Pretraga

Ministar Mornar obećao sredstva za opstanak studija plesa

A- A+

Nakon odgode prijemnog ispita za studij plesa u Zagrebu pregovori oko njegove budućnosti još uvijek traju. Ministar Vedran Mornar te  zamjenik ministrice kulture, Berislav Šipuš na sastanku u utorak obećali su kako će se pronaći sredstva za visoko obrazovanje plesača i profesora. Sustavno i krajnje rješenje trebalo bi podići razinu i kvalitetu umjetnosti koja je u Hrvatskoj već godinama marginalizirana.

Prijemni ispit za Odsjek plesa pri Akademiji dramskih umjetnosti odgođen je u zadnji tren jer su se organizatori do zadnjeg trenutka nadali garanciji za sredstva koja su im potrebna. Ministar Vedran Mornar je naknadno na sastanku, koji se održao u utorak, dao garanciju da će sredstva za akademsku godinu 2015./2016. biti osigurana te je izjavio kako je svima u interesu da spomenuti odsjek opstane. Na njemu je prisutan bio i Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture.

Izdvojeni članak

Užasno: U zadnji tren otkazan upis studenata na studij plesa u Zagrebu

Odgoda u zadnji čas neugodno je iznenadila sve koji su se pripremali za prijemni

– Mi smo čekali da vidimo hoće li se nekakve dodatne opcije otvoriti. Možda smo ipak od prijemnog trebali odustati i ranije pa da kandidate ne dovodimo u tako nezgodni položaj, ali ipak smo se nadali da će se možda uspjeti u zadnji čas nešto riješiti što ovoga puta nije bio slučaj, objasnila nam je osnivačica odsjeka Andrea Jeličić.

Na dan objave odgode održan je još jedan sastanak s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu i MZOS-a i Ministarstva kulture nakon kojeg je svima bilo jasno da se ne mogu garantirati potrebni uvjeti za obrazovanje dvije generacije studenata pa je objavljena i službena obavijest na stranicama ADU-a.

Ležerno ponašanje svih odgovornih zateklo je maturante i neke studente koji su se cijelo ljeto pripremali za upis na željeni studij. Docentica Jeličić brani se da je već u sedmom mjesecu bilo najava kako postoji ta opasnost pa su joj se neki i osobno javljali da će odustati jer si ne mogu priuštiti neizvjesnost.

– Pregovori i dalje traju. Upravo sada radimo na nacrtu novog sporazuma koji će onda, nadam se, napokon krenuti ka nekakvom sustavnom rješavanju našeg problema i da onda sve sljedeće generacije zapravo znaju da mogu očekivati da će se studij normalno odvijati i da više neće biti ovakvih neugodnih iznenađenja, najavila je Jeličić.

Izdvojeni članak

Video: Zavodljivi ples mladih Hrvatica pregledan više od milijun puta

Ukidanjem plesnog studija vratili bi se na stanje uspostavljeno još prije 50 godina

U svijetu se ples ubraja u kulturne industrije, dok je kod nas to još jedina umjetnost koja nema uspostavljeno visoko obrazovanje. Osim plesača, na Odsjeku koji je započeo s radom od prošle godine postoje i dva nastavnička studija koja bi trebala stvoriti buduće profesore.

– Ne znam jeste li svjesni kako se ljudima koji već sada rade u osnovnim i srednjim plesnim školama skidaju koeficijenti s plaće jer nemaju visoko obrazovanje dok im država to uopće ne garantira pa im je jedina mogućnost da se školuju vani. Cijela naša struka se jako marginalizira kao da je beznačajna i da nema što ponuditi. Ukidanje Odjeka bio bi jedan krajnji primitivizam jer bi se vratili na stanje koje je kod nas uspostavljeno još prije 50 godina, za kraj je zaključila docentica s Akademije dramskih umjetnosti.

Usporedebe radi, najpoznatije svjetske plesne akademije uglavnom su uspostavljene prije više od pedeset godina, a prema stranici deballet.com Vaganova baletna akademija otvorena je 1738. godine u St. Petersburgu.