Pretraga

Unatoč milijunima osiguranim iz europskog fonda djeca s posebnim potrebama opet sa strepnjom ulaze u novu školsku godinu

A- A+

Već danima se kroz medije provlače prepucavanja i izlike zašto i ove godine učenici s teškoćama u razvoju moraju sa strepnjom iščekivati početak školske godine. Samo tri dana prije prvog školskog zvona rezultati natječaja, sa čijom su procedurom svi upoznati već nekoliko mjeseci, tek će biti objavljeni tijekom rujna, a u javnosti su se već stvorile glasine da većina županija i gradova nije predala sve potrebne dokumente za dobivanje novaca. I dok jedni optužuju lokalnu samoupravu, a ovi drugi Ministarstvo i Vladu, roditeljima spomenute djece je prekipjelo pa za ponedjeljak najavljuju prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu.

srednja.hr

Brojne udruge, mediji te građani ogorčeni su situacijom u kojoj su se našla djeca s posebnim potrebama i njihovi roditelji pa je za ponedjeljak najavljen i prosvjed na Markovom trgu. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta iznenađeno je zbog toliko negativnih reakcija. Ističu kako do sada niti jedno državno tijelo nije uspjelo osigurati toliku količinu novca za djecu s teškoćama u razvoju te najavljuju rješavanje cijele situacije najkasnije do kraja rujna.

Izdvojeni članak

MZOS donio nejasna ograničenja za upise učenika s poteškoćama u razvoju u srednje škole

Tijekom natječaja iznos se povećao za čak 14 milijuna

Unatoč objavama u medijima kako se radi o 30 milijuna kuna iz MZOS-a nas uvjeravaju da iznos naknadno uvećan za 14 milijuna. Na naš upit kako je došlo do navedene razlike objašnjavaju da su tek tijekom natječaja povećana sredstva namijenjena za osiguravanje adekvatnih uvjeta.

– Za financiranje rada pomoćnika u nastavi Ministarstvo je organiziralo pozivni natječaj za osnivače škola kako bi im ta sredstva i dodijelio. S obzirom na to da smo pribavili do sada najveću količinu novaca za ove potrebe iznenađeni smo napadima javnosti i medija na nas. Pravila Europskog socijalnog fonda o preraspodjeli financijskih sredstava koja su nam dodijelili jako su stroga pa smo pri raspisivanju i provedbi natječaja morali biti jako oprezni kako nam ne bi naknadno povukli dobiveni poticaj, uz službeni odgovor opravdavaju se iz Ministarstva zašto će rezultati biti objavljeni tek nakon početka školske godine.

Prema informacijama iz medija sredstva je ispravnim prijavama osiguralo svega nekoliko županija i gradova. I dok jedni optužuju MZOS za nekvalitetnu komunikaciju, Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo istaknuo je kako su odbijeni jer nisu dostavili imovinski status i poreznu karticu županije.

Za razliku od gore spomenute županije Grad Požega osigurao je sredstva raspisana natječajem za tri osnovne škole s kojima se, kao njihov osnivač, prijavio u partnerskom odnosu.

– S procedurom smo bili upoznati u svibnju pa je preko našeg odjela prikupljena sva potrebna dokumentacija i grad je uspješno izvršio slanje prema Ministarstvu te smo pozitivno ocijenjeni, izjavio je u navedenoj emisiji gradonačelnik Požege, Vedran Eferović.

Izdvojeni članak

Uz razmjenu udžbenika koju organizira Grad Zagreb odvija se i kupo-prodaja, a MZOS o tome ne zna ništa

I dok većina županija i gradova nije uspjela ipak je bilo i onih koji su svladali administrativne probleme natječaja

Iz MZOS-a nam odgovaraju da će službeni rezultati tek biti objavljeni tijekom rujna, a sukladno proceduri ne mogu davati informacije o prijavama prije završetka natječaja.

Za vrijeme borbe županija i gradova sa za njih prekompliciranom procedurom te dok u medijima traje prepucavanjem i traženje krivca učenici s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji još uvijek čekaju potvrdu hoće li njihova djeca moći od sljedećeg tjedna adekvatno pohađati nastavu.

Neke županije sredstva su osigurali iz vlastitog proračuna. Luka Brčić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana uvjerava javnost da će novac biti sigurno osiguran i sljedeće godine ako treba i na uštrb drugih projekata. Prema izjavama Vedrana Mornara, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, ali i analizom napisa u medijima čini se kako će se sredstva ipak osigurati na ovaj ili onaj način.

Međutim, svake godine s približavanjem početka nastave svjedoci smo uznemirenosti roditelja učenika s teškoćama u razvoju da im djeca neće imati osigurane uvjete za kvalitetno obrazovane.

– Ova se kontinuirana potreba rješava ad hoc mjerama bez sustavnog uređenja. Ponovno apeliramo na Vladu RH i nadležno Ministarstvo obrazovanja, znanja i sporta da konačno stvori zakonske i financijske pretpostavke da se institut pomoćnika u nastavi na kvalitetan i sustavno uređen način stavi u funkciju podrške obrazovnoj inkluziji djece s teškoćama u razvoju, i ove je godine upozorila Anka Slonjšak, pravobraniteljica  za osobe s invaliditetom.

Izdvojeni članak

Ponovno ima mnogo odlikaša, Ministarstvo razmišlja o maloj maturi

U ponedjeljak najavljen prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu

U pozadini svih ovih događanja roditelji pokušavaju iskoristiti dobiveni medijski prostor kako bi još jednom upozorili na navedeni problem. Udruga Bubamara Vinkovci organizira prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu koji će započeti u ponedjeljak u 12 sati.

Tom su prilikom pozvali sve roditelje i djecu s teškoćama u razvoja te sve one koji žele pružiti podršku da im se pridruže kako bi se potaknulo nadležne da napokon uspostavom kvalitetnog sustava osiguraju prava djece koja su zajamčena ustavom Republike Hrvatske.

– Razlog prosvjeda je neizvjesnost o sudbini djece s teškoćama u razvoju u obrazovnome sustavu budući da do današnjeg dana još uvijek nisu osigurani pomoćnici u nastavi niti postoji garancija o tome hoće li ih djeca uopće dobiti unatoč činjenici kako škola započinje za nekoliko dana, objavili su iz spomenute udruge, a njihov poziv podijelila je i Facebook inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom koja se nada kako će se županije ipak naknadno tražiti da popune dokumentaciju pa da će sredstva na kraju ipak biti povučena u punom iznosu i da se ovakve situacije više nikada neće ponoviti!