Pretraga

Službeno je: Konačan kraj kurikularne reforme kakvu znamo

A- A+

Puno je bure u javnosti ove godine izazvala kurikularna reforma, a vrhunac događaja vezanih uz istu zacijelo je bilo razrješenje ekspertne radne skupine na čelu s Borisom Jokićem. To je rezultiralo i jednim od najvećih prosvjeda u posljednjih nekoliko godina, koji se održao u lipnju ove godine. Tada je ministar Šustar uporno ponavljao kako kurikularna reforma ide dalje i imenovao nove voditelje ekspertne radne skupine. Međutim, novi voditelji, niti tri mjeseca nakon stupanja na poziciju, nisu kontaktirali voditelje stručnih radnih skupina pojedinih predmeta, osobe koje su mjesecima radile na izradi dokumenata i koje su za portal srednja.hr potvrdile – kurikularna reforma je stala.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Kako bi javnost uvjerio u svoju tvrdnju da se kurikularna reforma nastavlja, ministar Predrag Šustar u srpnju je za nove je voditelje reforme postavio Dijanu Vican sa Sveučilišta u Zadru i docenta Matka Glunčića sa zagrebačkog PMF-a. Novi se voditelji od tada nisu nešto previše pojavljivali u javnosti, ali su u nekoliko navrata naglasili kako se kurikularna reforma nastavlja.

Posljednji se put MZOS oko kurikularne reforme službeno oglasio 1. kolovoza, kada je objavljeno kako se u javnoj raspravi može sudjelovati i anonimno. Tijekom kampanje, mandatar za sastavljanje vlade, Andrej Plenković naglasio je kako ‘Vlada HDZ želi nastaviti kurikularnu reformu i u taj proces uključiti sve ključne hrvatske institucije, kako bi proces, koliko je to moguće, bio spreman za iduću školsku godinu.’

Ako je mislio na školsku godinu koja je par tjedana nakon ove izjave započela, bio je loše upućen u ono što se s reformom događa. Već je tada bilo poznato kako eksperimentalna provedba reforme neće započeti ove školske godine. I to je, osim činjenice da javna rasprava završava 15. listopada, jedino što javnost zna o trenutačnom stanju u procesu kurikularne reforme.

Izdvojeni članak

GOOD inicijativa: Anonimno – javna rasprava o kurikulumima je ismijavanje demokratske procedure

MZOS je voditelje radnih skupina zadnji put kontaktirao u prosincu

Otužna je istina da je to ujedno i jedino što o kurikularnoj reformi znaju voditelji stručnih skupina koji su izrađivali kurikulume pojedinih predmeta.
Četiri voditeljice skupina, kazale su nam kako ih iz Ministarstva nitko nije kontaktirao već mjesecima, s novim se voditeljima ekspertne radne skupine još nijednom nisu čuli.

– Otkako je objavljena druga verzija dokumenata (dokumenti dorađeni nakon stručne rasprave – a nemojte vjerovati glasinama, bilo je znatnih promjena), ništa se nije dogodilo niti nas je itko kontaktirao. Novi nam se voditelji reforme nisu javili i nema nikakvih informacija, niti službenih niti neslužbenih o nastavku rada, kazala nam je Irena Pavlović, voditeljica stručne radne skupine iz Engleskog jezika.

Slične smo informacije dobili i od voditeljice radne skupine za kurikulum Hrvatskog jezika, Nikoline Marinić.

– Zadnji puta su nas 47 kontaktirali službenici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i ponudili nam aneks ugovora kojega smo potpisali u prosincu 2015. Nakon toga nas nitko više nije kontaktirao, a niti odgovorio na naše molbe za bilo kojom informacijom u vezi nastavka reforme. Nemamo informacija niti o odlukama novog povjerenstva niti o tome hoćemo li nastaviti naš rad na dokumentima ili će nas zamijeniti novim članovima, kazala nam je Marinić.

Dodaje kako je sljedeća faza trebala biti eksperimentalna provedba i dorada dokumenta s obzirom na konkretna iskustva, no taj dio nije proveden te kako ni sama ne zna što će uslijediti nakon javne rasprave koja završava 15. studenog.

Izdvojeni članak

Mreža mladih: ‘Odbijmo sudjelovati u smijuriji koju Šustar radi iz kurikularne reforme’

Ni traga ni glasa od novih voditelje reforme: ‘Da, reforma je stala’

Voditeljica radne skupine iz Matematike, Eva Špalj kazala nam je kako je njihova zadnja aktivnost bila objava dokumenta i stavljanje na javnu raspravu.

– Iskreno, nisam ni pogledala što se s javnom raspravom događa. Ne znam ni bave li se novi ‘voditelji’ bilo čime vezano za reformu, rekla nam je Špalj.

Željka Travaš radila je na reformi kao članica dviju radnih skupina, jedne za izradu kurikuluma za Društveno-humanističko područje te za predmet Politiku i gospodarstvo. Tvrdi kako je kurikularna reforma stala.

– Od kada su gospodin Jokić i cijeli tim ekspertne skupine podnijeli ostavku, nitko me nije kontaktirao. Ništa se nije radilo na ova dva dokumenta, odnosno mene nije nitko ni po kojem pitanju kontaktirao. Da, reforma je stala. Šteta, otkrila nam je Travaš.

Službeno očitovanje o trenutnom stanju u proceu kurikularne reforme zatražili smo i od MZOS-a, ali nam do zaključenja ovog članka nije dostavljeno.

Još nije poznato hoće li ministar Šustar ostati ministar obrazovanja. Bilo kako bilo, njega ili njegovog nasljednika po pitanju kurikularne reforme čeka još puno posla.