Pretraga

[UŽIVO] Premijer Plenković potvrdio da se na maturi pišu izborni predmeti

A- A+

Uskoro završava osmi tjedan nastave na daljinu, a od ponedjeljka bi se prema odluci Vlade u škole trebao vratiti manji dio učenika razredne nastave. U srijedu je ministrica Divjak izjavila kako se na maturi neće polagati izborni predmeti, jer prema epidemiološkim uputama nema mjesta za njihovo pisanje. Izazvalo je to burne reakcije maturanata, a njih, kao i ostale događaje u obrazovanju, uživo pratite na srednja.hr.

nastava online, škola kod kuće

foto: Valentina Gaščić|srednja.hr

20:00h Premijer Pleković potvrdio je kako će se na maturi pisati izborni predmeti

– Danas smo imali sastanak, ministrica Divjak i ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić, odlučili smo da se održava državna matura. To znači da će naši maturanti imati vrlo jasnu sliku, kalendara, obaveza. Smatram da je to ključno. Ova generacija, ne samo maturanata, nego svih, ne smije na bilo koji način biti zakinuta u smislu završnosti ove školske godine. To ćemo osigurati, rekao je premijer Plenković u Dnevniku HRT-a.

Nadodao je kako je Hrvatska munjevito reagirala na cijelu pandemiju.

– Mi smo odmah imali nastavu online ili putem HRT-a, to je bilo izvanredno. Išli smo u fazno popuštanje mjera, dio toga je i škola. Obrazovni sustav je dio gdje imamo odgovornost države i roditelja i očekujem da će postupno, bez obzira na svojevrsni osjećaj rezerve kod roditelja tko je odgovoran, očekujem da će se djeca postupno vraćati u škole – izjavio je premijer i naglasio da e maturanti imati jasnu sliku kalendara, obaveza i termina. Kaže da ova generacija ne smije biti zakinuta u smislu završnosti ove školske godine, rekao je Plenković.

17:31h Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr komentirao je prevrat u odluci oko državne mature. Video pogledajte na našem YouTube kanalu

17:29h Pet župana iznijelo podatke anketa koje su proveli: Traže da se povuče odluka o povratku učenika u škole

Pet župana županija središnje i sjeverne Hrvatske objavili su podatke koji pokazuju da roditelji velikom većinom ne žele slati djecu u školu od 11. svibnja. Smatraju da s obzirom na to odluka o povratku škole nema smisla te pozivaju da se krene u promjenu te odluke. Više o temi čitajte na linku.

17:28h Pravobraniteljica smatra da je ukidanje natjecanja štetno za djecu: Ako je moguće, trebala bi se održati

Pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević pitali smo krše li se otkazivanjem natjecanja dječja prava. Pozvala je da se natjecanja vrate ako to epidemiološka situacija dopušta. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je kako se mora više informirati o takvoj mogućnosti. Više čitajte na poveznici.

17:27h Hrvatski studentski zbor od Vlade traži niz mjera koje bi u ovoj situaciji pomogle studentima: Pogledajte koje su to

Hrvatski studentski zbor poslao je Vladi i Ministarstvu znanosti i obrazovanja popis ciljeva i mjera koje zahtijevaju kako bi zaštitili studente u ovim vremenima. Mjere se odnose na nastavu i studentski standard, te je uz 6 ciljeva i 15 mjera kojima bi se oni trebali ostvariti. Opširnije na linku.

16:30h Nakon pritiska javnosti, ministrica naglo okrenula ploču: Pišu se svi ispiti mature!

Ministrica Divjak jučer je prije sjednice užeg kabineta rekla da će se na maturi zbog epidemiološke situacije pisati obvezni predmeti, te da se izborni ne mogu pisati. Maturanti su na to burno reagirali, a zajedničko priopćenje poslali su i rektori sveučilišta koji su tražili da se izborni predmeti na maturi polažu jer su potrebni za upis na fakultete. Kako nam je potvrdila Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, danas je na Vladi ipak odlučeno da će se pisati svi ispiti mature – i obvezni i izborni. Opširnije čitajte na linku.

15:32h Objavljene preporuke za otvaranje autoškola

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kako je i najavljeno na konferenciji Stožera, objavio je preporuke za rad autoškola tijekom epidemije koronavirusa.

Predavanja će se moći održavati u učionicama, ali uz poštivanje određenih mjera – održavanja higijene prostora, fizičke udaljenosti među polaznicima od 1,5 metra zbog čega se mora i ograničiti broj kandidata koji pohađaju nastavu istovremeno. Na ulazak u prostore moraju se postaviti dezinficijensi, te je preporuka i na predavanja i vožnju nositi masku na licu. Detaljnije preporuke proučite u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [395.16 KB]

14:38h Otvaraju se autoškole

– S obzirom na povoljnu epidemiološku danas ćemo donijeti odluke koje se odnose na daljnja popuštanja u specifičnim djelatnostima. Jedno je da ćemo omogućiti rad autoškola, budući da je HZJZ pripremio posebne preporuke i upute za njihov rad i one će biti objavljene tijekom dana, rekao je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Davor Božinović, potpredsjednik Vlade.

