Pretraga

Srednjoškolci iz 5 hrvatskih gradova gradit će svoje solarne automobile

A- A+

Sisački srednjoškolci imati će priliku kroz sljedećih nekoliko mjeseci aktivno se pozabaviti najnovijim dostignućima solarne tehnologije. Projekt SOELA, koji je predstavljen 25. listopada, omogućiti će srednjoškolcima da stvore svoj vlastiti automobil pogonjen sunčevom energijom. Nositelj je Tehnička škola Sisak, no uključene su još četiri srednje strukovne škole. 

U hotelu Panonija u Sisku predstavljen je 25. listopada 2012. projekt SOELA – solarni električni automobil čiji je nositelj Tehnička škola Sisak. Uz nositelja u Projekt u uključeni i partneri Sisačko-moslavačka županija, HZZ – Područni ured Sisak te još 4 srednje strukovne škole: Srednja strukovna škola Velika Gorica, Tehnička škola Kutina, Srednja škola Vice Vlatkovića Zadar i Elektrotehnička i prometna škola Osijek.

Ovaj jedinstveni projekt u Europi nastao je iz ideje voditelja projekta Stevče Arsovski. Tehnička škola Sisak već se skoro 20 godina bavi istraživanjem solarnih tehnologija, te je u mnogočemu ovo logična nadogradnja na sve manje projekte koje su do sada predstavili. Prošle godine je skupina učenika, na čelu s profesorom Arsovskim napravila jedan manji solarni automobil od komponenti za bicikl. Nažalost, prototip je ukraden nedugo nakon predstavlja.

sisak.info

Izdvojeni članak

Učenici Ruđera šalju svoj glas u svemir

Jedina utrka solarnih automobila u Hrvatskoj

– SOELA je jedna jako dobra vijest za velik broj učenika diljem Hrvatske. Osim srednjoškolaca iz Siska, na svojem solarnom automobilu će raditi i mladi ljudi iz Velike Gorice, Kutine, Zadra i Osijeka, rekao nam je Stevče Arsovski, te dodao kako velike zasluge idu i uredu Sisačko-moslavačke županije, koji je jako pomogao oko pripreme projekte dokumentacije.

Osim što će nekoliko mjeseci primjenjivati stečeno znanje na slaganju svojeg solarnog vozila, srednoškolci će imati priliku i sudjelovati na jedinoj europskoj utrci solarnih automobila, koja će se održati u sklopu projekta, u Sisku od 13. do 15. rujna sljedeće godine.

– Naš projekt ima nekoliko faza, od kojih su među prvima edukacija
mentora i prikupljanje iskustava iz ostatka svijeta, te bi u konačnici
sve trebalo kulminirati utrkom u Sisku, rekao je Arsovski.

Školama fali novaca za slične projekte

Poduzetni
profesor je u razgovoru nekoliko puta naglasio koliko je važno podržati
ovakve projekte u Hrvatskoj. Mnoge škole imaju velik broj darovitih i
poduzetnih učenika no zbog nedostatka novca često sve ideje ostanu na
papiru.

– Za organizaciju ovog svega smo dobili 180 tisuća eura.
Nažalost škole u Hrvatskoj nemaju nikakve mogućnosti doći do takvih
sredstava, te se zato većina prakse zaustavlja na crtanju nacrta i
osmišljavanju inicijalnih faza projekata.

Izdvojeni članak

Nevidljiva gitara kao maturalni rad

Sudionici s učeničke strane još nisu konkretno određeni, no metoda selekcije je prilično jednostavna. Oni koji pokažu najviše interesa i volje imaju priliku vidjeti kako njihova kreacija poprima oblik automobila.

– Niti Einstein nije bio najbolji u školi, tako da mislim da nema smisla birati učenike po ocjenama, izjavio je profesor Arsovski i dodao kako ne sumnja da će interes biti velik.

Srednjoškolci iz pet gradova diljem Hrvatske će se ubrzo primiti posla, a na nama je da se pojavimo u rujnu u Sisku i podržimo njihovu poduzetnost i kreativnost.