Pretraga

Strukovnjaci: Kako upisati besplatni četvrti razred

A- A+

Svi oni učenici koji su završili trogodišnju školu, a ipak žele nastaviti obrazovanje, sad to mogu učiniti besplatno. Najnovija odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta svejedno ne sadrži neke tehničke detalje, pa smo za vas provjerili što sve treba napraviti kako bi se uključili u provedbu Odluke.

U Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi izmijenjen je članak 24, koji se odnosi na nastavak školovanja učenika trogodišnjih škola koji imaju želju završiti i četvrti razred, te omogućiti sebi polaganje mature i upis na fakultet.

Izdvojeni članak

Odgovor strukovnjaka: Država nas gazi da im gimnazijalci ne bi postali socijalni slučajevi

Što se promijenilo?

To znači da učenik koji je stekao nižu stručnu spremu ima pravo steći srednju školsku ili stručnu spremu nastavljanjem obrazovanja ili polaganjem ispita. Učenik može u roku od godine dana od završetka strukovne škole nastaviti školovanje u statusu redovitog učenika.

Da bi ostvario to pravo svaki školarac mora položiti razliku, odnosno dopunske ispite. Koje ispite i kako će ih polagati određuje nastavničko vijeće škole.

Poslati dopis školu, pa položiti razliku

Učenik koji želi nastaviti obrazovanje dužan je u pisanom obliku priopćiti željenoj srednjoj školi svoju namjeru nastavka obrazovanja. Taj dokument mora dostaviti školi najkasnije u roku od godine dana nakon završetka trogodišnje škole.

Način i rokove polaganja razlikovnih ispita odredit će nastavničko vijeće te škole u skladu sa statutom škole. Svaki učenik koji je upisan u viši razred kao redoviti učenik, mora pratiti nastavu tijekom cijele nastavne godine.

To uključuje i sudjelovanje u svim obvezama i aktivnostima zajedno s ostalim kolegama u razredu.