Pretraga

Rođak Borasove žene, diplomirani nautičar i vozač glisera, voditelj je poslijediplomskog centra u Dubrovniku

A- A+

Frano Hartman od konca prošle godine voditelj je poslijediplomskog centra zagrebačkog sveučilišta u Dubrovniku. Ništa to ne bi bilo sporno da rodbinskim vezama, kako tvrde upućeni izvori, nije povezan s obitelji zagrebačkog rektora Damira Borasa i da, po svemu sudeći, baš i nema neke zavidne reference. Hartman je, naime, završio studij nautike, a ljeti iznajmljuje plovila i gliserom prevozi turiste.

Rektor Damir Boras, Dubrovnik (pozadina)
Foto: srednja.hr | Flickr; Michael Caven

Supruga Frane Hartmana, voditelja poslijediplomskog centra zagrebačkog sveučilišta u Dubrovniku, nećakinja je Alene Boras, supruge rektora Damira Borasa. Jednostavno rečeno, kako su Telegramu otkrili neki dosta upućeni izvori, osoba koja je postavljena na važnu poziciju unutar Zagrebačkog sveučilišta obiteljski je povezana s rektorom Sveučilišta.

Gdje su reference?

No, to nije jedina stvar. Frano Hartman nema neku zavidnu biografiju iz koje logično slijedi njegova najnovija funkcija voditelja poslijediplomskog središta. Naime, završio je četverogodišnji studij nautike, a poslovno se bavio iznajmljivanjem plovila te je gliserom vozio turiste. Telegram prenosi kako su turisti, zapravo, bili baš oduševljeni njime kao skiperom.

Hartmanov karijerni uzlet u dubrovačkom središtu počinje za vrijeme prvog mandata rektora Borasa. Tako je 2017. u dubrovačkom zdanju postao direktor tvrtke Dormitorij, koju je Sveučilište osnovalo u svrhu upravljanja spavaonicama i apartmanima u objektu. U to je vrijeme imao i funkciju stručnog savjetnika Poslijediplomskog središta Dubrovnik, a krajem prošle godine Hartman je na javnom natječaju izabran, ni manje ni više, za voditelja cijelog dubrovačkog sveučilišnog središta.  Na natječaju se tražila osoba sa završenim diplomskim, odnosno dodiplomskim sveučilišnim studijem i s najmanje pet godina radnog staža “na odgovarajućim poslovima”. Telegram je u nekoliko navrata kontaktirao Hartmana, no na njihove poruke i pozive nije odgovarao, tako da još uvijek ostaje nejasno – kako je ispunio uvjet petogodišnjeg iskustva “na odgovarajućim poslovima”.

Nastavak priče o Dubrovniku

Nastavak je ovo prošlogodišnje zaista bizarne priče iz Dubrovnika. Tada se otkrilo kako postoje tri apartmana u poslijediplomskom središtu koja se ne iznajmljuju ni koriste bez privole rektora. Rektor ih, pak, prema navodima brojnih izvora, koristi u privatne svrhe, a svako ga se ljeto na toj lokaciji može vidjeti u društvu supruge, u ležernoj odjeći. Hartman je tada negirao da rektor privatno odsjeda u dubrovačkim apartmanima.

Izdvojeni članak

Rektor Boras novcem Sveučilišta uredio luksuzne apartmane u Dubrovniku, u njima ljetuje s obitelji

Ta je priča, očito, odjeknula pa je u međuvremenu dubrovačko središte tražilo još šest portira. Kako je doznao TelegramSveučilište u Zagrebu u razdoblju je od listopada 2019. do svibnja 2020. raspisalo natječaje za ukupno šest portira; sve na neodređeno vrijeme i za rad u dnevnim i noćnim smjenama. Prednost su, prema dva natječaja, imali kandidati s licencom zaštitara. U opisu portirskog posla, Sveučilište je, između ostaloga tražilo kandidate koji će “pratiti situacije, stanja i kretanja osoba” te “nadzirati ulaz i izlaz stranaka u sveučilišne prostore”, kao i “voditi evidenciju dolazaka i odlazaka stranaka”. Svim zaposlenim portirim, kao i svim zaposlenicima Poslijediplomskog središta Dubrovnik, poslodavac je Sveučilišta u Zagrebu. Drugim riječima, plaća im se isplaćuje iz javnih sredstava.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap