Pretraga

Video: Pogledajte kako napreduje obnova zgrade koju dijele dva zagrebačka fakulteta

A- A+

Geografski odsjek PMF-a, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar dijele zgradu u centru Zagreba. Zgrada je oštećena u potresu pa je nedavno krenula obnova. PMF-ovci su ovih dana obišli gradilište i provjerili kako napreduje obnova, a snimku obilaska objavili su na svojem Youtube kanalu.

zgrada Geografskog odsjeka PMF-a, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije te Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar

Zgrada na Trgu Marka Marulića 19, fotografija iz 2021.
Foto: Google Maps screenshot

Poveća zgrada na Trgu Marka Marulića 19 dom je tri obrazovno-znanstvene institucije. Smjestili su se tu Geografski odsjek zagrebačkog PMF-a, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Zgrada je to u užem centru Zagreba, nedaleko Državnog arhiva, a kroz nju je dnevno prolazilo stotine studenata, profesora i istraživača. No, dogodio se potres i zgrada je oštećena. Kada su konačno odobrena sredstva, krenula je obnova, a s Geografskog odsjeka na PMF-u otišli su u obilazak zgrade, da vide kako napreduje obnova.

Izdvojeni članak

Fakulteti u problemu zbog obnove, ne znaju gdje držati nastavu: Zašto ne unajme učionice u školama?

Vrijednost radova je oko 6,6 milijuna eura

S PMF-a su pojasnili kada očekuju da će se radovi završiti.

– Radovi bi trebali bi završiti do lipnja ove godine a očekujemo da će nakon toga Geografski odsjek PMF-a useliti u obnovljene prostore te započeti u njima zimski semestar 2023,/2024, akademske godine, navode s PMF-a.

Vrijednost radova obuhvaćenih ugovorom, kako smo pisali, je oko 50 milijuna kuna, okvirno 6,6 milijuna eura, a sukladno provedenom javnom natječaju, odabrana je najpovoljnija ponuda koju je podnijela tvrtka MDK Građevinar. Obnova je krenula u travnju 2022., a predviđeno trajanje radova je 12 mjeseci. Snimku nedavnog obilaska PMF-ovci su objavili na svojem Youtube kanalu, a kako sad izgleda zgrada spomenute tri institucije, možete pogledati ispod.

Što je s drugim faksevima?

Ovo, napomenimo, nisu jedine zgrade fakulteta u Zagrebu koje idu u obnovu. Filozofski fakultet obnavlja fasadu zbog čega su prvotno odlučili prijeći na online nastavu. No, nakon pritiska studenata i medija, odustali su od te ideje i nastava će biti uživo. U obnovu ide i zgrada koju dijele Građevinski fakultet, Geodetski fakultet i Arhitektonski fakultet.

Obnovu mora proći i Fakultet strojarstva i brodogradnje. Spomenuti fakulteti svi će imati nastavu u potpunosti ili većinski uživo, dok će tek neki manji dijelovi biti održani na daljinu. Obnavlja se i Fakultet političkih znanosti. Radovi su krenuli već lani pa se FPZG preselio na Iblerov trg. Učiteljski fakultet također obnavlja zgradu, a njihovi studenti nastavu slušaju u prostorijama škola.

Biološki odsjek PMF-a također je krenuo u obnovu a njihovi studenti sretnici su koji će nastavu, dok traju radovi, slušati na baš posebnom mjestu. Naime, koristit će jednu od zgrada Kraša pa će tako imati predavanja u tvornici čokoladeMedicinski fakultet krenuo je s obnovom u prosincu, a predviđeni završetak radova je u siječnju 2024. Agronomski fakultet također je započeo radove na obnovi lani pa bi trebali biti gotovi do kraja tekuće godine.