Pretraga

Osim pravdanja izostanaka, u e-Dnevnik vraćena jedna ukinuta opcija i uvedene još neke novosti

A- A+

Počelo je drugo polugodište, a osim novosti da od sada roditelji zahtjev za pravdanjem izostanaka mogu uputiti razrednicima i putem e-Dnevnika. No, CARNET je izvijestio kako to nije jedina novost u e-Dnevniku. Među ostalim, uz svaki predmet učenici, roditelji i nastavnici ponovno mogu vidjeti prosjek ocjena za svaki predmet, što je opcija koja je postojala ranije, ali je ukinuta 2019.

laptop tipkanje online nastava

Foto. Unsplash

CARNET je izvijestio kako je prvog dana novog polugodišta, e-Dnevnik u sklopu nadogradnje dobio nove funkcionalnosti koje će učenicima, roditeljima i nastavnicima olakšati svakodnevno korištenje. Već smo pisali o tome kako je s prvim danom novog polugodišta dostupna mogućnost opravdavanja izostanaka učenika putem e-Dnevnika za roditelje.

e-Dnevnik od sad je glavni kanal za pravdanje izostanaka

– Roditelji tako mogu u e-Dnevniku odabrati dane za koje žele opravdati izostanke te priložiti liječničku ispričnicu, ako je riječ o izostanku u trajanju duljem od tri dana. Razrednik putem e-Dnevnika za nastavnike prima zahtjev roditelja za opravdanjem izostanaka. Nakon obrade zahtjeva, roditelji dobivaju informaciju o ažuriranju izostanaka i mogu poslati dodatne napomene razredniku. Konačnu odluku o opravdanju izostanaka na temelju podataka dobivenih od roditelja donosi razrednik, navode iz CARNET-a, rješavajući tako sumnje nastavnika da će roditelji moći pravdati kako žele i što žele.

No, to nije jedina novost u e-Dnevniku, kako u web verziji tako i u mobilnoj aplikaciji. Korisnicima je tako dostupna nova struktura i logika izbornika, uz mogućnost korištenja tamne teme za bolje iskustvo pregledavanja.

Izdvojeni članak
e-Dnevnik

U e-Dnevnik stiže nova opcija: Doznali smo od kada će se putem njega opravdavati izostanci

Učenicima je ponovno vidljiv prosjek po predmetima

Velika novost je i da je u e-Dnevniku ponovno vidljiv informativni prosjek ocjena koji je vidljiv učenicima, roditeljima, ali i nastavnicima. Podsjetimo, ta je značajka postojala i ranije, no 2019. godine ukinuta je. No, valja naglasiti da nastavnici ne moraju zaključivati ocjene prema tom prosjeku vidljivom u jer prema Pravilniku o ocjenjivanju zaključna ocjena ne mora proizlaziti iz aritmetičke sredine.

Također, učenicima i roditeljima po novom je vidljiv i grafički prikaz ocjena po mjesecima za aktualnu školsku godinu kao i izostanaka.

Uz navedeno, kako su izvijestili iz CARNET-a, u e-Dnevnik je uveden i katalog CARNET-ovih usluga s kratkim opisima i poveznicama na početne stranice svake usluge. Inače, sustav e-Dnevnik korisnicima je dostupan na ovoj poveznici, ali moguće je i na svoj mobilni uređaj instalirati mobilnu aplikaciju.

Važno je napomenuti kako se roditelji mogu prijaviti u e-Dnevnik isključivo putem sustava e-Građani koristeći jednu od prihvaćenih vjerodajnica, pod uvjetom da je razrednik u e-Dnevniku ispravno evidentirao podatke o roditelju.