Pretraga

U Đakovu prosvjetna inspekcija u školi: Ravnateljica ignorirala nasilje?

A- A+

Slučajevi vršnjačkog nasilja prisutni su u mnogim školama, a najnoviji primjer koji dolazi iz Ekonomske škole ‘Braće Radić’ u Đakovu pokazuje kako ignoriranje nasilja ipak može biti kaženjeno. Proteklih dana u tu školu došla je prosvjetna inspektorica i zbog ravnateljičinog nemara prema maltretiranju jednog učenika predložila njeno razrješenje. Međutim, ravnateljicu Anđelku Lozić Školski odbor nije razriješio, a sad se još čeka što će reći ministar Željko Jovanović, jer u ovom slučaju – njegova je zadnja.

Ekonomska škole ‘Braće Radić’

U Ekonomsku školu ‘Braća Radić’ u Đakovu posljednjih tjedana došla je prosvjetna inspektorica i to zbog ignoriranja vršnjačkog nasilja prema jednom učeniku. Naime ravnateljica Anđelka Lozić navodno nije poduzimala mjere zaštite prema učeniku kojeg je maltretiralo petero učenika drugog razreda, te je u školu došla prosvjetna inspektorica. Školski odbor nije razriješilo ravnateljicu, ali to još uvijek može napraviti ministar Željko Jovanović.

Izdvojeni članak

Svaki četvrti od vas proživljava teško fizičko nasilje

Ravnateljica tvrdi da je s učenikom sve u redu i da pohađa nastavu

Vršnjačko nasilje koje se događalo u Ekonomskoj školi u Đakovu toliko je uzelo maha, da bi čak i ravnateljica Anđelka Lozić mogla otići sa svoje dužnosti. Upravo zbog ignoriranja vršnjačkog nasilja, ali navodno i zbog još nekih drugih nepravilnosti školu je posjetila prosvjetna inspektorica.
Inspektorica Klara Žeravica ustanovila je nepravilnosti i predložila razrješenje ravnateljice.

Glas Slavonije došao je do informacije da se prije dva dana sastao Školski odbor u sastavu tri člana školskog kolektiva, tri člana osnivača – Županije te jednog člana iz Vijeća roditelja. Nakon glasovanja, ispostavilo se da su tri člana za razrješenje, tri protiv, te je roditeljski predstavnik ostao suzdržan.
– Nisam razriješena dužnosti, a postupak je i dalje u tijeku i ne želim pričati s vama o tome. Dakle nemam komentara, kratko nam je rekla ravnateljica Ekonomske škole.

Dodaje kako je sama učinila sve potrebno za ovaj slučaj nasilja o kojem se u javnosti zna vrlo malo, no potvrđuje nam da je s učenikom prema kojem je bilo usmjereno nasilje, sve u redu.
– Dijete normalno pohađa nastavu i ide u školu. Nema nikakvih problema, kazala nam je ravnateljica Lozić.

Izdvojeni članak

Nasilje u školama: Škole prijave 14 slučajeva zlostavljanja dnevno

Jovanovićeva je zadnja

Iako tvrdi da nema nikakvih problema, protekli događaji i posjet prosvjetne inspektorice ne potvrđuju ravnateljičinu izjavu.
Upitali smo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta što će se sljedeće dogoditi s ravnateljicom i može li biti razriješena dužnosti unatoč tome što ju je Školski odbor odlučio ‘pomilovati’.

– Ako Školski odbor ne razriješi ravnatelja i to na prijedlog prosvjetne inspekcije, ministar je taj koji ga može razriješiti, kazali su nam.

Posljednju riječ trebao bi imati ministar Željko Jovanović, koji će sam odlučiti zaslužuje li ravnateljica svoje radno mjesto ili ne. Svoju odluku Jovanović nije dužan obrazlagati.