Pretraga

Zagreb prvi u regiji otvara studij o EU projektima

A- A+

Novi studij na kojem će se učiti o pripremi i provedbi projekata Europske unije se pokreće na Sveučilištu u Zagrebu. Prvih 40 polaznika će od ove jeseni na specijalističkom će studiju stjecati nova znanja o EU fondovima, a trebali bi se upisati do sredine rujna.

Pri Sveučilištu u Zagrebu otvara se novi studij na kojem će se učiti o pripremi i provedbi projekata Europske unije. Prvih 40 polaznika bi se trebali upisati do sredine rujna. Poslijediplomski studij je interdisciplinaran i traje dva semestra. Provode ga Pravni, Ekonomski, Građevinski i Agronomski fakultet i Institut za razvoj i međunarodne odnose (IMRO), prenosi Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Za novi studij energetike 18 studenata će dobiti stipendije

Hrvatska nema dovoljno kadra

Studij se pokreće zbog nedostatka znanja o fonodovma Europske unije, a na ovaj bi način Hrvatska uvelike profitirala. Na novom se studiju surađivalo s Ministarstvom razvoja i fondova Europske unije. Gojko Bežovan, voditelj studija i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, ističe kako je ovo prvi takav studij u Hrvatskoj i u regiji. Po završetku studija stječe se zvanje specijalista za EU projekte, a školarina iznosi 26 tisuća kuna.

Dosadašnja znanja i obuku o EU projektima i fondovima su polaznici prolazili kroz kratke tečaje, a poslijediplomski specijalistički studij bi to trebao promijeniti.  Bežovan ističe kako Hrvatska do sada nije povukla dovoljno sredstava iz fondova Europske unije jer nije dovoljno ulagala u ljude, pa nije tko imao pisati projekte. Problem nije samo u pisanju projekata, već i u provedbi, dodaje Bežovan, jer nema kadra koji bi kvalitetno pratio provedbu projekta. 

Izdvojeni članak

Pulsko Sveučilište otvara studij koji do sada nije postojao u Hrvatskoj

Naglasak na praktičnom radu

Na studiju će polaznici učiti o institucijama Europske Unije, financiranju razvojnih projekata i kohezijskoj politici. Naglasak i najveća vrijednost studija bit će na strateškom programiranju i planiranju projekata te o javljanju na natječaje iz fondova EU, kao i stjecanje menadžerskih vještina.

Program predviđa i izučavanje hrvatskih iskustava, kao i iskustava drugih zemalja, pa će biti organizirana i studijska putovanja u inozemstvo. Proučavat će se iskustva Slovenije i Mađarske, a Bežovan naglašava da nam je navrjednije iskustvo Slovačke, koja ima preko dvije tisuće stručnjaka za korištenje sredstava iz fondova EU.

Osim domaćih polaznika, očekuju se i studenti iz jugoistočne Europe. Studij se završava izradom završnog rada koji je konkretan projekt za financiranje iz fondova EU, pa će studenti biti osposobljeni odmah po završetku studija raditi na novim projektima.