Pretraga

Slavonka u 13 godina nije završila poslijediplomski pa ju slijedi kazna od gotovo 6 tisuća eura

A- A+

Nakon što je prije gotovo 13 godina, točnije 26.studenoga 2013. godine Maja P. iz Šaptinovaca u Slavoniji sklopila ugovor o stručnom osposobljavanju s Ministarstvom financija upisavši poslijediplomski znanstveni studij Ekonomija i razvoj na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Iako je trošak cjelokupnog studija snosilo nadležno Ministarstvo s kojim je sklopila ugovor, izgleda kako je jedna točka ugovora promakla studentici koja sada mora platiti kaznu u iznosu od 5,000 eura s kamatama.

Izdvojeni članak

Maturantima prijeti kazna ako ne odjave studije koje ne misle upisati

Peta točka ugovora propisivala je da je studentica dužna vratiti cjelokupni trošak ako redovito i u rokovima ne bude rješavala ispite te ako poslijediplomski znanstveni studij ne riješi u propisanom vremenu, prenosi Jutarnji.hr. Kako prenose, za Ministarstvo financija taj je rok istekao još u prosincu 2007. godine, a studentica je bila uvjerena da je u cijelom procesu došlo do zastare. 

Nesuđena magistrica je zatim odlučila iskoristiti novosti u visokom školovanju. Ekonomski je fakultet naime, 31. svibnja donio odluku o produljenju roka za završetak studija polaznicima poslijediplomskih znanstvenih i stručnih studija kojim se produžuje pravo završetka studiranja do kraja 2012. Budući da ni sve do tad Slavonka Maja nije završila studij, cijeli je slučaj završio na sudu pa joj je prije dvije godine na adresu došla opomena pred tužbu koju je izignorirala pod izlikom da se odluka Fakulteta ne odnosi na nju, nego na sve studente te da je ista donesena kada je za nju nastupila zastara potraživanja. 

U obrazloženju suda pak stoji da ne vide razloga zbog kojega se na Maju P.  također ne bi odnosila nova odluka Fakulteta na koju se i sama ranije pozivala.

Prema svemu navedenom, vječna studentica Maja tako bi Ministarstvu financija s kojima je sklopila ugovor trebala platiti 5,00 eura s kamatama uz parnične troškove u iznosu od 5,457 kuna.