Pretraga

Velikom akcijom u hrvatskim školama otkriveno čak 10 lažiranih diploma i svjedodžbi

A- A+

Sredinom siječnja Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je dopis ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola u kojemu su pozvali na provjeru vjerodostojnosti diploma službenika i namještenika. Bio je to rezultat otkrića da je unutar samog Ministarstva zaposlena osoba koja je lažirala diplomu Hrvatskih studija. U 50 radnih dana otkriveno je u hrvatskom školama ukupno deset krivotvorenih isprava.

Foto: srednja.hr

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, danas je izvijestila kako je u provedbi izvanredne provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi zaposlenih u školama do sada pronađeno čak deset lažnjaka.

Izdvojeni članak

Otkriveno u kojoj je školi predavao ‘nastavnik’ koji je lažirao diplomu i dijete

– Nakon 50 radnih dana otkako smo identificirali prvu prijevaru i pokrenuli inicijativu za provjeru vjerodostojnosti isprava u resoru znanosti i obrazovanja, otkriveno je ukupno 10 lažnih isprava.
Posljednje dvije nedavno otkrivene krivotvorene isprave su diploma PMF-a u Zagrebu te svjedodžba za vozača motornoga vozila. Osoba s diplomom fizike i tehnike radila je od 2015. godine u jednoj osnovnoj školi, dok je osoba s krivotvorenom svjedodžbom radila u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju kao vozač. Obje osobe više ne rade s mladim ljudima, a institucije u kojima su varalice radile obavijestile su nadležna tijela koja postupaju po daljnjoj proceduri. Još jednom želim poslati jasnu poruku da namjeravamo nastaviti s ovom antikorupcijskom mjerom dok se sustav ne pročisti od varalica koji ruše dignitet struke i ruše povjerenje u sve one marljive i poštene ljude koji svoj posao rade savjesno i odgovorno, poručila je Divjak.

Podsjetimo, jedan od posljednjih slučajeva lažiranja diplome o kojemu je izvijestila Policijska uprava splitsko-dalmatinska bio je posebno skandalozan. Naime, osoba koja se je predstavljala kao nastavnik u Srednjoj školi ‘Bol’ na Braču, osim diplome magistra edukacije informatike, lažirala je i neke druge isprave, između ostaloga i elektronički zapis iz matičnog ureda s ciljem ostvarivanja prava isplate dara za djecu, koja u stvarnosti ne postoje.

Akcija provjere vjerodostojnosti diploma zaposlenih u školama pokrenuta je nakon što je u samome Ministarstvu znanosti i obrazovanja otkrivena osoba s lažiranom diplomom Hrvatskih studija. Riječ je o osobi koja je radila administrativne poslove, a u MZO-u je zaposlena tijekom studenog i to temeljem javnog natječaja. Otprilike mjesec i pol nakon zaposlenja putem ugovora o radu potvrđeno je da osoba ima krivotvorenu diplomu, a doznalo se to putem uobičajenog postupka provjere vjerodostojnosti diplome, što je od 2017. uobičajena praksa prilikom zapošljavanja u državnoj službi.