Pretraga

Student osmislio grudnjak koji može otkriti rak dojke u ranoj fazi

A- A+

Sa svojih 13 Julian Rios Cantu gledao je vlastitu majku u borbi za život i to po drugi puta zbog iste bolesti – raka dojke. Naučio je tada i da žene u Meksiku imaju jako male šanse preživjeti kada jednom obole od njega, jer ih je u toj državi u 2014. od bolesti umrlo preko 5 milijuna. Od straha da bi mogao izgubiti majku, ovaj pametni dječak odlučio je stvari uzeti u svoje ruke i već se tada bacio na izradu patenta koji će spašavati živote brojnih žena, ne samo u Meksiku već diljem svijeta.

Foto: Pixabay

Izdvojeni članak

‘Da, upravo sam stavila svoju sliku u grudnjaku na Facebook. Zašto?’

Julian i njegov tim okupljen u kompaniju Higia Technologies koju je 18-godišnjak osnovao, osmislili su grudnjak kojeg su nazvali EVA. Prvotno je namijenjen ženama koje imaju genetske predispozicije za obolijevanje od raka dojke, a opremljen je s oko 200 senzora koji prate promijene u temperaturi, obliku i težini dojke. 

Upravo nagle varijacije tih parametara pokazatelj su moguće bolesti, pa korisnici dobivaju upozorenja kada moraju posjetiti liječnika. 

– Grudnjak prikuplja sve simptome raka koje žena može imati, od promjene oblika dojke, temperature i boje. Ti podaci se šalju u softver i iz njih proizlazi dijagnoza. Zašto grudnjak? Jer nam dopušta da imamo konstantan pristup istoj poziciji i ne mora se koristiti dulje od jednog sata tjedno, rekao je za eluniversal.com

Njegova inovacija priskrbila mu je nagradu Global Student Entrepreneur Award (GSEA), gdje je pobijedio u konkurenciji 13 studenata inovatora iz svih krajeva svijeta i tako osvojio nagradu od 20.000 dolara.