Pretraga

‘Skupo je biti rođena’: Mladi aktivisti već treći puta mole grad da učenicama omogući besplatne uloške

A- A+

Menstrualno siromaštvo problem je o kojemu je javnost sve osvještenija. Ne zaobilazi ni Hrvatsku, a posebno je problematično kada su njime obuhvaćene učenice koje zbog nemogućnosti kupnje menstrualnih potrepština izostaju s nastave. Sve više gradova zato je osiguralo besplatne menstrualne potrepštine u školama, ali među njima nije i Osijek. Zbog toga je Mladforma, aktivistička neformalna inicijativa mladih, već treći puta Gradu Osijeku dostavila zamolbu da u proračun uvrsti i sredstva za osiguravanje menstrualnih potrepština u školama.

Foto: srednja.hr

Mnogi gradovi ovih će tjedana predstaviti proračune za 2023. godinu. Uoči izglasavanja novog proračuna u Osijeku, aktivistička neformalna inicijativa mladih Mladforma tom je Gradu je po treći puta dostavila zamolbu za uvođenjem stavke proračuna vezane uz menstrualne potrepštine za djevojčice osnovnih škola na području grada Osijeka.

Gradu poslali dva prijedloga

Pod parolom ‘Skupo je biti rođena’, mladi aktivisti, imaju dva prijedloga – nabavu jednokratnih uložaka za sve djevojčice od 5. do 8. razreda osnovnih škola na području Grada i nabavu menstrualnih čašica za sve djevojčice sedmih razreda osnovnih škola na području Grada.

– Sve veći broj gradova i županija u Hrvatskoj prepoznao je značaj ovog problema, zbog čega su u osnovne i srednje škole uvedeni besplatni menstrualni ulošci. Konkretno, to su Varaždin, Rijeka, Ozalj, Karlovac, Šibenik, Samobor, Zaprešić, Cres i Sisak, te Varaždinska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Krapinsko-zagorska županija. Inicijativi su se pridružili i pojedini fakulteti i sveučilišta. Ovim prijedlogom želimo da Osijek postane jedan od gradova koji će aktivno raditi na smanjenju menstrualnog siromaštva svojih građanki, a prvenstveno djece i mladih. Budući da je jedna od točki  povelje ‘Osijek po mjeri mladih’ povezana sa zaštitom seksualnog zdravlja i reproduktivnih prava mladih, nadamo se da ćemo u suradnji s Gradom uspješno doprinijeti smanjenju problema menstrualnog siromaštva naših sugrađanki, stoji u priopćenju Mladforme.

Izdvojeni članak
menstruacija_ bolovi

Europska zemlja želi uvesti mogućnost bolovanja tijekom menstruacije, u škole stižu besplatni ulošci

Menstrualno siromaštvo bilo je veliki problem i prije ekonomske krize

Da je menstrualno siromaštvo itekako prisutno u Hrvatskoj, i prije ove ekonomske krize pokazalo je istraživanje koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Rezultati govore da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima jer su im preskupi te kupuju manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok si više od 10 posto žena u Hrvatskoj uopće ne može priuštiti uloške. Zbog menstruacije iz škole je barem jednom tjedno izostalo 61,8 posto ispitanih učenica, od kojih je 8,7 posto to napravilo jer nisu imale dovoljno menstrualnih potrepština.

Zahvaljujući ovom istraživanju u međuvremenu su u mnogim školama su higijenski ulošci postali besplatno dostupni, a Vlada je nakon niza apela oporbe smanjila PDV na higijenske uloške s 25 na 13 posto.