Pretraga

[Uživo] Ministarstvo obrazovanja: U školama danas štrajkalo 64% zaposlenika

A- A+

Štrajk u osnovnim i srednjim školama traje od 10. listopada, a danas je njegov 28. dan. Sindikati su zbog neuspješnih pregovora s Vladom odlučili su da će do ispunjenja zahtjeva svakog dana štrajkati frontalno, cijela Hrvatska, za razliku od dosadašnjeg cirkularnog modela. Tako se danas, kao i jučer, štrajka u svim županijama.

ilustracija: srednja.hr

Štrajk učitelja i nastavnika nastavlja se i danas u svim županijama. To ne znači da se nastava ne održava ni u jednoj školi jer dio škola ima djelomično organiziranu nastavu na koju učenici dolaze.

Ministrica Divjak na jučerašnjoj izvanrednoj press konferenciji nije dala ostavku kako su neki očekivali, ali je rekla da je sazvala sastanak predstavnika sindikata i pravobraniteljice za djecu za danas ujutro kako bi vidjeli na koji način se najbolje može ostvariti pravo djece na obrazovanje u ovoj situaciji.

16:59 Podaci Ministarstva o odazivu na štrajk

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je podatke o odazivu na štrajk. Kako napominju uz tablicu, podaci se odnose na sve zaposlenike, postotak onih koji rade i onih koji su u štrajku.

– Napominjemo kako podaci nisu obuhvatili zaposlenike koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu bili prisutni na radnome mjestu (primjerice službeni put, rad u drugoj školi, itd). Podaci su prikupljeni na sljedeći način: Tablice su popunjavale škole te ih dostavljale Uredima državne uprave u županiji. Potom su Uredi državne uprave te podatke objedinili i dostavili Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kažu iz Ministarstva.

Prema podacima MZO-a, danas u štrajku sudjeluje 64,37% zaposlenika osnovnih škola i 64,48% zaposlenika srednjih škola. U osnovnim školama obaveze je izvršavalo 18,78% radnika, a u srednjim školama njih 21,10%. Podsjetimo, jučer su iz Ministarstva priopćili kako je u utorak u  štrajku sudjelovalo 66,47% zaposlenih u osnovnim i 63,34% radnika u srednjim školama.

16:54 Pismo maturantice Vladi: Mladi i obrazovanje vama su samo početak i kraj predizbornih kampanja

Situacija u kojoj pojedini nastavnici održavaju nastavu, a ostatak ne, pomalo je frustrirajuća za učenike koji ne znaju moraju li ili ne pohađati nastavu. Da bi vladajuća garnitura trebala biti ta koja mora riješiti nastalu situaciju, smatra jedna gimnazijalka i maturantica, koja je svoje pismo uputila Vladi. Smatra da bi mladi i obrazovanje trebali prestati biti parola u predizbornim kampanjama te je vladajuće prozvala za degradiranje nastavnika. Njeno pismomožete pročitati ovdje. 

15:31 Fuchs: ‘Divjak provocira svoju smjenu da bi ispala žrtva’

Ministrica Blaženka Divjak jučer je održala press konferenciju na kojoj je rekla da ne želi sudjelovati u igri moći između sindikata i Vlade te je dodala da se ne može svrstati ni na čiju stranu. Očekivalo se da bi ministrica Divjak mogla dati ostavku, no ona to nije učinila unatoč kaosu u sustavu kojim upravlja.

Njezin istup komentirao je Radovan Fuchs, posebni premijerov savjetnik za koordinaciju Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu i reformu obrazovanja te bivši ministar obrazovanja. Kazao je, između ostaloga, kako ‘provocira svoju smjenu da bi ispala žrtva’, o čemu više možete čitati ovdje.

14:21 Akciju ‘Potrubi za obrazovanje’ sindikati su održali i na raskrižju pored Sheratona, gdje se održao jedan od sastanaka članova predsjedništva Europske pučke stranke.

13:23 Akcija ‘Potrubi za obrazovanje’ trajat će do 14 sati

13:13 Osim na našem portalu, najnovije informacije o štrajku možete pratiti na našem Instagram profilu @srednja_hr te na našoj Facebook stranici srednja.hr.

