Pretraga

U osnovnoj školi najavljen koncert Baje Malog Knindže, građani protiv: ‘To nije muzika za djecu’

A- A+

U Banjoj Luci će se Dan državnosti Srbije obilježiti s kontroverznim nastupom pjevača Baje Malog Knindže, i to u dvorani osnovne škole. Na plakatima se najavljuje ‘koncert patriotskih pjesama i folklora’ na kojem će ulaz biti slobodan. Banjalučani izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što smatraju da takav događaj nije prikladan za djecu, dok čelnica Narodnog fronta osuđuje organizatore zbog podržavanja ovog nacionalističkog umjetnika.

Plakat najave koncerta Baje Malog Knindže i OŠ Branko Radičević Banja Luka

Plakat najave koncerta Baje Malog Knindže i OŠ Branko Radičević Banja Luka | foto: screenshot N1info.ba i Google Maps

U Banjoj Luci će se Dan državnosti Srbije obilježiti 15. veljače, a na proslavi u dvorani jedne osnovne škole nastupit će pjevač Baja Mali Knindža, pod pravim imenom Mirko Pajčin, koji otvoreno promovira četništvo. Na plakatima piše kako se radi o ‘koncertu patriotskih pjesama i folklora’ te da je slobodan ulaz omogućio Gradski odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), doznaje N1info.ba.

Banjalučani smatraju kako to nije muzika za djecu

Mnogi građani smatraju da takav nastup nije primjeren za osnovnu školu. Za N1info.ba jedan je građanin rekao kako to njemu nije bliska muzika, a naročito misli kako nije bliska djeci u osnovnoj školi. Dodao je i da su, ako su već htjeli to organizirati, trebali provesti anketu ‘čisto da čuju što djeca žele čuti’.

– Smatram da nije ni u redu, niti je to muzika za djecu, niti je Baja Mali Knindža netko tko bi remetio red u školi gdje se održavaju aktivnosti… Iako je to vikend, ne znači da je škola slobodna za takve aktivnosti, rekao je drugi građanin Banja Luke za N1info.ba.

Izdvojeni članak
Stefan Đurić Rasta

Roditelji ljuti jer njihova djeca mlađa od 16 nisu smjela ući u noćni klub na nastup kontroverznog trepera

Oštre kritike čelnice Narodnog fronta

Čelnica Narodnog fronta Jelena Trivić oštro je reagirala na svom Facebook profilu. Objavu je započela jednom riječju – sramota, pa nastavila kako samo jedna riječ opisuje zajednički potez Gradskog odbora SNSD-a, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i rukovodstva Osnovne škole Branko Radičević Banja Luka za zajedničku organizaciju koncerta s, ‘ni manje ni više, nego Bajom Malim Knindžom’.

– Organiziranjem koncerta u sali osnovnih škola pokazuje koliko je palo nisko obrazovanje u Republici Srpskoj i koliko je svima od navedenih stalo do naše djece. Sve je podložno namještanju rejtinga režima, a školovanje je posljednja rupa na muzičkom instrumentu. Svatko ima pravo održati koncert, ali nitko nema pravo na koncerte u školskim dvoranama koje koriste djeca. Krajnje je vrijeme da se uvede minimalno dostojanstvo u sve odluke vladajućih i živote svih nas, napisala je Trivić.

Posvetio velik broj pjesama četničkom vojvodi i atentatoru Franje Ferdinanda

Pajčin je omiljeni pjevač Vojislava Šešelja, pravomoćno osuđenog ratnog zločinca. Ne skriva kako su povijesne osobe koje ga najviše fasciniraju, četnički vojvoda Momčilo Đujić i atentator na habsburškog prijestolonasljednika, Gavrilo Princip, kojima je i, prema vlastitom priznanju, posvetio velik broj svojih pjesama.

Nadimak je dobio po Knindžama, paravojnoj formaciji takozvane Republike Srpske Krajine, čijem je veličanju posvetio veliki dio svojega ranog opusa. Poznat je pristaša Srpske radikalne stranke kojoj je opjevao himnu, ali u ratu nije izravno sudjelovao zbog toga što ima jedan bubreg. Također, nedavno je od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dobio Orden Njegoša prvog reda.