Pretraga

Skole.hr: Prije deset godina pokrenuto virtualno okupljalište za učenike, profesore i roditelje

A- A+

Točno prije deset godina pokrenuto je virtualno okupljalište za učenike, profesore i roditelje.  CARNetov Portal za škole do danas je objavio više od 11.000 tekstova te više od 1.000 digitaliziranog nastavnog materijala. Na domeni skole.hr može se pročitati i 321 učenički rad, 697 vijesti iz škola ili 24 nastavnička teksta iz prakse.

foto: skole.hr| screenshot

CARNet je prije deset godina, u suradnji s tadašnjim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, pokrenuo web portal skole.hr. Cilj im je bio pružiti virtualno okupljalište svim članovima školske zajednice, putem kojeg će moći razmjenjivati iskustva te surađivati i saznavati brojne korisne informacije namijenjene nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima.

Izdvojeni članak

e-Škole: Pogledajte kako će u budućnosti izgledati nastava u hrvatskim školama

Materjali za podršku nastavnicima i učenicima

Zamišljeno je da se na Portalu za škole objavljuju i sadržaji za podršku nastavnicima i učenicima. Stoga je na ovom zanimljivom web mjestu moguće pronaći čak 1143 digitalna nastavna materijala. Tako profesori, učenici, roditelji i svi ostali zainteresirani, imaju pristup gradivu, kvizovima i sličnom sadržaju za modernu nastavu.

U ovoj bogatoj rubrici ‘Digitalni sadržaj’ može se pronaći gomilu materijala za osnovne škole, tu je čak 19 predmeta i četiri živa strana jezika, a sadržaj se može pronaći i za Grčki te Latinski. Masu je materijala i za srednje škole, od kojih koristi mogu imati učenici i profesori gimnazija, ali i iz mnogih strukovnih područja, kao što su brodogradnja, cestovni promet, ekonomija i trgovina, geologija, elektrotehnika ili međustrukovni programi.

Izdvojeni članak

Profesor Toni Milun: I mama ti je digitalizirana, samo još to ne zna

Pročitajte sjajne radove hrvatskih učenika.

Među 17 rubrika Portala za škole, nekako najviše odskače rubrika ‘Suvremeno obrazovanje’, koja je namijenjena nastavnicima koji žele koristiti suvremene metode kako bi poboljšali svoj pristup prema učenicima.

Rubrika ‘Dobro je znati’ namijenjena je učenicima i roditeljima. Na tom mjestu đaci mogu pročitati edukativne i informativne tekstove te savjete koji im mogu pomoći u ispunjavanju njihovih svakodnevnih školskih obveza, ali i pri organizaciji slobodnih aktivnosti.

Na Portalu za škole mogu se pronaći i popisi škola, učeničkih domova i fakulteta. Mogu se pronaći i sadržaji koje izrađuju sami nastavnici i učenici. Tako možete pročitati dirljivu zbirku pjesama ‘Na vrh jezika’ Ivane Lovasić, učenice 2. b razreda Centra za odgoj i obrazovanje ‘Vinko Bek’ u Zagrebu.

Vodeći se zanimljivm nam naslovima, naišli smo i na promišljanje Martine Breški, maturantice Srednje škole Zabok. U svom radu ‘Ljubav’ Martina se zapitala ‘Zašto je ljubav najljepši, a ujedno i najtužniji osjećaj na svijetu’. S obzirom na kvalitetu radova koje smo birali po naslovima, uvjereni smo da i sami možete pronaći brojne tekstove koji će vas zabaviti ili potaknuti na kreativnost.

– Da li su ljudi poludjeli ili i dalje ne shvaćaju da je srce ono najvrjednije što posjeduju, čudi se maturantica Martina.

Izdvojeni članak

Izračunato koliko će koštati digitalizacija škola

Razvoj digitalno zrelog društva

Putem Portala moguće je pristupiti i uslugama koje CARNet nudi školama s ciljem razvoja digitalno zrelog društva. Tu se mogu pronaći brojne korisne informacije i upute o svakodnevnom korištenju IKT usluga (informacijsko-komunikacijske tehnologije).

Na Portalu se uz sve to planiraju i nove prilagodbe te poboljšanja u skladu s aktualnim trendovima i sugestijama od strane korisnika.

Pozivamo vas da upoznate Portal za škole i posjetite rođendansku stranicu na ovoj poveznici. Tu se možete uključiti u razne aktivnosti u idućih godinu dana te proslaviti jubilarni 10. rođendan Portala za škole. Ispod pogledajte rođendanski video web portala skole.hr, a na dnu pročitajte jednu od pjesama iz zbrike ‘Na vrh jezika’, koja nas je nekako najviše dotaknula.

Pjesma ‘Ima ih koji umiru’ autorice Ivane Lovasić

Ima ih koji umiru

ali to i ne znadu

umiru slušajući zadnje riječi

omiljenih pjesama.

Ima ih koji umiru

u zagrljaju dvoje koji se vole

a da to nisu nikada

nikada prokužili.

Ima ih koji umiru

onako iznutra

jer previše je boli i patnje

u svijetu današnjice.

Ima ih koji umiru

zajedno do starosti

povezani trajno

linijom ljubavi.

Da ja moram birati,

kako želim starjeti

to bi bilo gledajući

i grleći tebe.