Pretraga

I sa Sveučilišta u Zagrebu tuže medije i novinare, aktivno 10 sporova

A- A+

Poplava tužbi Hrvatske radiotelevizije protiv medija i novinara koji pišu o zbivanjima na Prisavlju 3, posljednjih tjedana krajnje intenzivno ‘animira’ hrvatsku javnost. Hrvatsko novinarsko društvo pobrojalo je 33 tužbe s ukupnim iznosom odštetnih zahtjeva od 2,140.000 kuna. No, ne tuži samo HRT medije i novinare. Iako po brojnosti tužbi i visini odštetnih zahtjeva nije ni do koljena javnoj televiziji, iz uprave Sveučilišta u Zagrebu također nisu neskloni tužbama protiv medija. Trenutačno ih je aktivno deset, s ukupnim iznosom vrijednosti predmeta spora od oko 100.000 kuna.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

U posljednjih godinu i pol, na adrese medija i kolega novinara pristiglo je ukupno 10 raznih tužbi sa Sveučilišta u Zagrebu. Jedna od njih je i tužba za klevetu po Kaznenom zakonu, a ukupni iznos vrijednosti predmeta spora kreće se oko 100.000 kuna.

Izdvojeni članak

Student Luka kojeg je neslavno tužio Boras: ‘Kad vas rektor tuži znači da radite nešto dobro’

TELEGRAM.HR: Šest tužbi, od toga je jedna za klevetu

Čak je šest tužbi pristiglo na adresu portala Telegram.hr. Sveučilište u Zagrebu tuži ih za naknadu štete, a u dvije tužbe za objavu ispravka. Osim toga, privatnom tužbom Sveučilište tuži i Dragana Markovinu, autora na Telegramu, i to za kazneno djelo protiv ugleda i časti – klevetom. Osim navedene četiri tužbe, Telegram je u dva spora tužio prorektor Ante Čović; prvom tužbom za objavu ispravka, a drugom za naknadu štete.

HINA: Tužba zbog objave ispravka netočne informacije

Sveučilište u Zagrebu (Hrvatski studiji) tužilo je putem odvjetničkog ureda Mihočević&Bajs i Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (HINA), odnosno kolegu Serđa Obratova kao glavnog urednika, i to zbog teksta ‘Provaljeno u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima’, objavljenog 2. studenoga 2017. Tužba im je stigla radi objave ispravka netočne informacije.

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

Kolega Obratov rekao nam je kako ih tužba Sveučilišta neće spriječiti da rade svoj posao i nadalje izvještavaju o Sveučilištu.

– Poplava tužbi protiv medija i novinara je u svakom slučaju zabrinjavajuća. Načelno se može reći da je riječ o pritisku i pokušaju udara na slobodu govora i mišljenja, iako, ne isključujem da postoje i i tužbe koje ‘drže vodu’, odnosno u kojima su tužitelji zaista oklevetani ili na neki način oštećeni. Na kraju će zadnju riječ imati sudovi, no s obzirom na neujednačenu sudsku praksu i neke potpuno nejasne i nelogične presude (News bar) nisam optimist. Bojim se da ćemo, nažalost, i dalje biti svjedoci apsurdnih presuda za koje se nadam da u konačnici neće postati pravomoćne. Na novinarima je da nastave neovisno i profesionalno raditi i tako se odupirati pritiscima kojih je uvijek bilo i kojih će uvijek biti, poručio je glavni urednik HINA-e.

MAZ.HR: Tužba zbog objave ispravka

Tužba sa Sveučilišta, poslana preko privatnog odvjetničkog ureda Mihočević&Bajs, među prvima je pak stigla glavnoj urednici portala Maz.hr, inače u izdanju udruge Mreža antifašistkinja Zagreba. Krajem listopada 2017. zaprimili su tužbu za objavu ispravka, točnije, zbog načina na koji je demanti objavljen. Autorica teksta, kojeg je Sveučilište između ostaloga demantiralo i riječima da ‘nije točno da je Sveučilište potrebno očistiti od korupcije i klijentelizma’, tužbu je tada komentirala za Novosti. Osim one za vlastiti tekst, Anja Grgurinović osvrnula se i na tada aktualnu tužbu Sveučilišta protiv studenta Luke Kovača.

Izdvojeni članak

Prva tužba u povijesti srednja.hr: Ante Čović, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, pokrenuo dva sudska spora protiv nas

– U tom smislu tužbe protiv medija i kolege Kovača predstavljaju doista neprihvatljiv modus ušutkivanja onih koji progovaraju o politici kojom se upravlja Sveučilištem, a zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona o autonomiji pak vrlo vjerojatno cilja prema tome da eliminira mehanizme kojima Ministarstvo može istražiti sve nepravilnosti na Sveučilištu o kojima se dosta govori u posljednjih nekoliko godina. Ukratko, u pitanju je očuvanje pozicije moći, izjavila je Grgurinović za Novosti.

