Pretraga

Što se nosi(lo); moda nekada i danas

A- A+

Koliko vam se puta dogodilo da sta gledali stare spotove, filmove ili serije i makar se nakratko nasmijali zbog odjeće ili frizura koje su se tada nosile? Afro-frizure, minivali, prenatapirana kosa ili kričave boje, preveliki puloveri i majice, lude trapezice i šljokice, sportske tenisice na suknje,  preveliki okviri naočala…Da, 70-e, 80-e i 90-e su bile lude godine eksperimentiranja modom i prave modne  revolucije u usporedbi s ranijim desetljećima.

Posebna se revolucija dogodila u izgledu kupaćih kostima. Nekada su žene hodale plažama gotovo potpuno odjevene. Nosile su  haljine vrlo teških materijala kako se ne bi podigle u vodi, a ispod haljine su oblačile korzete. U to su vrijeme moral i čednost bili ispred svega, stoga se pazilo da ženski atributi budu dobro skriveni. Danas se stanje u potpunosti promijenilo. Društvo je postalo liberalnije i žene danas odijevaju malene kupaće kostime-bikinije, a  na plažama je učestalije vidjeti  topless ženu, nego li onu u jednodijelnom kupaćem kostimu.

 Međutim, vratimo se na 90-e, budući da većina ima slike iz djetinjstva tog vremena.  Bunt iz 80-ih se produbljuje, počinje se eksperimentirat s tetovažama i pirsinzima, dobre cure više ni u javnosti nisu takve. Otkrivanje pupka i odjeća koja više pokazuje nego skriva, kožne jakne te kombinacija raznih stilova; ponajviše grunge-a.  Pogledajte i sami primjere:

 

 Kao što često čujemo, moda se ponavlja. Ovaj put u obliku „hipstera“. Danas ih susrećemo gotovo svakodnevno, a ono u čemu su najbolji jest kopiranje mode 90-ih.  U zadnje im se vrijeme broj znatno povećao, stoga su više meta negativnih nego pozitivnih komentara. Često se rade postovi po internetu gdje ih se „sprda“.

A kritizira ih se i zbog toga što tvrde da su prvi započeli novi val mode i donijeli nešto neviđeno i originalno.

Svjesni smo da je današnja moda mix svega; prošlosti i futurističkih kreacija. Zalažemo se za to da svatko ima pravo nositi što hoće, bio on samo hipster ili orginalan (tanka je granica), a ukoliko želite biti jedan od njih, na netu možete pronaći mnoge stranice koje će vam pomoći u postajanju hipstića. Stoga, bez zamaranja mišljenjima drugih ljudi, hrabro naprijed u najboljoj modnoj kobinaciji pa makar to bila pidžama!