Pretraga

Tri osobe krivotvorile diplome i zaposlile se u školama: ‘Sve varalice dobit će otkaz’

A- A+

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja naložilo provjeru 90.000 diploma i svjedodžbi zaposlenih u sustavu obrazovanja, otkrivene su i prve tri krivotvorene isprave. U dva slučaja riječ je o lažiranim diplomama Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a sve osobe bile su zaposlene u školama.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Kako je otkrio Jutarnji list, tijekom provjere diploma svih zaposlenika u obrazovanju pronađene su prve dvije krivotvorine. Riječ je o krivotvorenim diplomama Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Potpis na diplomi nije sličio potpisu dekanice

Izdvojeni članak

Zbog skandala u Ministarstvu obrazovanja provjeravat će se diplome 90 tisuća ljudi

Dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Vesna Vlahović-Štetić rekla je kako su o tome obavijestili uprave škola i nadležne institucije.

Pogreške nije bilo teško uočiti: diploma ima brojeve koji se ne podudaraju s mogućom godinom izdanja, potpis dekana nije vjerodostojan, niti je pogođen font slova na samoj diplomi.

– Potpis nije sličio mojemu potpisu. Netko je imao informaciju da sam dekanica, no očito nije imao priliku vidjeti moj potpis, rekla je Vlahović- Štetić za Jutarnji list.

S lažnom diplomom u školi radio od 2000. godine

Povodom ovog otkrića, ministrica Blaženka Divjak danas je održala i izvanrednu konferenciju za medije. Kako kaže ministrica, otkrivene su zapravo tri krivotvorene diplome. Putem njih dvije su osobe došle do radnog mjesta u srednjim, a jedna u osnovnoj školi.

Izdvojeni članak

Kupovali akademske radove i za 1.500kn: Slučaj studentskog kriminala došao do ruku policije i državnog odvjetništva

– Svi će varalice dobiti izvanredni otkaz, a sve prijave su krenule prema DORH-u, kazala je Divjak, prenosi N1.

Riječ je o diplomama deficitarnih struka: jedna je iz njemačkog i francuskog jezika iz 2000. godine, druga iz informacijskih znanosti iz 2016. godine, treća iz hrvatskog i njemačkog jezika iz 2018. godine. Dvije su s istoka Hrvatske, a jedna s otoka. Ministrica ističe kako posebice zabrinjava slučaj iz 2000., jer je riječ o dugogodišnjem zaposleniku.

– Ova iz 2016., to je osoba koja je na određeno, temeljem toga sigurno neće nastaviti raditi. Ovo su sasvim različiti slučajevi, od osobe koja je priložila diplomu, a uopće nije bila ni upisana na fakultet. Neki su pak upisali fakulteti, bili tamo nekoliko godina, ali uopće nisu diplomirali, kaže Divjak, prenosi N1.

Ministrica najavljuje i kako će se nakon škola provjeravati i diplome zaposlenih na visokim učilištima.