Pretraga

Što se sve u obrazovanju dogodilo prošlog tjedna? Ovako izgleda newsletter kojeg primaju naši pretplatnici

Portal srednja.hr uveo je veliku novost za svoje čitatelje – pretplatu! No, ovom novinom na portalu nismo htjeli zatvarati sadržaj za sve čitatelje, već ponuditi niz pogodnosti za one koji se odluče pretplatiti. Jedna od tih pogodnosti je tjedni newsletter s najbitnijim vijestima iz svijeta obrazovanja, a sada ćemo vam pokazati kako to izgleda!

Pretplatom na srednja.hr+ dobivate tjedni newsletter sa svim najbitnijim tjednim vijestima iz obrazovanja!

U 11 godina rada portala uspjeli smo se nametnuti kao vodeći specijalizirani portal za obrazovanje. U tih 11 godina naša ideja vodilja ostala je ista – želimo transparentan sustav obrazovanja! Tako i dalje pišemo o svim procesima koji se događaju unutar samog sustava, bilo da se radi o reformama ili obnovi škola, ukazujemo na probleme i nelogičnosti na koje nailazimo, predstavljamo pozitivne primjere iz prakse te pišemo o velikim postignućima naših učenika i studenata. Uvođenjem pretplate želimo stvoriti zajednicu čitatelja koji će nam pomoći da postanem još bolji.

Uveli smo pretplatu, ali sadržaj nismo zaključali. Smatramo kako velik broj naših čitatelja i dalje čine učenici kojima pružamo važne informacije za njihovo obrazovanje, a samim time im pružamo i svojevrsno medijsko obrazovanje. Zbog toga smo se odlučili na drugačiji pristup – osmislili smo niz pogodnosti za pretplatnike.

Tri razreda pretplate

Pretplatu smo podijelili na tri razreda: A razred namijenjen je učenicima, studentima i umirovljenicima, B razred namijenjen je fizičkim osobama, a C razred namijenjen je institucijama, tvrtkama i drugim pravnim osobama koje se bave obrazovanjem. Svaki od razreda ima nekoliko pogodnosti, a jedna pogodnost nalazi se u sve tri – tjedni obrazovni newsletter.

Izdvojeni članak

Nakon 11 godina i gotovo 40.000 članaka srednja.hr uvodi pretplatu za zajednicu

Jednom tjedno, ponedjeljkom prijepodne, šaljemo newsletter s pregledom vijesti od prošlog tjedna. Ovaj newsletter izrazito će vam biti koristan ako želite biti u tijeku sa svime što se događa na različitim razinama obrazovnog sektora – od školstva, visokog obrazovanja do znanosti.

U nastavku možete vidjeti kako izgleda tjedni pregled vijesti koje smo objavili u proteklom tjednu, između 5. i 11. rujna 2022.

Vijesti koje su obilježile prvi tjedan škole

Proteklog tjedna započela je nova nastavna godina. U Zagrebu je šest školskih objekata započelo s radom – četiri škole obnovljene od posljedica potresa, učenički dom te jedna nova područna škola. Velika vijest stigla je i iz Vukovara za školarce, jer je konačno otvorena jedina do sad neobnovljena škola od Domovinskog rata, Osnovna škola Nikole Andrića. No, obnova će trebati I. osnovnoj školi Varaždin, budući da je otpao dio žbuke sa stropa dok su učenici bili na velikom odmoru. Dobra vijest je da je strop već u procesu sanacije.

S novom školskom godinom, pojavilo se i pitanje školske prehrane. Naime, neki gradovi su već najavili poskupljenja školskih obroka u svojim školama, a neke škole su bile prisiljene ovršiti roditelje koji nisu plaćali prehranu. Prema novim podacima, 15 posto škola u Hrvatskoj moralo je ovršiti roditelje zbog neplaćanja. Vlada Republike Hrvatske doskočila je problemu poskupljenja cijena u jeku krize pa je tako donijela niz mjera – raste broj socio-ekonomskih stipendija i njihov iznos, cijena menija u menzama ostaje ista, a uvedena je posebna cijena za energiju u školama, na fakultetima, institutima i vrtićima.

Na prvi dan škole se i prosvjedovalo! Naime, roditelji učenika Osnovne škole Ivana Lovrića u Sinju prosvjedovali su zbog, kako navode, neopravdane rotacije učitelja razredne nastave. Učiteljica koja je predavala 3.b i 4.c razredu premještena je na 1. razred, a nezadovoljni roditelji tvrde kako je odluka traumatizirala njihovu djecu. Hoće li slično biti i u drugim školama zbog mogućih rezova među nastavnim osobljem? Ove godine u klupe sjeda oko tisuću prvašića manje nego lani, a ministar Radovan Fuchs na početku školske godine ističe – pitanje je treba li nam toliki broj profesora.

Zagrebačke srednjoškolce je u novoj školskoj godini dočekao novi predmet – Škola i zajednica, osmišljen po uzoru na građanski odgoj i obrazovanje. O novom predmetu oglasili su se i iz udruge Gong, poručuju kako je Građanski odgoj i obrazovanje nužan predmet na razini države.

Kratke vijesti koje su obilježile tjedan

Damir Škugor, HDZ-ov direktor u Ini kojega je policija uhitila nakon što se otkrilo da je svom umirovljenom ocu na bankovni račun uplatio 500 milijuna kuna, sklonosti prema kriminalnim radnjama imao je još kao student, otkriva 24sata. Kao predsjednik Studentskog zbora Rudarsko-geološko naftnog fakulteta u Zagrebu pokušao je u vlastiti džep strpati iznos od 30 do 50 tisuća kuna.

Vijesti iz školstvaObjava više savjetnice AZOO-a na Fejsu izazvala burne reakcije: ‘Ispričavamo se u njezino ime’

Mesara nam kronično nedostaje, a kvote u školama ostaju nepopunjene: ‘Rade težak, pomalo sirov posao’

U ovoj srednjoj školi učenici imaju predmet Planinarstvo, a organizirali su i vlastiti escape room

Vijesti iz visokog obrazovanja i znanosti

Nakon Borasa, Sveučilište mnogi doživljavaju kao ‘državu u državi’: Vrijeme je da se to konačno promijeni

Nakon 15 godina u našoj znanosti, Nives je preselila u Njemačku: ‘Treba se ohrabriti i okrenuti promjenama’

Agronomski fakultet u jeku je obnove zbog koje će studenti na predavanja morati do kasno u noć

Pretplatiti se možete putem ove poveznice.