeli svaki tjedan ugostiti između 600 i 700 mladih, za koje su se brinuli volonteri, sportski radnici, medicinsko osoblje i u konačnici osoblje vojne baze Lora.

Mladi s Igara ne nose kući samo trofeje, već i nova prijateljstva i poticaj za nastavak zdravog aktivnog života.

Planirate li kakve promjene u organizaciji sljedeće godine?

Što se tiče samog sportskog dijela, postoji ideja da od sljedeće godine ugostimo natjecanje u atletici, u tri discipline. Smatramo da je kraljici sporta mjesto na Sportskim igrama mladih. 

U razgovorima smo s gradonačelnikom Umaga i postoji ideja da bi se možda teniska završnica održala nakon ATP turnira u tom gradu. Smatramo da bi natjecanje na središnjem terenu, gdje se održava i turnir, bio vrhunski doživljaj mladima i dodatna motivacija. Slična ideja postoji i sa Šibenikom, koji u Hrvatskoj ima status grada košarke. Tamo bi onda preselili završnicu ulične inačice ovog sporta.

Sportske igre mladih se već nekoliko godina vrlo uspješno održavaju i u BiH. Imate li planove za daljnje širenje u regiji?

U Srbiju smo se trebali proširiti već ove godine no zbog političkih promjena je to bilo odgođeno za 2013. U planu je da se kroz neko razdoblje Sportske igre mladih organiziraju i u Crnoj Gori te Makedoniji.

Hoćemo li u tom slučaju imati priliku gledati i regionalno finale?

Već ove godine smo u Sarajevu pokrenuli pilot projekt, na koji dolaze mladi sportaši iz cijele regije, pobjednici Igara BiH, te naši predstavnici iz Splita. Pošto je to probna verzija regionalnog finala, odlučili smo poslati splitsku ekipu jer oni nikad nisu putovali s obzirom da su uvijek domaćini.

Sve veći broj mladih svake godine su nam najbolji poticaj za nastavak rada i širenje u regiji. Na primjeru Hrvatske smo vidjeli koliko je ovo vrijedan projekt i ne vidimo razlog zašto ne bi bio jedan od najboljih hrvatskih izvoznih proizvoda.