Pretraga

Upravni odbor HUOJ-a sastaje se oko slučaja Skoko-Dežulović

A- A+

Nakon što je portal Srednja.hr objavio komentar u kojem se optužuje Božu Skoku za plagiranje dijela teksta Borisa Dežulovića u tjedniku Globus, krenule su reakcije oba aktera o cijelom slučaju. Posljednji epilog slučaju plagiranja dolazi od Suda časti HUOJ-a koji je prihvatio obrazloženje Bože Skoke radi čega će se sljedeći tjedan sastati Upravni odbor udruge. Predsjedniku HND-a Zdenku Duki ništa nije sporno jer je vidljivo da je cijeli paragraf preuzet.

Foto: srednja.hr

Prije tjedan dana portal Srednja.hr je objavio komentar na kolumnu Bože Skoke u prvom broj studentskog lista Global pod naslovom „Hrvati, pesimizam i mediji“ čiji dijelovi neodoljivo podsjećaju na tekst hrvatskog novinara i kolumnista Borisa Dežulovića.

– Sud časti prihvatio je obrazloženje Bože Skoke u kojem kaže da je riječ o novinarskom komentaru, a ne znanstvenom djelu i da je u tom kontekstu naveo niz životnih primjera, a ne znanstvenih citata, te doslovce u tri poduže rečenice prepričao sadržaj koji je svojedobno kao sličicu poslao kolega iz Beograda. Bila je to riječ o zanimljivoj „forwarduši“ kakve svakodnevno primamo elektronskom poštom od prijatelja i kolega, a koja je govorila o tome što sve Hrvati imaju, a Srbi nemaju pa su unatoč svemu tome nespretni. Autor nije bio potpisan, pa je tu sličicu objavio u kontekstu tog razgovora. Ujedno, kolega Skoko jse javno ispričao Borisu Dežuloviću, ukoliko je on zaista izvorni autor teksta koji kruži internetom, navedeno je u mišljenju Suda časti HUOJ-a o ‘takozvanom slučaju plagiranja teksta Borisa Dežulovića u kolumni Bože Skoke’. Cijelo mišljenje možete preuzeti ovdje.

Nakon objave teksta slijedio je obračun spomenutih aktera preko portala Srednja.hr, Jutarnjeg lista, Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije i portala Politika Plus. U kolumni napisanoj za portal Srednja.hr Boris Dežulović je predvidio kako će Skoko pravdati kako je njegov tekst preuzeo s interneta,
gdje nepotpisan kruži već neko vrijeme. – Za ugled pak vodećeg hrvatskog stručnjaka za odnose s javnošću
jedino gore od krađe autorske novinske kolumne jest krađa bezveznih
internetskih doskočica, napisao je tad Dežulović.

Cijeli odgovor Bože Skoke možete pročitati ovdje, u kojem među ostalim, piše kako je nekritički prenio paragraf Deužulovića te mu se ispričao na povredi autorstva.

Na zahtjev predsjednice Hrvatske udruge za odnose s javnošću Aleksandre Kolarić i još nekoliko članova, Sud časti je bio dužan očitovati se o cijelom slučaju te su u svom mišljenju praktički naveli da nije riječ o plagiranju. Bitno za istaknuti je da su članovi Suda časti predsjednica Dijana Kobas Dešković, Vlatka Škorić te sam Božo Skoko koji je bio izuzet s ovog slučaja kao član vijeća.

– Osobno se ne slažem s odlukom, ali za detaljnije očitovanje moram proučiti očitovanje Bože Skoke. Sljedeći tjedan će se sastati Upravni odbor HUOJ-a na kojem će se raspravljati o slučaju Skoko-Dežulović, rekla nam je predsjednica HUOJ-a Aleksandra Kolarić.
Upravni odbor HUOJ-a rukovodi udrugom te može i prema članku 17. donijeti obrazloženu odluku o brisanju iz članstva kao i odluku o isključenju iz same Udruge.

Sastav Upravnog odbora HUOJ-a

– doc. dr. sc. Ivan Tanta, voditelj specijalističkog diplomskog stručnog studija „Upravljanje poslovnim komuniciranjem“, Veleučilište Vern’ – Marina Halužan, Hrvatska kontrola zračne plovidbe – Ana Smoljo Josić, starija savjetnica u agenciji Hauska & Partner – Andreja Barberić, stručna suradnica za Protokol i odnose s javnošću, Grad Karlovac

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka u svom prvom očitovanju o cijelom slučaju istaknuo je kako je dobro što se Skoko ispričao.

– Nema bitne razlike između novinarskog i znanstvenog članka. Uvijek je to pitanje časti i samog čina. Novinarski članak je drugačija forma, ali ako je riječ o prepisivanju onda nema razlike u nečasnosti tog čina, rekao je Duka za portal Srednja.hr