Pretraga

Upasti na Policijsku akademiju nije baš ‘mačji kašalj’: Osim fizičkih sposobnosti, kandidati morali pokazati i znanje iz matematike

A- A+

Ministarstvo unutarnjih poslova još je u ožujku raspisalo natječaj za upis 600 kandidata u Policijsku školu ‘Josip Jović’, a sudjelovati su u njemu mogli kandidati sa završenom četverogodišnjom školom. Da bi upisali Policijsku akademiju, kandidati moraju proći kroz razna testiranja i pokazati svoju psihičku, ali i tjelesnu spremnost za obavljanje službe. Prijemni ispit za upis Policijske akademije održava se ovih dana, a dvoje kandidata koji su mu pristupili otkrilo nam je kako izgleda te koji su njihovi dojmovi s ispita.

Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

– Htio sam postati policajac od svoje četvrte godine, kada sam gledao tatu kako dolazi s posla. Kada su njegovi kolege dolazili, svi bi mi govorili ‘Ma ti ćeš mali bit’ policajac’. Tako da me od malih nogu vuče ta želja da postanem policijski službenik. Volim pomagati ljudima, volim raditi s ljudima. Dobrovoljni sam vatrogasac, ali me najviše vuče poziv policajca, kaže nam Luka Ledinšćak iz Belišća, koji je baš nedavno maturirao.

Matematika, informiranost i trbušnjaci – sve u jednom prijemnom

Izdvojeni članak
Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Velika izmjena u Zakona: Uvjet za prijam u policiju više neće biti isključivo četverogodišnja škola

Nakon što je dobio svjedodžbe iz škole, prijavio se na natječaj za upis Policijske akademije i čekao je poziv za testiranje. Poziv mu je stigao u roku od mjesec dana, a testiranju je pristupio jučer.

– Testiranje se sastojalo od psihotesta i testa inteligencije, što su eliminacijski testovi, te testa opće informiranosti, testa stranog jezika i testa informatičke pismenosti, što su testovi za dodatne bodove. Nakon pisanja psihotesta i testa inteligencije oni koji nisu zadovoljili napustili su nas pa smo nastavili s pisanjem testova za dodatne bodove, pojašnjava Luka koji je testove pisao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Nakon testova, kandidati su se uputili u PU Osječko-baranjsku u dvoranske prostorije u kojima se održavalo testiranje motoričkih sposobnosti – trbušnjaci, skok u dalj, sklekovi na ručama, poligon unatraške i slično. Dio tog testiranja je i trčanje, a onaj tko je zadovoljio u ovoj fazi testiranja, nakon tuširanja i presvlačenja išao je ravno na motivacijski razgovor s djelatnicima policije. Luka je nakon testiranja sretan, jer je zadovoljio na svim njegovim dijelovima.

– Za mene je testiranje prošlo super. Bilo je teško, ali ako stvarno želiš biti policajac neće biti problem stisnuti zube i napraviti sve u svojoj moći kako bi prošao. Najlakše mi je bilo na testu matematike jer sam završio Elektrotehničku školu pa mi je to bio jedan od najbitnijih predmeta za struku, tako da je to dobro prošlo. Najteže mi je bilo trčati po suncu, ali sam si u glavi govorio ‘Šta god bilo, nemoj stati’. I tako je prošlo tih sedam krugova bez da sam stao i istrčao sam u vremenu za ocjenu 4, otkriva Luka i dodaje kako je nakon motivacijskog razgovora kući pošao izrazito sretan.

Za prijemni se nije pripremao. Znao je da može napraviti potrebno. Kroz čitavu srednju bio je fizički aktivan što je, smatra Belišćanin, poboljšalo uspjeh na testiranju fizičkih sposobnosti. Pred Lukom je još liječnički pregled, nakon kojega može početi živjeti svoj dječački san.

Na matematici nema korištenja kalkulatora

Izdvojeni članak

Nova prilika za buduće studente-vojnike: Otvoren javni natječaj za prijem 40 kandidata u kadetsku službu

A da ne bi ispalo da je to san samo dječaka, pronašli smo i jednu djevojku koja je planirala upisati Policijsku akademiju. Helena iz Osijeka također je pristupila prijemom, a za razliku od Luke, njoj se ispit iz matematike najmanje svidio.

– To je bilo još jedno zanimljivo iskustvo u mom životu. Naime, išla sam jučer na prijemni za Policijsku akademiju, moja grupa nije napunila ni pola učionice. U prvom dijelu je otpalo nas 37, a to je više od pola učionice. Dobili smo uz psihološki ispit i ispit iz matematike, što smatram da je glupost jer nismo mogli imati ni kalkulator niti išta osim kemijske na stolu. S obzirom na upisnu kvotu od 600 smatram da su trebali biti bar malo popustljiviji jer doista treba policajaca, kaže Helena koja na testiranje nije prošla.

Ipak, nije ogorčena i ovo iskustvo jako cijeni.

– Sve u svemu – lijepo iskustvo, nadam se da je bar netko imao više sreće od mene i većine, zaključuje Osječanka koja nastavlja putem pravde i svoj san planira ostvariti na Pravnom fakultetu.

Copy link
Powered by Social Snap