12:58 Započela je akcija ‘Potrubi za obrazovanje’

12:30 GOOD Inicijativa podržala štrajk u školama

Štrajk u školama podržalo je više od 30 organizacija civilnog društva, mreža i inicijativa, a svoju podršku poslala je i GOOD Inicijativa. Njihovo pismo podrške pročitajte na ovoj poveznici.

12:24 Sindikat Preporod objavio podatke o odazivu

– Danas, 20. studenog 2019. godine,  štrajk je proveden u  380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema pristiglim podacima u štrajku je sudjelovalo 76,22% članova Sindikata Preporod. U osnovnoškolskim ustanovama štrajkalo je 75,61% članova, a  u srednjoškolskim ustanovama 78,19% članova, priopćio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

12:12 Štrajkaši se polako okupljaju na raskršćima s transparentima ‘Potrubi za obrazovanje’.

11:50 Pravobraniteljica za djecu reagirala na prozivke zbog nedolaska na sastanak u MZO

Na jutrošnjem sastanku koji se održao u Ministarstvu obrazovanja trebala je sudjelovati i pravobraniteljica za djecu. Ona se, međutim, na njemu nije pojavila, zbog čega je prozvana i od strane ministrice Divjak i sindikalista. Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević komentirala je za N1 te prozivke, istaknuvši kako na sastanak nije došla zbog obaveza oko obilježavanja 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta.

– Ono što sam rekla u više navrata – apeliram na sve odrasle da se riješi situacija. Djeca su se, ni kriva ni dužna, našla u fokusu, odnosno u svađi odraslih. Pozivam da se u što kraćem roku, pa možda i na današnji dan – Međunarodni dana djeteta – pokuša razriješiti ova situaciju. Pri čemu je važno da se slijedi najbolji interes djeteta. (…)  Danas je za moj ured velik dan. Slavi se veliki jubilej. Od ranih jutarnjih sati sam na različitim mjestima, vezano i za štrajk, a vezano i za proslavu ove Konvencije koja mi je danas prioritet, rekla je Pirnat Dragičević za N1.

Na pitanje je li mogao doći netko iz ureda, kazala je:

– Svi moji zaposlenici ureda, kao i ja, danas imaju veliki dan, imali su puno obaveza. Postojala je mogućnost da samo ja dođem na taj sastanak, rekla je pravobraniteljica za N1.

11:40 Više o štrajkaškim akcijama koje su za četvrtak najavili sindikati možete čitati ovdje.

11:02 Započela je medijska konferencija školskih sindikata

10:24 Žestoka rasprava u sinoćnjem Otvorenom na HRT-u

Štrajk u školama ponovno je bio tema snoćnje HRT-ove emisije Otvoreno u kojoj su gostovali pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Stipe Mamić, predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, profesorica hrvatskog jezika, nastavnička grupa ’45 minuta’ Tamara Šoić i Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo, Pravni fakultet u Zagrebu.

Prvi je riječ imao Stipe Mamić koji je komentirao jučerašnji istup ministrice Blaženke Divjak za kojeg je kazao da ‘kada je netko član Vlade onda mora zajednički raditi u tom timu’, te kako misli da se to odnosi na sve ministre i državne dužnosnike. Demantirao je pisanje medija i izjave sindikalnih čelnika da se ignorira obrazovanje, reklavši kako je i na prvim sastancima sa sindikatima isticao kako koeficijenti ne mogu biti tema pregovora.

–  Nakon što su sindikati uz jednu širu podršku, čak i nekih političkih aktera podigli svoj glas, došli smo do tog prvog sastanka kod premijera kada se on upoznao s tom problematikom. Dakle nije istima da ih premijer nije primio. Premijer je na drugom sastanku rekao – pa dobro, ovdje se pregovara o osnovici, neki drugi sektori postavljaju iste zahtjeve, hajdemo im ponuditi 2 % kroz dodatke. Sindikati su odmah zaključili da njima to ne odgovara. Nakon tog drugog sastanka smo krenuli u postupak mirenja i u tom postupku mirenja mi smo ponudili 2 + 2 % kroz dodatak u vidu sporazuma koji bi imao snagu Kolektivnog ugovora. Mihalinec i Šprem su to glatko odbili a da nisu pitali svoje članstvo, rekao Mamić.

