Pretraga

U spomen na prerano preminulog sina poznati bloger kreće u akciju života

A- A+

RokOtok projekt je koji pokreće poznati bloger i novinar bloger Domagoj Jakopović Ribafish. Odlučio je plivanjem povezati sve nastanjene hrvatske otoke, a sve u spomen na svog prerano preminulog sina. Cilj projekta je privući i lokalnu djecu i roditelje na druženje i aktivnosti izvan virtualnog svijeta.

Screenshot: IN magazin; Facebook

U spomen na svog prerano preminulog sina, poznati bloger Domagoj Jakopović Ribafish plivanjem će povezati pedesetak hrvatskih otoka koji su nastanjeni. Prije smrti sina zajednički su istraživali hrvatske županije, otoke, plaže, ali svoju avanturu nisu uspjeli dovršiti.

Plivanjem će povezati hrvatske otoke

Izdvojeni članak

Dječak iz Zagreba objesio se zbog planetarno popularne igrice: ‘Rekao mi je da postaje čudna i pomalo zastrašujuća’

– I onda sam nekako odlučio kako nismo uspjeli za života to napraviti, da ja sad otplivam sve to, svih tih 50 otoka koji su trenutno naseljeni, kazao je Ribafish za IN magazin NoveTV, i dodao kako će ukupno tako otplivati između 500 i 800 km.

Cilj Ribafisheva projekta je na svakom otoku zaplivati s djecom i njihovim roditeljima i time ih barem na neko vrijeme odvratiti od tehnologije i potaknuti na druženje i razgovor.

– Najbitnije je to da klinci tih pola sata – sat vremena, koliko ću plivati s njima i što će poslušati to nekakvo predavanje zašto putovati i zašto treba upoznavati nova prostranstva, provedu u zezanciji, društvu i igranju, umjesto da su na YouTubeu, Snapchatu(…) Mislim da 90 posto ljudi koji će ovo gledati da će se počešati po glavi i reći ‘pa da, mogli bi malo više porazgovarati’. Sve ove tehnikalije, svi ti aparati malo utječu na te razgovore, na nekakvu bliskost, odvlače na krivu stranu. Naravno da nije rješenje svu elektriku iskopčati i baciti u more, ali nekakvo doziranje bi bilo savršeno, rekao je i dodao kako će na predavanjima dijeliti i svoju knjigu posvećenu razgovorima sa sinom.

Putovanja kao odvraćanje od igrica i kompjutera

Već je ranije Ribafish na svome blogu opisivao njihova putovanja i avanture, kojima je, kako je napisao u objavi iz listopada, pokušao odvratiti ga od igrica, kompjutera i mobitela. U istoj objavi na blogu svojim je čitateljima otkrio kako je njegov 13-godišnji sin počinio samoubojstvo.

Izdvojeni članak

Mislite da će učenici biti uspješniji što se više koriste tehnologijom? Upravo suprotno

– U policiji su kasnije rekli da su današnji klinci oholi i bahati, i da je vjerojatno time išao izraziti neki svoj bunt. Tu mi je palo na pamet da je htio nešto dokazati i naljutiti nas jer je bio u kazni od ekrana, pa možda išao prenkat, pokazati nam da se s njim ne možemo zezat, i onda je to pošlo po zlu. Možda. Današnji klinci od 12 ne znaju granicu između života i smrti, jer kad netko blizak umre ti im ne kažeš da ga nema i da je zakopan u zemlji i da povratka nema, nego svi milkimo i tepamo; ma on ti je gore s anđelima, ona nas gleda odozgora, sve je u bijelom i bla bla bla. I te proklete igrice u kojima Super Mario ima 10 života, i filmovi i serije u kojima se sve uvijek spasi u zadnji tren… I tu dolazimo do najlogičnijeg mogućeg rješenja – taj mali hrabri i bistri kompjuteraš, gejmer, izviđač, on je išao raditi neki pokus. Išao je vidjeti kako to što je vidio na igrici Doki Doki izgleda u stvarnosti. Napravio omču i iz dosade ili istraživačkog duha, umjesto da radi zadaću, stao na stolac s kotačićima, poskliznuo se i… I svi me tjeraju da vjerujem u to, ali teško je vjerovati kad si ostao bez pola mozga i cijele duše…, napisao je u listopadu.

Napomena: Ako imate suicidalne misli ili poznajete nekoga tko ima taj problem, za pomoć pozovite Hrabri telefon na 116 111.