Pretraga

Učenici, doznajte hoćete li upisati željenu srednju školu: Kalkulator bodova je ažuriran

A- A+

Jeste li znali da je kalkulator bodova najjednostavniji način da provjerite imate li dovoljno bodova za upis u željenu srednju školu? Uz to, ako i dalje niste sigurni koja je škola za vas najbolji izbor, pomoći će vam online predstavljanje škola. Oba alata smo razvili u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. Redovito ih ažuriramo, a kalkulator bodova smo sada osvježili pa tako možete doznati prosječne bodove potrebne za upis u škole u zadnjih šest godina.

kalkulator bodova srednja.hr

Kalkulator bodova za upis u srednju školu | Foto: srednja.hr

Neki od vas već su odabrali srednju školu koju planiraju upisati, dok drugi još o tome razmišljaju. Vaše dileme dobro su nam poznate i baš zato smo vam odlučili malo ih olakšati. U suradnji s Hrvatskom zajednicom županija razvili smo dva alata, Kalkulator bodova za upis u srednje škole i Online predstavljanje škola.

Kalkulator bodova za upis u srednju školu pomaže vam preračunati prosjeke ocjena iz osnovne škole u bodove za upis srednje. Prošle je godine ostvario više od 538.600 posjeta, što pokazuje kako je ovaj alat pomogao tisućama učenika pri prelasku iz osnovne u srednju školu. Sada smo ga ažurirali informacijama s prošlogodišnjih upisa pa možete biti sigurni da je izračun kojeg dobijete točan.

Kako koristiti kalkulator bodova?

Za izračun bodova trebat će vam svega nekoliko minuta. Nakon što odaberete željenu srednju školu i program kojeg želite upisati, ispod će vam se prikazati prosječan, kao i najmanji i najviši broj bodova s kojim se učenici upisivali u vaš željeni program unazad šest godina. Sve što trebate nakon toga jest unijeti svoje prosjeke ocjena, ukupne i za pojedinačne predmete koji su vam važni za upis.

kalkulator bodova za upis u srednju

Primjer izračuna bodova za upis u srednju | Foto: screenshot, srednja.hr

Nakon što odaberete izračunaj, kalkulator će vam pokazati koji broj bodova ostvarujete. Vidjet ćete i ukupan broj kandidata koji je vaš smjer pokušao upisati prošle godine, kao i koliko ste uspješniji ili manje uspješni od njih. Ispod ćete vidjeti i druge škole u vašoj okolini u koje biste se s vašim uspjehom mogli upisati.

Kalkulatoru bodova pristupite ovdje.

kalkulator bodova za upis u srednju

Primjer izračuna bodova za upis u srednju školu | Foto: screenshot, srednja.hr

‘Nezaobilazan alat’

Ovim projektom učenicima se želi olakšati upis u srednju školu, ali i potaknuti ih na ostvarivanje što boljih rezultata, rekao nam je Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, partnera ovog projekta.

– Kalkulator bodova je postao nezaobilazan alat za učenike osnovnih škola koji se pripremaju za upise u željene srednje škole jer se svake godine nadograđuje aktualnim podacima. Županije, kao osnivači velikog broja škola u Republici Hrvatskoj, kontinuirano potiču jednako dostupno i kvalitetno obrazovanje i ulažu u odgojno-obrazovni sustav kroz regionalnu, nacionalnu, ali i europsku razinu, rekao je Marušić.

Pretražite škole u Hrvatskoj

Online predstavljanje škola drugi je alat kojeg smo razvili u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. On vam pomaže donijeti odluku o tome koja škola je za njih najbolji izbor tako što vam olakšava istraživanje. Na jednostavan način pretražite naš katalog škola po tipu škole ili gradu u kojem se nalazi, a možete i unijeti naziv škole koja vas zanima.

Doznat ćete o povijesti škole, njihove uvjete upisa, projekte u kojima su sudjelovali, izvannastavne aktivnosti koje nude učenicima i natjecanja na kojima su sudjelovali. Moći ćete pogledati i fotografije i video materijale škola.

U Hrvatskoj je u školskoj godini 2021/2022 bilo ukupno 40.161 učenika osmih razreda osnovne škole, prema podacima u Školskom e-Rudniku. Online predstavljanje škola prošle je godine posjećeno čak 56.688 puta što pokazuje da je riječ o alatu koji je učenicima zaista koristan. Pristupite mu ovdje.