Nastavnica hrvatskog jezika, Tamara Šoić, istaknula je u Otvorenom da je štrajk već nadrastao svoje početne pozicije i kako se ne radi o štrajku za plaće, nego je  on posljedica nezadovoljstva koji se kuha već godinama.

– Mi već 20 godina upozoravamo da u obrazovanju postoji problem. Mi smo objeručke dočekali ovu reformu, ali kada se krenulo s njezinim frontalnim uvođenjem ukazivali smo na to da se uvodi na prečac, da tu postoje problemi. Opet je politika umiješala prste i sve je to gurnuto u drugi plan. Niti je eksperiment uveden do kraja, ne zna se što je npr. sa strukovnim srednjim školama, navela je Šoić dodavši da između ostaloga štrajka jer se cijeli sustav urušava.

Zaposlenici škola u borbi su za dostojanstvo, dodala je Šoić i podsjetila na peticiju koju je prije dva mjeseca s kolegom nastavnikom predala u ministarstvu, a kojom se tražilo ukidanje anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji. Kaže, odgovor do sada nisu dobili.

– Plaća nastavnika početnika je 5.100 kuna, ja s jedno 50 godina možda mogu sanjati o nekoj plaći od 7.500-8.000 kuna. I mi sad pričamo o nekoj preplaćenosti nastavnika, To je ispod svake razine onoga što bi bilo tko u ovoj zemlji trebao biti plaćen, ustvrdila je Šoić.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić kaže da štrajk može još jako dugo trajati.

– Mi u ovoj emisiji govorimo o posljedicama štrajka, izbjegavamo govoriti o uzrocima. Svi smo mi svjesni da ne možemo imati štrajk a da ne bude neke štete. Ja sam to već rekao pa ću ponoviti i ovdje u emisiji – nadoknada i rad u školi nisu isto, vi kada nešto nadoknađujete, to više nije isto. Tu je šteta sigurno velika. Šteta je i u ovim nekakvim popratnim stavkama kao što je prijevoz. Šteta je već nastala, međutim postavlja se pitanje zašto je ta šteta nastala, zašto je ona tolika i zašto se nije rješavala ranije, zapitao se Stipić.

Dodao je da jedan dan štrajka košta 32 milijuna kuna ako svi štrajkaju te kako mu se čini da netko nije shvatio ovaj problem dovoljno ozbiljno ako problem gledamo u kontekstu cijene jednog dana štrajka te kako to vrijeđa sve koji rade u školstvu.

Mamić je na to rekao da je po njegovom dubokom uvjerenju odgovornost za to 80% na sindikatima, a samo 20% na Vladi. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk kaže da županije plaćaju autobusne linije koje voze djecu u školu i one koštaju i za vrijeme štrajka.

– Nas jedan dan prijevoza osnovnoškolaca košta oko 40 tisuća kuna i kad budu nadoknade trebat će i to platiti. Ali nije samo to u pitanju, ima i drugih troškova koji se događaju po školama, a nema one osnovne djelatnosti, nema nastave – djeca se ne obrazuju, ne uče, umjesto u školi sjede kod kuće i umjesto da misle hoće li sutra imati provjeru, misle hoće li sutra biti štrajka, rekao je Pauk dodavši da županije nisu u dobroj situaciji što se tiče troškova za osnovno školstvo koji će dodatno rasti.

Stipić kaže da Vladina ponuda ima tri ključna elementa – nećemo vam dati kroz koeficijente već kroz dodatak, nećemo vam dati odmah već odgođeno i nećemo dati 6 % koliko tražite već ćemo vam dati 1%. Dodaje, na toj se osnovi ne može postići kompromis te da se štrajk ne može završiti tako da se štrajkašima nešto da tek za osam mjeseci.

– Svjesni smo mi toga da je sve otišlo predaleko ali smo i odlučni da nećemo odustati sve dok od strane Vlade ne dobijemo ponudu koja će biti prihvatljiva najvećem dijelu našeg članstva i zaposlenih u školama, poručio je.

