Pretraga

Što raditi kada se probudite prije alarma?

A- A+

Važnost kvalitetnog zna za zdravlje i dobro funkcioniranje mozga i organizma ne treba posebno naglašavati. Svi znamo kako nam je za kvalitetan dan potrebno sedam do osam sati sna. Većinu dana iz sna nas budi alarm koji bi trebao označavati da je ta kvota ispunjena. No ponekad, oči nam se otvore i prije nego se mobitel oglasi. Što tada? Spavati ili se ustati iz kreveta?

Flickr; murdelta

Izdvojeni članak

Provjerite kako su navike pred spavanje pomogle ovim mladim ljudima da budu superuspješni

Svakodnevni život često je satkan od niza malih tragedija. Tramvaj nam pobjegne ispred nosa, kemijska nam zapacka bilješke, kavom opečemo jezik. Možda i najtragičnija mala tragedija je kada se iznenada prenemo iz sna i shvatimo da nam je do zabilježenog buđenja ostalo manje od sat vremena.

Kada nam se to dogodi, imamo dva izbora. Možemo se okrenuti na drugu stranu i pokušati iscijediti preostalo vrijeme odmora, ili se ustati iz kreveta i suočiti s danom.

Oba izbora imaju očite posljedice. Ako pokušamo spavati, nakon tih deset minuta buđenje će nam biti još teže i biti ćemo pospani cijelo jutro. S, druge strane, ako se odmah ustanemo, jutro će možda biti u redu, ali ćemo nedostatak sna sigurno osjetiti poslijepodne.

Što učiniti u takvoj situaciji, upitao je Business Insider Timothyja Morgethalera, stručnjak za spavanje.

-Prvo si trebate postaviti pitanje jeste li gotovi sa spavanjem? rekao je Morghethaler.

Odrasloj osobi potrebno je sedam do osam sati sna. Ako ste ispunili tu kvotu, buđenje prije alarma je poruka vašeg tijela da je spremno za buđenje. Naše tijelo ima dva sustava koji kontroliraju spavanje. Prvi je homeostaza sna, koja na s tjera da spavamo dulje i intenzivnije ako nam nedostaje odmora. Drugi je cirkadijalni ritam, unutarnji biološki sat, zbog kojeg postajemo pospani navečer, a ne popodne ili u drugo doba dana.

Buđenje prije alarma nakon što ste ispunili svoju kvotu znači da su oba sustava zadovoljena. Spavali ste dovoljno dugo i dovoljno intenzivno, i možete se probuditi.

S druge strane, ako se probudite prije alarma, a spavali ste samo par sati, dodatnih pola sata sna koje još možete dobiti mogli bi biti ključni. Nekoliko sati prije buđenja, mozak ulazi u R.E.M. fazu sna. U ovoj fazi sna, mozak je najaktivniji i u njoj se događaju snovi. R.E.M. faza sna iznimno je važna za odmor i funkcioniranje organizma.

Ako mozak ne prođe kroz potpunu R.E.M. fazu, vjerojatno ćete se tokom dana osjećati pospano i grogiranu. Ako ste se probudili prije alarma, a spavali ste manje od sedam sati, više ćete koristi imati od još malo sna, nego od ustajanja.