Pretraga

Splitski fakultet dobio čak 18 novoopremljenih laboratorija, studenti će ih isprobati već u narednim danima

A- A+

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu od današnjeg dana raspolaže s 18 novoopremljenih laboratorija. Svečano su ih otvorili rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić i dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta Matko Erceg. Izdvojeno je 24 milijuna kuna za opremanje KTF-a, a nova je znanstvena oprema nabavljena za 15 milijuna kuna. Rektor Ljutić prostor i opremu KTF-a svrstava rame uz rame sa svjestki priznatim sveučilištima, a nove će laboratorije studenti moći isprobati već u narednim danima.

KTF-Split-laboratorij

Novoopremljeni laboratorij Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu | Foto: Sveučilište u Splitu

Za opremanje studentskih laboratorija utrošeno je 3.3 milijuna kuna, kao dio infrastrukturnog projekta ‘Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta’ kojeg provodi Sveučilište u Splitu zajedno s partnerima Prirodoslovno-matematičkim fakultetom, Pomorskim fakultetom i Kemijsko-tehnološkim fakultetom, pojašnjava dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta Matko Erceg.

– Ukupna vrijednost projekta je 85.142.157,88 kn, od čega je 82.870.870,38 kn sufinancirano sredstvima Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj. Ukupno je za opremanje KTF-a izdvojeno oko 24 milijuna kuna, od čega je za oko 15 milijuna kuna nabavljena znanstvena oprema, kazao je dekan Erceg.

Istaknuo je kako je za opremanje novih laboratorija tijekom veljače ove godine ishodovana uporabna dozvola, a prve laboratorijske vježbe studenti će u njima obaviti već sljedećih dana. Naglasio je kako će u njima biti povećana sigurnost rada za studente i zaposlenike.

Otvaranjem ovih laboratorijskih prostora Kemijsko-tehnološki fakultet je u cijelosti sve prostore s kojima raspolaže u Zgradi tri fakulteta priveo njihovoj svrsi (ranije je tijekom 2016. i 2017. godine kroz dvije faze Fakultet ishodovao uporabne dozvole za ukupno 34 laboratorija).

‘Brojna poznata i priznata sveučilišta žele surađivati s našim Sveučilištem’

– Novootvoreni su laboratoriji svojom kvalitetom usporedivi s laboratorijima u europskom pa i svjetskom prostoru visokog obrazovanja za eksperimentalnu nastavu, izradu završnih i diplomskih radova kao i za izradu studentskih istraživačkih projekata. Ovi laboratoriji bit će korišteni i za realizaciju znanstveno-istraživačkih projekata kao i stručnih aktivnosti na Fakultetu, zaključio je dekan Erceg.

– Brojna poznata i priznata sveučilišta žele surađivati s našim Sveučilištem, Kemijsko-tehnološkim fakultetom. Djelatnicima, a prije svega studentima na ovaj način pružamo velike mogućnosti, a otvaranjem ovih novih laboratorija podižemo i njihovu kvalitetu rada, odnosno studiranja, ustvrdio je rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić

Važni projekti i moderna oprema

Nekadašnji dekan KTF-a Igor Jerković istaknuo je kako će se u ovim laboratorijima odvijati i dva istraživačka projekta – jedan je Centar izvrsnosti za Bioprospecting Jadranskog mora (BioProCro). Drugi je vezan za Centar kompetencija Trilj, za koji se uskoro očekuje nova oprema u vrijednosti 2 milijuna kuna, a riječ je o istraživanjima potencijala ljekovitog i aromatičnog bilja Dalmatinske zagore u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, Ljekarnama Splitsko-dalmatinske županije i Gradom Triljom, odnosno ustanovom CEKOM.

Važno je naglasiti da je kroz realizaciju navedenog infrastrukturnog projekta na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Pomorskom fakultetu i Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu nabavljena i instalirana vrlo vrijedna znanstveno-istraživačka oprema. Od instalirane znanstveno-istraživačke opreme na Kemijsko-tehnološkim fakultetu vrijedno je istaknuti:

  • tekućinski kromatograf visoke učinkovitosti opremljen sa UV-Vis DAD detektorom (detektor ultraljubičastog i vidljivog spektra sa nizom dioda),
  • tekućinski kromatograf ultravisoke učinkovitosti opremljen sa UV-Vis DAD detektorom i visokoselektivnim maseno-masenim detektorom,
  • vezani sustav plinske kromatografije spektrometrije masa (GC-MS/MS),
  • modularni XRD sustav,
  • spregnuti sustav FTIR-TG i FTIR-mikroskop.

U isto vrijeme, svečano je otvorena i stalna izložba pod nazivom ‘Vremeplov KTF-a‘, vođena od strane Nataša Stipanelov Vrandečić sa željom da kroz taj mali vremeplov sadašnjim i budućim generacijama studenata pruži uvid u trenutke stvaranja i predstavi razvoj Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.