Tamara Šoić smatra da prelaskom u frontalni štrajk nisu izgubili potporu roditelja što, kako kaže, dokazuje i nedavno osnovana grupa podrške na Facebooku. Tvrdi da učenicima nije napravljena šteta i da će izgubljene dane nadoknaditi. Kaže da je u derutnim razredima i školama teško provesti reformu, da tableti tu neće pomoći kad ih napokon dobiju.

– Ja sam jedina reforma koju učenici imaju u razredu, ustvrdila je. Suprotstavio joj se župan Pauk koji kaže da se u posljednje vrijeme situacija popravlja, da se dosta ulaže u obnovu škola i da njezin razred nije školstvo Republike Hrvatske.

Pauk ističe da se na taj način anulira sve pozitivno što se napravilo u školstvu, a Šoić ga je prekinula pitanjem je li netko od njih radio u razredu.

– Ja ovdje govorim u ime 68 tisuća ljudi koji već 6 tjedana štrajkaju. Dajte malo uvažavajte nekoga tko dolazi s terena, rekla je.

Stipić kaže da njihovi zahtjevi iznose 350-400 milijuna kuna. Ako vam šteta za tjedan dana u štrajku iznosi 200 milijuna kuna, onda tu nije u pitanju novac već možda neki sukob između premijera i ministrice, ustvrdio je. Suprotstavio mu se Mamić iznoseći druge brojke, pa su se njih dvojica oko toga porječkali, a raspravu je prekinuo voditelj čitajući komentare gledatelja sa Facebooka.

9:51 Izjava ministrice Divjak nakon sastanka sa sindikatima

9:44 Izjava Branimira Mihalinca nakon sastanka, pravobraniteljica se nije pojavila

9:10 Sindikati stigli na razgovor s ministricom

Kako je i najavljeno, sindikati su stigli na razgovore s ministricom Blaženkom Divjak, a na sastanku  bi trebala sudjelovati i pravobraniteljica za djecu, Helencom Pirnat Dragičević. Kako prenosi N1, na sastanku, koji je počeo u 8:30 sati trebalo bi se razgovarati o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine.

– Moram ispraviti ministricu, ovo nisu igre moći već zloupotreba moći od strane premijera. Mjesec i pol dana smo u štrajku, on ne želi razgovarati već koristi svoju moć, a to je zastrašivanje, kazao je za N1 uoči sastanka predsjednik Nezavisnog sastanka zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Sindikati će svoju uobičajeu press konferenciju održati u 11 sati, a tijekom zasjedanja na kongresu Europske pučke stranke, na frekventnim raskrižjima u Zagrebu od 13 do 14 sati održavat će se akcija ‘Potrubi za obrazovanje’. Članovi sindikata s plakatima će stajati na trasi od Sheratona do Arene, a neće propustiti ni Trg žrtava fašizma ispred središnjice HDZ-a.

Inače, već je jučer broj štrajkaša bio manji nego ranije.

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Pada potpora štrajku: Usporedili smo odazive u četiri dana kada je štrajkala čitava Hrvatska

[Glas profesorice] Sad je dosta!

[Glas učenice] Zbog štrajka gradivo za maturu nećemo stići obraditi, iz nekih predmeta nismo pisali ni prvi test

Doznajemo: Najveća nastavnička plaća u rujnu iznosi 11.035 kn, a najmanja 5.251 kn neto

Predsjednik Hrvatske zajednice županija pozvao na završetak štrajka jer ‘postaje opterećenje’

Facebook grupa u kojoj roditelji podržavaju nastavnike u štrajku prikupila ogroman broj članova

Otkazana medijska konferencija sindikata: Pogledajte što će se sa štrajkom događati u utorak

Počinje četvrti ciklus štrajka u školama: Evo što će se događati sljedeći tjedan

Vlada više neće plaćati dane u štrajku: Nastavnici ostaju bez prosječno 315 kn dnevnice?

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Najavljen novi štrajk na fakultetima: Pogledajte kada će se održati

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’