Pretraga

Sindikat mađarskih učitelja osudio novi kurikulum: Nećemo podučavati fašizam

A- A+

Mađarski Demokratski sindikat učitelja (PDSZ) upozorio je kako novi Nacionalni temeljni kurikulum, koje je donijelo tamošnje Ministarstvo obrazovanja, služi promicanju stranačke ideologije. Učitelji diljem zemlje odbijaju raditi po njemu, tvrdeći da ne žele podučavati fašizam. S druge strane, Vlada se pravda da su ga radili najbolji stručnjaci.

Unsplash

Izdvojeni članak

I Mađari prosvjeduju zbog reforme obrazovanja: ‘Tražimo manje slijepog učenja činjenica, a više kreativnosti i kritičkog mišljenja’

– Demokratski sindikat učitelja odbacuje najnoviju verziju Nacionalnog temeljnog kurikuluma, koji je neprimjeren da bi bio osnovni dokument za reformu mađarskog obrazovanja, naveo je mađarski Demokratski sindikat učitelja (PDSZ).

Nakon što je tamošnje Ministarstvo obrazovanja objavilo Nacionalni temeljni kurikulum, krenule su lavine negativnih reakcija s raznih strana. Sindikat je na svojim stranicama objavio kako od Ministarstva traži da izradi potpuno novi kurikulum.

– PDSZ se u velikoj mjeri slaže sa stručnim mišljenjem civilne platforme za javno obrazovanje da je poznati materijal neprimjeren za većinu učenika, napominju.

‘Osuđen na neuspjeh’

Smatraju da su zbog činjenice da je ‘inherentno zastario’, čak i oni dijelovi koji imaju potencijal za realniji, moderni prijenos znanja osuđeni na neuspjeh.

– Škola je dobila ulogu posrednika znanja. Umjesto da bude mjesto učenja za razmišljanje, rješavanje problema i suradnju, škola postaje posrednik stranačke ideologije, upozoravaju iz sindikata.

Ističu da je i stručno usavršavanje je u potpunosti isključeno iz NAT-a.

Smanjili broj sati, povećali gradivo

Nezamislivim smatraju kako se smanjuje broj nastavnih sati, a povećava količina nastavnog programa.

Izdvojeni članak
CEU

Nakon što ga je Orban otjerao iz Mađarske, CEU našao mjesto pod suncem u Beču: Uvode i nove studije

– Na taj se način dodatno povećava preopterećenost učenika, a personalizirani razvoj postaje gotovo nemoguć. Na raspolaganju im je minimalna količina slobodnog vremena, tako da će teško stvoriti sliku škole pa čak i učiti određene predmete.

Pozvali su učitelje na tri stvari: prvo, da ignoriraju svaki upitan sadržaj; drugo, da bilježe svoje radno vrijeme, uključujući i dodatni rad zbog izmjena NAT-a te, naposljetku, da se pridružite se svakom protestnom pokretu protiv novog kurikuluma.

Promiče podržavatelje fašizma, ne spominje njegove protivnike

Nastavnici povijesti i književnosti, piše N1, izdali su posebno priopćenje u kojem se žale da NAT promiče nacionalističke autore i programe.

Izdvojeni članak

Mađarska vlada opet povlači radikalne poteze: Ukidaju rodne studije jer su ‘ekonomski neoodrživi’ i ‘iracionalni’

NAT, primjerice, među deset najvažnijih mađarskih spisatelja ubraja Ferenca Herczega koji je bio gorljivi podržavatelj talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Ne spominje, međutim, Imrea Kertesza koji je 2002. nagrađen za svoj rad koji se bavi holokaustom.

– Ovaj kurikulum traži stalno izricanje moralnih i ideoloških gledišta, napisao je Gyorgy Fenyo, zamjenik ravnatelja Udruge nastavnika književnosti te upozorio kako ‘ne ostavlja nikakvu slobodu misli nego diktira što (bi trebali) misliti’.

– Može poslužiti samo kao kurikulum za diktaturu, kazao je.

Na pitanje o kritikama sindikata glasnogovornik vlade je, piše N1, odgovorio: ‘Najbolji mađarski stručnjaci NAT su pripremili nakon dugih stručnih rasprava’.

Učitelji koji prosvjeduju na društvenim mrežama objavljuju fotografije uz #noNAT i slogane poput ‘Neću podučavati fašizam’.