SREDNJA.HR: Prorektorove dvije tužbe

Prorektor Ante Čović putem odvjetničkog društva Mihočević&Bajs pokrenuo je početkom prošle godine dva sudska postupka protiv našeg portala na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Jedan protiv glavnog urednika portala Marka Matijevića, a drugi protiv nakladnika portala srednja.hr.

– Sve tužbe i demantije Sveučilišta te članova uprave Sveučilišta bilo bi lakše podnijeti da je Sveučilište otvoreno prema medijima te da redovito i transparentno odgovaraju na pitanja zainteresirane javnosti. U tom smislu, želim ukazati da Ustavom garantirana autonomija sveučilišta podrazumijeva i odgovornost, a ne izoliranost i komunikaciju s medijima isključivo preko odvjetnika, kaže Matijević.

Okrugli stol HND-a: Novinarstvo pred sudom

Hrvatsko novinarsko društvo u srijedu, 6. veljače u 11 sati organizira okrugli stol ‘Novinarstvo pred sudom’ koji će se baviti problemom golemog broja građanskih i kaznenih postupaka koji se pokreću ili vode protiv novinara i medija te zloupotrebom prava na zaštitu časti i ugleda. Sudionici okruglog stola pokušat će odgovoriti na pitanja koji su razmjeri opasnosti sudskog progona kritičkih medija i novinara i je li cilj tužbama ušutkati i zastrašiti kritičko novinarstvo, odnosno uvesti cenzuru i autocenzuru.

Uvodničari: Robert Mihaljević, glavni urednik Podravskog lista, Davorka Blažević, glavna urednica Trisa, Suzana Bandić, novinarka Zadarskog lista, Domagoj Zovak, urednik News Bara i Vladimir Matijanić, novinar Slobodne Dalmacije.

Sudjeluju: Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ), Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a, Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda, Sanja Katušić Jergović, sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici, Sanja Grgurić Hojski, sutkinja Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, Vesna Alaburić, odvjetnica, Vanja Jurić, odvjetnica, Višnja Drenški Lasan, odvjetnica, Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, Nikola Bajto, glavni urednik Novosti, Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, novinar Telegrama Drago Hedl, novinar Index.hr-a Ilko Ćimić i izv. prof. dr. sc. Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Prijave novinara i Novinarskom vijeću časti HND-a

Spomenimo ovdje i kako je Sveučilište u Zagrebu krajem 2017. godine putem odvjetničkog društva Mihočević&Bajs uputilo zahtjeve Novinarskom vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva za pokretanje postupaka protiv troje novinara. Tako su Vijeću časti HND-a sa Sveučilišta prijavili kolegu Jerka Mihaljevića, tada novinara portala Telegram.hr, kolegicu Mirelu Lilek iz Jutarnjeg lista te kolegu Nenada Jarića Dauenhauera s portala Index.hr. U sva tri slučaja, Novinarsko vijeće časti ocijenilo je da kolege nisu povrijedile opća načela novinarske profesije.

– Ovdje je, čini se, više riječ o sukobu dviju suprotstavljenih strana unutar Sveučilišta, nego o kršenju novinarskog Kodeksa jer se radi o gotovo identičnim prijavama Sveučilišta protiv troje novinara u različitim medijima. Novinari su prijavljeni pojedinačno. Naime, sva tri teksta bave se istom tematikom, a to je sprječavanje ili zabrana  obraćanja predstavnika Studentskog zbora brucošima. Tekstovi su s novinarskoga stajališta korektni: oni prenose informaciju, navode izvor informacije i citiraju ga, ocijenilo je Vijeće časti.

Sveučilište je samoinicijativno često na sudu

Izdvojeni članak

Ima li kraja? Ustavni sud srušio Filozofski i spasio prorektora Čovića, Sveučilište izmijenilo Etički kodeks u njegovu korist

Osim tužbi protiv medija i novinara, u posljednjih nekoliko godina, točnije za mandata rektora Borasa, Sveučilište se u još nekoliko navrata obraćalo sudovima. Tako je, primjerice, krajem 2017. godine tužilo studenta Hrvatskih studija Luku Kovača zbog izjave koju je dao za medije. Tužba je pod pritiskom javnosti ubrzo povučena.

Sveučilište se rado obraća i Ustavnom sudu, pa je tako podnijelo i nekoliko ustavnih tužbi, tj. prijedloga za ocjenu ustavnosti. Na Ustavnom su se sudu, na inicijativu SuZG, tako našli Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i stručni studiji, Etički kodeks saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju te Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju vezano uz upravne nadzore nad radom Sveučilišta. Ustavnu tužbu nedavno je podnio i prorektor Ante Čović nakon mišljenja Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta o njegovu slučaju.