Pretraga

Video: Otvorena nova zgrada Muzičke akademije u Zagrebu

A- A+

‘Dan otvorenog trga’ kulturni je događaj koji se jučer održao na Trgu maršala Tita u Zagrebu. Uz otvorenje Muzičke akademije posjetitelji i prolaznici mogli su uživati u brojnim umjetničkim performansima i predstavama. U našem videu pogledajte zašto je ipak važno ulagati u razvoj kulture u Hrvatskoj.

Trg maršala Tita jučer je povodom ‘Dana otvorenog trga’ pokazao sav raskoš i sjaj koji skriva u prostorijama svojih zgrada. Središnji događaj bio je otvorenje nove zgrade zagrebačke Muzičke akademije, ali uz prigodne govore i razgledavanje moglo se uživatim u različitim performansima umjetnika.

Izdvojeni članak

Videoanketa: Pogledajte što o novoj, provokativnoj zgradi misle prolaznici s Trga maršala Tita

Studenti Muzičke akademije vesele se konačnom ujedinjenju

Prolaznici su nakon duge gradnje i puno potrošenih riječi napokon mogli provjeriti u kakvim će se uvjetima školovati naši budući muzičari. Mišljenja o njihovom novom domu i dalje su podijeljena, dok se svi njezini studenti vesele konačnom preseljenju. Kao što je kod nas već uobičajeno, iako je zgrada službeno otvorena potrebno je još napraviti završne radove pa će se svi odsjeci smjestiti tek početkom idućeg semestra.

– Bio sam sada unutra. Fenomenalno izgleda i to je sada jedna nova razina kvalitete i napokon ćemo se svi skupa ujediniti i biti će nam prekrasno , izjavio je Filip Merčep, student udaraljki na petoj godini Muzičke akademije koji nakon diplome planira svoje obrazovanje nastaviti u Njemačkoj ili Americi.

Izdvojeni članak

Tramvaji danas zaobilaze Trg maršala Tita

Svoja su vrata otvorile sve institucije Trga maršala Tita

Uz razgledavanje na jednom od najljepših trgova u Zagrebu bilo je još puno zabavnog i kvalitetnog sadržaja. Sve posjetitelje uveseljavali su glumci i orkestar HNK, studenti Muzičke akademije, učenici Škole primijenjene umjetnosti, a pjesme su slučajnim prolaznicima diktirali studenti zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Svoja vrata otvorile su i druge okolne institucije pa su se mogle pogledati plesne radionice Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt, Školskom muzeju pa čak i u predvorju Rektorata. Najimpresivnije je izgledao nastup plesačica baleta koje su ukratko demonstrirale svoje znanje na zapadnoj livadi HNK, a jedan lijepi umjetnički dan završio je koncertom Zagrebačke filharmonije.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar obećao sredstva za opstanak studija plesa

‘Siguran sam da ćemo riješiti problem plesnog odsjeka’

– Ovo je divno. Mislim da bi trebalo biti više ovakvih događaja pa bi možda ljudi u Hrvatskoj češće dolazili u kazalište pogledati koju predstavu, objasnila nam je balerina Iva Vitić Gameiro te je izrazila nadu da se uskoro osiguraju svi potrebni uvjeti za visoko obrazovanje hrvatskih plesača koji još uvijek na studij moraju u inozemstvo.

Prošle je godine u sklopu ADU-a osnovan Odsjek plesa. Međutim, ovogodišnji prijemni je odgođen zbog nedovoljnog prostora za nove studente pa će naše najveće narodno kazalište još neko vrijeme zapošljavati plesače sa stranih sveučilišta.

– Studentski centar će sigurno stvoriti nove odnose sa zagrebačkim Sveučilištem pa sam siguran da ćemo riješiti taj problem koji je pitanje samo dobre volje, najavio je Damir Boras, novi rektor Sveučilišta u Zagrebu.