Pretraga

Učenicama osigurani besplatni ulošci: ‘Od idućeg polugodišta čekat će ih u školama’

A- A+

Učenice osnovnih škola u Karlovcu i učenice osnovnih i srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji od idućeg polugodišta imat će osigurane besplatne uloške. Ove odluke samo su jedne u nizu nakon što su u javnost izašli rezultati istraživanja provedenog u Hrvatskoj o menstrualnom siromaštvu.

Foto: Unsplash

Kada se prvi put počelo govoriti o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, gradovi i županije krenuli su raditi korake kako bi se taj problem riješio. Tako su u Karlovcu i Krapinsko-zagorskoj županiji isto odlučili osigurati besplatne uloške učenicama i to već od idućeg polugodišta.

– Neki gradovi su besplatne uloške osigurali za učenice slabijeg socijalnog stanja, neki su najavili da će ih osigurati za sve učenice, ali Karlovac će prvi u zemlji s tim krenuti na ovaj način i izuzetno smo zadovoljni što je Grad Karlovac prihvatio našu inicijativu. Veseli nas što upita o ovakvom projektu imamo i iz drugih gradova u županiji, a pozivam i Karlovačku županiju da se uključi i osigura besplatne uloške učenicama srednjih škola kojima je osnivač, poručila je Marina Novaković Matanić, predsjednica Dignitasa za portal trend.com.hr.

U Karlovcu osigurani ulošci za učenice od 5. do 8. razreda osnovnih škola

Karlovac će tako postati jedan od prvih u Hrvatskoj i županiji koji će na taj način osigurati uloške za učenice od 5. do 8. razreda osnovnih škola.

– dm će za početak osigurati uloške za 5.000 kuna i ulošci će od idućeg polugodišta biti u školama. Još ćemo dogovoriti gdje će stajati, kako će ih učenice uzimati… kako to realizirati. U proračunu za iduću godinu sredstva za ovu namjenu za sad nisu predviđena, ali ne znači da će tako i ostati jer kad jednom krenemo s ovim projektom, više nećemo stati, izjavila je pročelnica Draženka Sila Ljubenko za trend.com.hr.

Izdvojeni članak

Prvi grad koji je osigurao besplatne uloške za učenice u školama: Ovako to izgleda kod nas

Krapinsko-zagorska financirat će uloške za srednje škole

Sličnu odluku donijela je i Krapinsko-zagorsko županija na prijedlog Foruma mladih SDP-a.

– Jedna trećina žena mora štedjeti da bi si priuštila higijenske uloške, 10 posto njih nema dovoljno sredstava da kupi dovoljan broj uložaka tijekom ciklusa, a 10 posto njih zapravo si uopće ne može priuštiti uloške. To su poražavajući podaci za naše društvo. Zbog ovakvih situacija Forum mladih KZŽ uputio je prijedlog ŽO SDP-a, našem Klubu vijećnika u Županijskoj skupštini, predsjedništvu SDP – a i županu Kolaru o uvođenju besplatnih uložaka u srednje škole, rekao je Hrvoje Novak, predsjednik Savjeta mladih KZŽ za zagorje.com.

Županija će tako financirati besplatne uloške u svim srednjim školama te će sufinancirat će uloške u osnovnim školama u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.