Nakon pritiska javnosti, ministrica naglo okrenula ploču: Pišu se svi ispiti mature!

Ministrica Divjak jučer je prije sjednice užeg kabineta rekla da će se na maturi zbog epidemiološke situacije pisati obvezni predmeti, te da se izborni ne mogu pisati. Maturanti su na to burno reagirali, a zajedničko priopćenje poslali su i rektori sveučilišta koji su tražili da se izborni predmeti na maturi polažu jer su potrebni za upis na fakultete. Kako nam je potvrdila Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, danas je na Vladi ipak odlučeno da će se pisati svi ispiti mature – i obvezni i izborni.

Ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić, potvrdila nam je da je na Vladi danas ipak odlučeno da će se pisati i izborni predmeti mature.

Ispiti će se pisati u blokovima

Šokantna odluka: Ministrica Divjak otkazuje izborne predmete mature

– Nakon epidemioloških smjernica i razgovora u Vladi donesena je ova odluka, a NCVVO će sutra objaviti novi kalendar pisanja mature.Obvezni ispiti državne mature se pišu u prvom bloku od 8. do 24. lipnja. U prvom tjednu se piše hrvatski jezik, u drugom strani jezici, a matematika u trećem tjednu i to 23. i 24. lipnja. Drugi epidemiološki blok piše se od 25. lipnja i u njemu će se pisati svi izborni predmeti, rekla nam je Katavić.

Ministrica jučer rekla da se neće pisati izborni

Od jučer, kada je Divjak izjavila da se zbog epidemioloških uputa neće moći pisati izborni predmeti, maturanti su burno reagirali, upozoravajući da su im izborni predmeti važni iz raznih razloga, a ranije danas su i rektori poslali priopćenje u kojem traže izborne predmete na maturi jer su oni važni za upise na studije.

– Epidemiološke upute su takve da je jasno da se pišu samo obvezni predmeti, nema mjesta za pisanje izbornih predmeta, NCVVO je predložio novi kalendar pisanja obveznih ispita državne mature, MZO dao suglasnost za kalendar i očekujem da NCVVO objavi kalendar, rekla je jučer Divjak, no već je danas promijenila ploču i na Vladi je donesena drugačija odluka.

Izborne predmete maturanti biraju na maturi s obzirom na to što fakulteti od njih traže. Najpopularniji izborni predmet svake je godine Fizika, pa ju je i  za ovogodišnju maturu prijavilo 7.869 kandidata. Slijedi Biologija koju je u redovnom roku prijavilo 5.525 kandidata, a daleko po broju prijava nije ni Politika i gospodarstvo, koju je ove godine htjelo pisati 5.438 pristupnika.

Po broju prijava slijede Kemija s 3.934 prijave kandidata, a iza nje je po broju prijava Psihologija koju je u sustavu Postani student odabralo 3.749 osoba.

9 komentara

  1. Drago mi je da je se predomislila, ali nju treba smijeniti istog trenutka.
    Inače odlična fotografija za članak, baš pokazuje kako ona doživljava našu maturu.

  2. Ukinuti maturu ove godine jer ovo nema smisla svaki dan druga odluka i stalni stres za maturante….jadna djeca vise su pogubljena.

    1. Super ideja, a kako ce onda ti maturanti upisati fakultete? A znam… nek godinu dana sjede doma pa iduce godine pisu maturu i upisuju fakultete, tako ce imati vremena pronaci se…

  3. Sad bi trebalo sve ukinut i pustit Vas maturante na miru do kada ce se doticna osoba vise predomisljat ovo vec prelazi sve granice zdravog razuma
    Ogorčeni roditelj

  4. Budale se vesrle maturi… Iskompleksirani roditelji i ograničeni klinci u smislu da im nema staraca krepucnu sami za 2 dana… Ne znaju se okrenut oko sebe u realnom svijetu… Sve na gotovo.. Većina njih…

Odgovori