14:31h Na Vladi usvojena nova odluka o načinu izvođenja nastave

Na današnjoj sjednici vlade usvojeno je više odluka iz domene obrazovanja. Premijer Andrej Plenković se najprije zahvalio ministrici i vrijednim učiteljima i profesorima koji ulažu napore u organizaciji nastave na daljinu te istaknuo kako je Hrvatska među prvima u EU osigurala takvu nastavu.

– S obzirom da mi živimo u demokratskom društvu i da je pitanje obrazovanja i odgovornost države, ali i roditelja, s obzirom da možemo pohvaliti uvjerljivo dobivenu utakmicu protiv COVID-a 19 u prvom poluvremenu, sada idemo u drugu fazu. Ljudi se od ponedjeljka vraćaju na posao, od ponedjeljka rade škole, ja očekujem da unatoč određenim rezervama koje čujemo i osjećamo da će vrlo brzo doći do situacije da će se djeca vratiti u škole i vrtiće i studenti na fakultete. To je dio normalizacije, budimo odgovorni kao što i govorimo, a ovo je jedna važna društvena i politička odluka. I zato uz puno razumijevanje i elemenata odgovornosti kojeg roditelji očekuju i onog što mi kao država uređujemo, smatram da je postupan povratak u škole, vrtiće i na fakultete nužan i dobar sljedeći korak od početka idućeg tjedna, rekao je Plenković.

Na sjednici je zatim usvojena nova odluka o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja. Riječ je o administrativnoj formalnosti – ovom odlukom se stavlja izvan snage odluka kojom je 16. ožujka uvedena nastava na daljinu. Novom se uređuje način povratka u školu od 11. svibnja za učenike razredne nastave (1. do 4. razreda). Za učenike viših razreda OŠ i SŠ nastavlja se nastava na daljinu, kao i za studente.

– Ovom odlukom se ipak uređuje drugačije održavanje nastave i to prvenstveno za učenike od 1. do 4. razreda, gdje će se nastava provoditi mješovitim modelom, djelom kao oblik nastave kojeg učenici pohađaju u školi, a djelom kao nastava na daljinu. U tom je smislu HZJZ dao jasne upute oko uvjeta koje škole moraju zadovoljiti i MZO je izdao preporuke za sam nastavni proces. Imala sam virtualni sastanak s ravnateljima škola i osnivačima. Za sada nismo dobili nikakve informacije da škole ne bi mogle osigurati uvjete, u smislu onih materijalnih uvjeta koji trebaju biti, rekla je Divjak na sjednici Vlade.

Odluku pročitajte u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [230.17 KB]

Usvojen je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja za sklapanje ugovora o nabavi usluga tiska ispita državne mature, nabavi sigurnosnih vrećica i traka za pakiranje ispita državne mature za školsku godinu 2019./2020. u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna. Sredstva su osigurana u državnom proračunu.

– S obzirom da smo donijeli ovu odluku, očekujemo da HZJZ objavi upute za održavanje mature, a NCVVO kalendar državne mature, rekla je Divjak.

Usvojeno je i izvješće o radu NCVVO-a za prošlu godinu.

14:28h Rektori protiv ukidanja izbornih predmeta: Traže od Divjak da se održe jer su potrebni za upise

Jučerašnja izjava ministrice Divjak o tome da se izborni predmeti na maturi neće pisati, a koju je rekla ispred užeg kabineta Vlade, izazvala je mnogobrojne reakcije maturanata. Sada su se oglasili i rektori svih Sveučilišta, osim rektora riječkog i pulskog sveučilišta. Kažu da su im izborni predmeti potrebni za upis studenata te traže da se izborni predmeti na maturi pišu. Pismo rektora u cijelosti pročitajte na linku.

13:31h Maturanti na sto muka zbog ukidanja izbornih, a Milanović im šalje poruke da ne kopiraju Mađare

Zoran Milanović poslalo je ‘poruku ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu’, savjetujući ih da ne nasjedaju na provokacije mađarskog premijera, koje oni vjerojatno nisu ni čuli ili koje zaista ne smatraju važnima. Predsjednik Republike, međutim, nije se dotaknuo činjenice da maturanti još uvijek ne znaju kada će pisati koji ispit i hoće li se neki od ispita na maturi uopće održati. Ili nije upoznat sa situacijom ili ga brige maturanata uopće ne zanimaju. Komentar pročitajte ovdje.

13:14h Sveučilište u Zagrebu traži da se ispiti provode online: Izdane i preporuke za one koji se vraćaju na fakseve

Od 11. svibnja studenti se vraćaju na laboratorijske, kliničke i umjetniče vježbe koje su nekima od njih obavezne za završetak akademske godine. Sveučilište u Zagrebu preporučuje da se nastava i ispiti kad god je to moguće i dalje provode online, a izdane su i preporuke za one sastavnice čiji studenti s praktičnim dijelom nastave započinju od ponedjeljka. Opširnije na linku.

