Pretraga

Tri razreda izostala s nastave da bi snimila film: Nastavnici nisu znali što da rade

A- A+

Za rekreiranja jedne scene u filmu Zagrebački ekvinocij bilo je potrebno skupiti stotinjak ljudi u Tvornici kulture. Kako se na dan snimanja scene nije odazvalo puno ljudi, ekipa koja je radila na filmu otišla je do Klasične gimnazije i “skupila” 78 učenika. Učenici koji su zbog toga izostali s nastave dobili su ispričnice, no ravnatelj gimnazije dopisom je ekipi koja je radila film rekao da nije u redu da 3 razreda nenajavljeno izostanu s nastave te se na Nastavničkom vijeću raspravljalo o tome hoće li učenicima ispričnice biti prihvaćene. Ravnatelj Klasične objasnio nam je u čemu je bio problem. Inače, film se od danas može gledati u kinima.

Screenshot YouTube

Zagrebački ekvinocij film je o skupini prijatelja koji iskoriste proljetni ekvinocij da bi organizirali veliki tulum u stanu u centru Zagreba. S gotovo nikakvim budžetom, film je napravljen u produkciji kreativnog kolektiva CEFGI te je prikupio brojne pozitivne kritike zbog autentičnog načina na koji prikazuje zagrebački alternativni noćni život.

Izdvojeni članak

Tvornica, džamija, Opatovina i Uber u 3 ujutro: Mladi filmaši snimaju igrani film o noćnom životu Zagreba

Po mlade ljude za snimanje scene otišli ispred Klasične gimnazije

Snimanje filma nije uvijek išlo “kao po špagi”, a na svojoj Facebook stranici CEFGI je podijelio iskustvo sa snimanja scene rekreiranja koncerta benda High5 u Tvornici kulture. Naime, za snimanje scene bilo im je potrebno stotinjak dobrovoljaca, no kako su im na prvu došle samo dvije djevojke (koje su u međuvremenu odustale jer su predugo čekale), ekipa je statiste odlučila pronaći ispred zagrebačke Klasične gimnazije. Tako su “skupili” 78 učenika koji su im došli pomoći snimiti scenu, a na kraju su im podijelili CEFGI ispričnice.

Tri dana nakon snimanja scene ravnatelj Klasične gimnazije, Boris Anić, javio se ekipi koja je radila na filmu i rekao im da su morali održati izvanrednu sjednicu da rasprave što će učiniti s ispričnicama jer su im tri razreda nenajavljeno izostala s nastave. Na to je redatelj filma, Svebor Mihael Jelić, poručio ravnatelju da bi mladi trebali raditi i druge stvari “osim pohađanja beskorisnog kurikuluma hrvatskog obrazovnog sistema”.

Problemi s ispričnicama riješeni tako što su roditelji dali suglasnost da se djeci opravdaju izostanci

Ravnatelj Klasične gimnazije, Boris Anić rekao nam je da u pravilu škola ne postavlja ograničenja izostancima učenika za potrebe snimanja kao što je bilo ovo. Međutim, molbu za izostanak roditelji bi trebali poslati unaprijed ako znaju da će dijete izostati s nastave.

Izdvojeni članak

U kina stiže film o noćnom životu u Zagrebu: ‘Marihuana je sasvim normalna stvar’

– Ono što se dogodilo tih dana je preklapanje izostanaka većeg broja učenika za potrebe još nekih događaja i tu je došlo do nesporazuma jer to nije bilo najavljeno školi. Dopisom smo svima objasnili proceduru traženja izostanaka i molbu da nas pravovremeno obavijeste o održavanju snimanja, ako je moguće poslati takvu pravovremenu obavijest. Time bi svi problemi i nedoumice bili izbjegnuti ili barem bitno umanjeni, objašnjava ravnatelj i dodaje da je znalo biti  određenih problema kada su roditelji ostali neugodno iznenađeni izostankom svojeg djeteta za koji nisu znali.

Što se tiče sjednice Natsvaničkog vijeća na kojoj se raspravljalo o izostanku učenika zbog odlaska na snimanje filma, kaže da ta sjednica nije bila sazvana samo zbog toga, a dogovoreno je da se ispričnice uzmu u obzir ako su i roditelji učenika suglasni s time. Problem je riješen i roditelji su dali suglasnosti te su učenicima opravdani izostanci.

– Nastojali smo utvrditi što se sve paralelno događalo. Nakon što smo zaprimili ispričnice, proslijeđene su razrednicima, a opravdavanje sati na temelju ispričnica i razgovora s roditeljima u nadležnosti je razrednika. Načelni stav bio je da svi koji donesu valjane ispričnice s tih događaja i ako su im roditelji suglasni s izostankom to bude opravdano, kaže Anić.

Na komentar redatelja filma o tome da mladi trebaju raditi i duge stvari, ravnatelj kaže da se slaže, no ne slaže se s dijelom u kojem redatelj hrvatski obrazovni sistem opisuje beskorisnim.

Inače, film Zagrebački ekvinocij od danas se može gledati u kinima.