Pretraga

Upoznajte paneliste koje ćemo slušati na konferenciji Obrazovanje na prekretnici

A- A+

Obrazovanje na prekretnici naziv je druge konferencije koju organizira portal srednja.hr. Održava se 7. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a povod je naš 11. rođendan. Kako bismo proslavili, okupit ćemo našu zajednicu, obrazovne stručnjake, studente i učenike, kako bismo razgovarali o ključnim izazovima pred kojima se nalazi obrazovni sustav Hrvatske. Sada su poznati i svi panelisti čije ćemo rasprave uskoro slušati, kao i teme rasprava koje ćemo slušati.

Ovogodišnja konferencija portala srednja.hr održava se pod nazivom Obrazovanje na prekretnici. Obrazovni stručnjaci, učenici i studenti okupit će se 7. studenog u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje ćemo kroz četiri predavanja i sedam panela razgovarati o izazovima obrazovnog sektora. Događaj se održava uživo, a ulaznice za konferenciju prodaju se putem Entria po cijeni od 350 kn (46,45 €). Za učenike i studente cijena ulaznica je 175 kn (23,23 €). Godišnji pretplatnici portala srednja.hr ulaznice mogu kupiti uz 50 % popusta, za njih smo osigurali i još jednu pogodnost – posve besplatno praćenje konferencije online. O pogodnostima za pretplatnike i kako konferenciju pratiti besplatno online, pročitajte u ovom tekstu.

Izdvojeni članak

Pretplatite se na naš portal i dobivate besplatan pristup konferenciji Obrazovanje na prekretnici

 

Kako biste znali što očekivati od događaja, u nastavku donosimo teme svih panela, kao i paneliste koje ćemo ugostiti 7. studenog. Cijeli program konferencije pogledajte u dokumentu ispod. Ako vam se dokument ne prikazuje, ponovo učitajte stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Jesu li faksevi mjesto za stvaranje vještina ili je već prekasno?

Postoji li pravo ili krivo vrijeme za stvaranje vještina? Što ako se krene prekasno i može li se sve nadoknaditi na faksu? Koliko je praksa na visokim učilištima ključna za stvaranje upotrebljivih vještina? Je li dovoljna samo praksa, ili je potrebna i dobra stara teorija? O ovoj temi govorit će Mislav Balković, dekan visokog učilišta Algebra, Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike te Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti. 

Što se, zapravo, mijenja u visokom obrazovanju? 

Ivica Šušak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Damir Jugo, predsjednik Zbora veleučilišta, Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu te Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, gosti su panela koji će razjasniti pojednosti oko novog Zakona o visokom obrazovanju i znanosti. U kojem smjeru ide visoko obrazovanje s novim zakonom? Kakav će biti proces prilagodbe? Kako će se pregovarati o programskim ugovorima? Što je trebalo biti u zakonu, a nije u njemu? Doznat ćemo na konferenciji Obrazovanje na prekretnici.

Kakvi profesori trebaju biti da budu dobri profesori?

Kako danas treba izgledati predavanje? Kakav treba biti profesor, a kakav student? Kako se predaju u SAD-u, a kako kod nas? Kako izgleda hibridna nastava puna prakse? Odgovore će nam dati Maja Vidović, profesorica menadžmenta ljudskih potencijala, Peter Schmidt, profesor računovodstva i Andrea Đanić, studentica Međunarodnog poslovanja. Panel je pod pokroviteljstvom RIT Croatia.

Deficitarni nastavni smjerovi kao rak-rana sustava?

Mirko Planinić, dekan PMF-a, Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog i Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, gosti su panela posvećenog deficitarnim nastavnim smjerovima. Koja su zanimanja uopće deficitarna? Žele li mladi studirati deficitarna zanimanja? Kako ih u tome motivirati? Hoće li profesori deficitarnih zanimanja biti bolje plaćeni od ostalih? Je li djelomično rješenje uvođenje remote nastave za deficitarna zanimanja u manjim mjestima? Treba li napraviti bolju mrežu škola kako bi se povećali razradi i smanjila potreba za deficitarnim nastavnicima? Odgovore na sva ova pitanja doznajte na konferenciji.

foto: privatna arhiva/screenshot HRT | montaža: srednja.hr

Može li škola riješiti izazove ugostiteljstva? Raise the Bar Youth

Za dobrim ugostiteljstvom prašina se diže. Na panelu će ekskluzivno biti predstavljeno istraživanje Coca-Cole HBC Hrvatske u suradnji s Ipsosom koje će otkriti koje su edukativne sadržaje ravnatelji, profesori i učenici ugostiteljskih škola istaknuli kao važne za uspješnu karijeru u ugostiteljstvu. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Raise the Bar Youth, čiji je cilj unaprijediti vještine i znanja budućih djelatnika u ugostiteljstvu i uskladiti ih s potrebama na tržištu rada. Gosti panela su Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria, Vesna Hrvoj-Šic, voditeljica Službe za strukovno obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Davor Stanković, profesor fonetike i engleskog jezika i književnosti, komunikacijski stručnjak i konzultant i Marija Prša, slastičarka.

Što donose promjene Zakona o odgoju i obrazovanju?

Kako bi izgledao Zakon o odgoj i obrazovanju kada bi bio idealan, a kako kada bi bio realan? Što se mora nužno promijeniti da bi sustav prodisao? Je li sve u Zakonu ili je nešto i u praksi? O novom Zakonu o odgoju i obrazovanju govorit će Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, Željko Stipić iz Sindikat Preporod i Josip Burušić, posebni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu školu.

Zašto se (ne)voli tjelesni u školama?

Mirna Radojičić, profesorica TZK u II. gimnaziji Zagreb, Hrvoje Podnar, profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Antonio Vrabec, učenik i član Hrvatskog debatnog društva gosti su panela koji će nam ponuditi odgovore na izazove nastave iz Tjelesne i zdravstvene kulture.  Čemu služi nastava tjelesnog u školama? Zašto je važno imati takav predmet u školi? Je li postojeći fond sati dovoljan? Kakvi su prostorni uvjeti u školama? Imaju li učenici na raspolaganju tuš ili je to pretjerano očekivati?


Povodom 11. rođendana portala organiziramo konferenciju srednja.hr+ Obrazovanje na prekretnici čiji program pogledajte ovdje. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike Obrazovanje na prekretnici ili preko Facebook događaja ovdje.