11:36h Organizira se protest ‘Loncima protiv kaosa u obrazovanju’

Nastavnička grupa ’45 minuta’ najavila je za petak, 8. svibnja, s početkom u 19 sati protest ‘Loncima protiv kaosa u obrazovanju’.

– Maturanti! Roditelji! Bake, djedovi, prijatelji, susjedi i oni kojima je stalo da naših najmlađih učenika! Nastavnici! Tete u vrtićima! Svi oni kojima je stalo do budućnosti naše djece do njihova zdravlja i sigurnosti – izađite na balkone, prozore i snažnim udaranjem po vašim zdjelama, poklopcima, padela… pokažite da vam je dosta: KAOSA, NEREDA, NEJASNOĆA, NEPRAVDE , PREBACIVANJA ODGOVORNOSTI, RIZIKA  i svega onoga čime Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s Blaženkom Divjak – ponižava i uništava proteklih tjedana i mjeseci ovu školsku 2019./2020. godinu. Pokažite svima što moraju biti prioriteti ove i bilo koje zemlje – naša djeca, naši učenici i njihova budućnost! Pošaljimo gromoglasnu i jasnu poruku – DOSTA!, stoji u najavi na Facebooku, a detalje možete pratiti ovdje.

11:06h Koprivničko-križevačka županija izdala je svoje preporuke: Kažu da je najbolje da učenici ostanu doma

Od 11. svibnja u učionice bi se trebao vratiti manji dio učenika razredne nastave, a odgovornost za donošenje odluke o tome prebačena je na roditelje koji svojim potpisom jamče da djeca nisu bolesna i da nemaj s kime ostati kod kuće. Istovremeno, mnoge škole ističu kako je nemoguće zadovoljiti smjernice koje su propisali epidemiolozi, primjerice, poput one da za svaku grupu učenika postoji jedan toalet.

Koprivničko-križevačka županija koja je osnivač škola na svom području donijela je svoju preporuku kojom savjetuje da učenici ne dolaze u škole, odnosno da se nastava u potpunosti i dalje odvija na daljinu. Priopćenje županije u nastavku pročitajte u cijelosti.

Jučer je održana videokonferencija s ravnateljima osnovnih škola kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač, na kojoj je jedna od glavnih tema bio dogovor oko povratka učenika razredne nastave u škole koji je najavljen za 11. svibnja. Predstavnici Županije s ravnateljima su se osvrnuli i na izdane Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja, a jedan od zadataka ravnatelja u procesu pripreme za otvaranje škola bio je kontaktirati sve roditelje kako bi se utvrdio broj učenika koji bi od ponedjeljka nastavu polazili u školi. Obzirom da su danas pristigli rezultati anketa, župan Darko Koren sazvao je koordinaciju sa suradnicima na temu analize rezultata anketa koje su provele osnovne škole.

Kako je analiza pokazala da je iznimno mali interes za održavanjem nastave u školama, te da u tom dijelu ima i učenika koji ne ispunjavaju temeljne uvjete i odrednice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, preporuka i stav župana Darka Korena je da učenici i dalje nastave pratiti nastavu na daljinu.

Prije svega radi sigurnosti djece, ali i činjenice da su učitelji i učenici savladali sve tehničke aspekte održavanja nastave na daljinu, stav je Županije kao osnivača da se u ovom trenutku prioritetno treba posvetiti organizaciji početka nove školske godine za koju se nadamo da će se odvijati u punom opsegu.

Smatramo kako predloženi model održavanja nastave koji uključuje nastavu na daljinu i nastavu u učionici, u ovom trenutku bi bio dodatno organizacijsko opterećenje ravnateljima i učiteljima, ali i samim roditeljima oko organizacije pratnje djece.

Temeljem navedenog sutra će se održati video konferencija s ravnateljima osnovnih škola na kojoj će se prezentirati preporuka i stav Županije kako usvojenu praksu nastave na daljinu ne treba mijenjati te u ovom trenutku treba nastaviti takav model, navodi se u priopćenju KKŽ-a.

10:16h Sudjelujte u anketi o okidanju izbornih

 

10:00h Burne reakcije maturanata na ukidanje izbornih, pokrenuta i peticija

– Epidemiološke upute su takve da je jasno da se pišu samo obvezni predmeti, nema mjesta za pisanje izbornih predmeta, NCVVO je predložio novi kalendar pisanja obveznih ispita državne mature, MZO dao suglasnost za kalendar i očekujem da NCVVO objavi kalendar, izjavila je u srijedu ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

Odluka o nepisanju izbornih izazvala je burne reakcije maturanata. Srednjoškolci (ali i ‘ponavljači’) kojih posljednjih mjeseci pripremaju upravo izborne predmete koji su često ti koji odlučuju tko će uspjeti upisati fakultet, a tko ne, su se našli u vrlo nezgodnoj situaciji, gdje sav njihov trud pada u vodu. Zbog svega je pokrenuta i peticija kojom se traži da se izborni ipak pišu. Više na linku.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.