Pretraga

Vojne vježbe poremetile raspored Sportskih igara mladih

A- A+

Narednim smjenama natjecatelja na Sportskim igrama mladih vojska je poremetila planove. Naime, u vojnim objektima u kojima je smješten dio sudionika SIM neplanirano će se održavati vojne vježbe što će za posljedicu imati smanjen smještajni kapacitet. Zbog toga organizatori su bili prinuđeni promijeniti raspored natjecanja što se nije svidjelo dijelu finalista koji će zbog ove izmjene  propustiti Igre. 

Sada zbog posla bez Igara

Datumi natjecanja u pojedinim sportovima su se pomakli pa tako neki finalisti narednih smjena dolaze u Split tjedan dana prije planiranog. Velik broj srednjoškolaca ljeti nema obveza, no oni koji rade do određenog datuma vjerojatno će preskočiti ovogodišnju završnicu.  

– Baš krasno, sad mi se ništa zanimljivo neće dogoditi ovo ljeto. Vjerojatno neću ići jer mi ne paše datum, a baš sam se veselila tome. Zašto su uopće mijenjali datum, pitala nas je 17-godišnja Anđelina, koja se trebala natjecati u malom nogometu.

Kada je saznala da je njena smjena u Splitu 9. kolovoza umjesto 20., naša sugovornica se pomirila s tim da zbog posla neće sudjelovati. 

Pobuna na fejsu

Neki ipak promjenu nisu prihvatili tako pomirljivo. Na Facebook grupi Igara objavljeno je priopćenje organizacijskog odbora SIM-a o promjeni rasporeda narednih smjena, a zatim su usljedili komentari pobunjenih. Za razliku od Anđeline, pojedinci su se okomili izravno na organizatore. 

– Super je kada 40 posto ekipa ne može u Split zbog vaše gluposti, napisala je Antonela u grupi. Nekima pak smeta što je promjenjen termin natjecanja u odbojci, pa traže njeno vraćanje u sedmu smjenu gdje je bila prije izmjena.

Naravno ima onih kojima se sviđaju ove promjene i koji daju podršku organizatorima te pokazuju razumjevanje za novonastalu situaciju. – Kao da organizatori žele da se nešto mijenja u rasporedu. Dogodilo se nešto što je veće od njih i moraju tako postupit. Čemu dizat frku na one koji nam to sve omogućuju, komentirao je jedan od finalista Igara u grupi. 

Vojska vodi glavnu riječ

Što je to veće od organizatora? Odgovor smo potražili kod Tomislava Vukojevića, direktora natjecanja.

– Zbog vojnih vježbi koje se održavaju u vojnoj bazi nužno je skratiti cijeli program za tjedan dana. A tu su još neke nuspojave, vojska je imala prigovora na neke od voditelja prijašnjih smjena, rekao nam je. 

Na Facebooku je organizacijski odbor SIM-a dao malo šire objašnjenje novonastalih promjena. Dosadašnji smještajni kapacitet u vojarni smanjen je sa 680 mjesta na 530 po jednoj smjeni, piše između ostalog.

Kao obrazloženje neplanirane promjene rasporeda natjecanja organizacijski odbor navodi kako je Hrvatska članica NATO-a pa sve zemlje koje su njene članice mogu kad požele doći vojsci RH u posjet.

Također se spominje kako je Split ove godine oborio sve rekorde turističke posjećenosti i sasvim je logično da se pomalo neočekivano dogodio problem sa smještajnim kapacitetom. 

– Imali smo najbolju namjeru dovesti ove godine sve pobjednike Županijskog natjecanja u Split, istaknuto je. Kako nitko ne bi bio zakinut po pitanju samog dolaska na završnicu, bilo je nužno pomaknuti datume i skratiti cijeli program.