Pretraga

Video: Ovo je pet novosti u obrazovanju u proteklih tjedan dana za koje morate znati

A- A+

I ovog smo vam tjedna pripremili tjedni pregled vijesti na portalu srednja.hr. U prošlom tjednu ministar Banožić odustao je od napredovanja u zvanje izvanrednog profesora, a saznalo se i da je priručnik kopirao. Mi smo izdvojili koje su kazne za studente koji plagiraju, a doznali smo i kako teče obnova na srednjim školama u Zagrebu.

Mobitel s prikazom srednja.hr TikTok profila

srednja.hr ima i svoj TikTok profil! | Foto: srednja.hr

Nedavno smo u video formatu na našim društvenim mrežama krenuli s kratkim tjednim pregledom vijesti na portalu srednja.hr. Cilj je informirati naše mlade čitatelje kako bi bili u toku sa svim važnim informacijama. U nastavku doznajte najvažnije vijesti iz prošlog tjedna.

Studentska satnica viša je nego prije pet godina unatoč inflaciji

Prošli tjedan svakako je obilježio priručnik ministra obrane Marija Banožića. Saznalo se da ga je kopirao od poznatog stručnjaka za online marketing, ali i od samih recenzenata priručnika. Ministar je postupak napredovanja u izvanrednog profesora pauzirao, a mi smo izdvojili kakve kazne na fakultetima studenti mogu dobiti zbog plagiranja. Studenti koji plagiraju mogu biti isključeni s fakulteta ili dobiti samo ukor, ovisno od fakulteta, a plagiranje je i kada se studentski rad kupi.

Studentski centar u Karlovcu objavio je zanimljivu analizu kretanja studentske satnice od 2018. otkada ona postoji pa sve do danas. Usprkos inflaciji studentski rad danas je plaćen puno više nego što je to bio prije pet godina. Podsjetimo, trenutno je minimalna studentska satnica 4,38 eura, a ona se računa temeljem minimalne zakonske plaće.

Izdvojeni članak
ministar mario banožić i screenshot poruke na Facebooku studentskom zboru vevua

Studentski zbor Veleučilišta u Vukovaru na naš upit o slučaju ministra Banožića ostavio samo – seen

Uspješan tjedan za naše učenike

Hrvatska će uskoro dobiti Zakon o hrvatskom jeziku čiji je nacrt predstavljen prošlog tjedna. Njime će se propisivati, među ostalim, i udio jezičnih tema na Hrvatskom u školama, a nastava u svim odgojno-obrazovnim institucijama trebat će biti na hrvatskome, bez dijalekata i narječja.

Više od tri godine prošlo je od zagrebačkog potresa, a još sve srednje škole nisu obnovljene. U ljeto 2024. bit će gotove Prva ekonomska škola i Gornjogradska gimnazija, a tek početkom 2025. Škola primijenjene umjetnosti i dizajna te Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje koja dobiva novu zgradu. Pisali smo i kako je obnovljena Osnovna škola Katarina Zrinska Mečenčani koja je teško oštećena u potresu 2020. godine.

Protekli tjedan bio je uspješan za mnoge hrvatske učenike. Osmogodišnji učenik Petar iz Zagreba postao je svjetski prvak u aritmetici, a učenica Veronika postala je svjetska prvakinja u hrvanju na Svjetskom prvenstvu što je prva zlatna medalja za Hrvatsku u hrvanju. Na Svjetskom školskom prvenstvu u nogometu učenici Druge gimnazije u Varaždinu osvojili su pak broncu.

U videozapisu ispod možete pogledati i video pregled vijesti.

@srednja_hr Za sve ostale vijesti posjetite srednja.hr 💪 … #ministarbanozic #potres #škola #srednja #srednjahr #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr