Pretraga

Velika anketa: Glasajte koja je od sedam srednjih škola u Bjelovaru najbolja

A- A+

Osmaši Bjelovara imaju se priliku u svome gradu upisati u sedam srednjih škola. Jedna je gimnazija, ostale su strukovne škole. Ukupno u njima sjedi 2.427 srednjoškolaca, a u brojem najvećoj ih je 468. U tekstu koji je pred vama predstavljamo svaku od tih škola, a u velikoj anketi pitamo vas – koja je od njih najbolja?

Srednjoškolski centar Bjelovar; screnshot: Google Maps

Grad Bjelovar broji sedam srednjih škola: Ekonomska i birotehnička škola, Gimnazija, Komercijalna i trgovačka škola, Medicinska škola, Obrtnička škola, Tehnička škola, Turističko – ugostiteljska i prehrambena škola.

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar

Izdvojeni članak

Popularna zagrebačka srednja škola ove godine uvodi prijemni: Provjerava se znanje iz STEM predmeta

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u tekućoj školskoj godini Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar broji 367 učenika. Dva su smjera koja se izvode u ovoj školi – smjer ekonomisti i smjer upravni referent. Škola je osnovana sada već davne 1955. godine i tada se zvala  Srednja ekonomska škola Bjelovar, a nalazila se u zgradi današnje Gimnazije Bjelovar. Kasnije je preseljena u novu zgradu u ulici Dr. Ante Starčevića, a od 2008. preseljena je u tada novoizgrađeni Srednjoškolski centar.

U svojoj misiji škola ističe kako među učenicima, roditeljima i zaposlenicima jača osjećaj pripadnosti i zajedništva, te da se velika pozornost posvećuje i osobnom razvoju učenika u svim područjima života.

– Vizija je Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar biti otvorenom školom za suradnju s učenicima i roditeljima, za partnerstva s profitnim i neprofitnim organizacijama u globalnom okruženju, pripremati učenike za život, rad, cjeloživotno učenje i odgovorno ponašanje, a primjenom raznovrsnih metoda poučavanja i kreativnošću, pozitivno utjecati na kvalitetu i razvoj kompetencija u suvremenom, dinamičnom društvu, stoji na stranicama škole o kojoj više možete pročitati ovdje.

Gimnazija Bjelovar

Izdvojeni članak

10 škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koje upisuju najbolji učenici

Gimnazija Bjelovar po broju učenika kojih je u ovom trenutku 468, najveća je bjelovarska srednja škola. Na prošlogodišnjim upisima u srednje, to je ujedno i škola u koju su se upisivali najbolji osnovci u županiji. U školi se izvode tri programa: opća gimnazija, jezična i prirodoslovno-matematička, a učenici su raspoređeni u 20 odjeljenja.

Kao Mala realna nesamostalna škola, bjelovarska gimnazija osnovana je početkom studenog 1858., a danas je škola smještena u Ulici Matice Hrvatske. Na svojim web stranicama škola ističe kako njeni učenici postižu značajne rezultate na županijskim i državnim natjecanjima u gotovo svim predmetima i sportovima. Više o Gimnaziji Bjelovar pročitajte na ovoj stranici.

 Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar

Bjelovarska Komercijalna i trgovačka škola, prema podacima Ministarstva, ima 279 učenika. Škola obrazuje učenike za zanimanja prodavač i komercijalist, a nalazi se u već spomenutom Srednjoškolskom centru na adresi Poljana dr. Franje Tuđmana.
Iz škole ističu kako učenici sudjeluju u raznim aktivnostima – od dramske i ekološke grupe do sportskih aktivnosti.
– Misija škole je kvalitetnim odgojem i obrazovanjem, u sigurnom i poticajnom okruženju, omogućiti stjecanje općeobrazovnih i strukovnih kompetencija i osobni rast i razvoj svakog učenika, ističu iz škole o kojoj više možete čitati ovdje.

Medicinska škola Bjelovar

Izdvojeni članak

Za ovu školu vlada najveći interes osmaša na jesenskom upisnom roku

Medicinska škola Bjelovar jedina je petogodišnja škola u tom gradu, a ove školske godine broji 391 učenika. U školi se izvodi pet smjerova: medicinska sestra/tehničar, dentalni tehničar, fizioterapeutsku tehničar, farmaceutski tehničar te znanstveno-laboratorijski tehničar.
Današnji naziv škola je dobila 1991., a smještena je u Srednjoškolskom centru. Pod geslom škole ‘Dobro je činiti dobro’, u viziji Medicinske škole Bjelovar ističe se kako je ona mjesto rađanja novih ideja i mjesto na kojem se učenici i nastavnici dobro osjećaju te uspješno surađuju na dobrobit polaznika i korist cijele zajednice.
– Obrazujemo i odgajamo sposobne, odgovorne, samosvjesne i zadovoljne mlade ljude spremne za uključivanje u tržište rada. Razvijamo timski duh i svijest o važnosti očuvanja okoliša i pomaganja potrebitima te promičemo zdravlje kao osnovnu ljudsku vrednotu, poručuju iz Medicinske škole Bjelovar o kojoj više možete čitati na linku.

Obrtnička škola Bjelovar

Jedina trogodišnja škola u Bjelovaru je Obrtnička škola, koju u školskoj godini 2018./2019. pohađa 214 đaka. Učenici se mogu upisati u više smjerova: automehaničar, bravar, CNC operater, elektroinstalater, elektromehaničar, elektroničar-mehaničar, limar, proizvođač i monter PVC i aluminijske stolarije i zavarivač. Zadnja dva spomenuta smjera traju dvije godine. Obrtnička škola Bjelovar smještena je na adresi u ulici Ante Starčevića.
– Obrtnička škola pridonosi razvoju društva odgojem i obrazovanjem učenika za obrtnička zanimanja – potičući prijateljstvo, timski rad, kreativnost, iskrenost i ekološku osviještenost. Naša misija je ostvariti želje mladih ljudi u postizanju njihovih planova. Uključiti ih u društvene i gospodarske tokove života. Odgajati i obrazovati mlade ljude za izazove budućnosti, vrsne majstore u svojim zanimanjima, spremne za nastavak školovanja na višim školama i pripremati ih za cjeloživotno učenje, ističu iz škole o kojoj više možete doznati ovdje. 

Tehnička škola Bjelovar

Izdvojeni članak

10 zagrebačkih srednjih škola koje upisuju najbolji učenici

Tehnička škola Bjelovar zgradu dijeli s Obrtničkom školom, a trenutno broji 327 učenika. Kroz pet razrednih odjela u školi se izvodi isto toliko smjerova: strojarski tehničar, računalni tehničar za strojarstvo, elektrotehničar, tehničar za računalstvo i građevinski tehničar.
Preteča Tehničke škole je Šegrtska škola osnovana 1886. godine, a današnja samostalna Tehnička škola Bjelovar registrirana je 1. srpnja 1993.

– Danas, novim obrazovnim programima, sudjelujemo u izravnom uključivanju našega kraja u proces suvremenih europskih obrazovnih programa, osobito na području primjene novih tehnologija nastojeći, na taj način, stvoriti nove mogućnosti za brži razvoj gospodarstva u našoj sredini. U nastavni proces uvode  se suvremene radne metode te se svakom učeniku  i profesoru informatizacijom nastoji omogućiti  pristup najnovijim znanstvenim spoznajama posebice u području tehnike i tehnologije. Priznanja koja dobivamo svjedoče o tome da je naš rad zapažen i cijenjen. Ne namjeravamo na tome stati. Želimo još više i bolje. Želimo školu kojom će biti zadovoljni svi: učenici, nastavnici, roditelji i cijela društvena zajednica, stoji u viziji škole.

Više o Tehničkoj školi Bjelovar pročitajte ovdje.

Turističko – ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar

Bjelovarska Turističko – ugostiteljska i prehrambena škola izvodi četverogodišnje i trogodišnje programe. Od četverogodišnjih programa to su hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist. Trogodišnji programi škole učenike obrazuju za zanimanja: kuhar, slastičar, konobar, pekar, konditor, pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni konobar i pomoćni vrtlar. Škola broji ukupno 381 učenika.

Škola je osnovana 1970. u sklopu Ekonomske škole, a najnoviji naziv koji nosi i danas, škola je dobila 2008. godine nakon preseljenja na novu lokaciju. Škola je dio novosagrađenog Srednjoškolskog centra u kojem se nalaze i Medicinska, Komercijalna i trgovačka i Ekonomska i birotehnička škola.

Dodatne informacije o Turističko – ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar doznajte na ovoj poveznici.

___________________________________________________________

Najnovije informacije o upisima u srednje škole možete čitati u našoj rubrici ‘Upisi u srednje’, putem Facebook stranice Upisi u srednje škole ili na istoimenom Instagram profilu @upisi_u_srednje. Svoje bodove za upis izračunajte na kalkulatoru bodova.