Pretraga

Učenik zbog kojeg čitav razred ne dolazi na nastavu privremeno udaljen, mogao bi dobiti strogi ukor

A- A+

U Osnovnoj školi Tone Peruško u Puli već nekoliko dana učenici jednog razreda ne dolaze na nastavu. U strahu su jer je jedan učenik imao agresivni ispad prema učiteljici i oštetio inventar škole, a potom je njegov otac verbalno napao učiteljicu. Učenici ni jučer nisu došli u školu, a učenik, inače dijete s teškoćama, je privremeno udaljen s nastave i mogao bi dobiti strogi ukor.

OŠ tone preuška

OŠ Tone Peruška | screenshot: Google Maps

Kako doznaje Glas Istre, učenik s teškoćama OŠ Tone Peruška u Puli, zbog čijeg ponašanja njegovi vršnjaci iz razreda ne dolaze u školu, udaljen je s nastave do kraja ovog mjeseca.

Pokrenut postupak za izricanje ukora

Pokrenut je i postupak da mu se izrekne pedagoška mjera strogog ukora zbog, prenosi Glas Istre, nasilnog ponašanja koje je rezultiralo emocionalnim posljedicama za ostale učenike i učiteljicu. Podsjetimo, učenik je prošlog četvrtka imao agresivni ispad prema učiteljici, ali i oštetio inventar škole. Kada je njegov otac pozvan u školu, vikao je na učiteljicu pred ostalim učenicima iz razreda. Dan kasnije učenici su, bez učenika s teškoćama, otišli na izlet. No proteklih dana iz straha nisu dolazili na nastavu, sve dok se situacija ne riješi. Tako je bilo i jučer.

Otac dječaka stao je ovih dana i pred kamere Dnevnik.hr-a. On pak tvrdi da škola čini sve da sebe zaštiti, otkrio je da njegov sin ima PTSP i mentalno se ne razvija u skladu s godinama. No kaže da redovito posjećuje psihologa i škola bi, ističe, prema njemu trebala imati drugačiji pristup.

– Sve se moglo srediti da je učiteljica imala adekvatno razumijevanje prema mom sinu. Drugo, ja uopće nisam napao učiteljicu. Moje dijete ju je gađalo knjigom, ona je njemu stala na nogu. On je od ljutnje i svega toga pokušao odgurnuti stol, rekao je otac za Dnevnik.hr, koji prenosi i da je učiteljica na bolovanju.

Izdvojeni članak

Novi incidenti u školama: Roditelji nisu pustili učenike na nastavu jer se boje za njihovu sigurnost

Otac želi premjestiti sina u drugu školu

Ravnatelj Kristijan Cinkopan, pak, tvrdi da je škola adekvatno pristupala učeniku i da ovo nije bio izolirani incident. Na upit novinarke Glasa Istre hoće li tražiti premještaj djeteta u drugu školu, otac je odgovorio potvrdno.

– Nažalost, hoću. Moram mu osigurati sigurnu sredinu da se ne bi danas-sutra dogodilo da si predbacujem da sam imao mogućnosti premjestiti ga, a nisam. Moje osobno mišljenje, na osnovu svega što sam prošao s Osnovnom školom Tone Peruška, je da ona nije adekvatna za nastavak školovanja mog djeteta, rekao je otac za Glas Istre te dodao da već dugo zna da učiteljica svim silama želi njegovog sina istjerati iz škole.

Naveo je i da je već dugo vremena upoznat s time da će se, što god on učinio, škola braniti. No, naglašava, on traži sigurnu okolinu za svoje dijete, a premještaj će ga boljeti, kao i njegove prijatelje. Školu je, navodi Glas Istre, u utorak posjetio i viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je zatražio očitovanje ravnatelja zbog zaprimljene prijave roditelja o neadekvatnom ponašanju djelatnika škole prema djetetu. Uz to je pružio stručno-savjetodavnu pomoć djelatnicima škole i dao prijedloge za rješavanje nastalih problema te poboljšanje odgojno-obrazovnog rada.