Pretraga

Više od 20 tisuća učenika nije u klupama, online nastava u preko 180 škola: Evo stanja po županijama

A- A+

U odnosu na početak tjedna, kada zbog zaraze ili samoizolacije u klupama nije bilo oko 11 tisuća učenika, taj broj do ovog petka drastično se povećao. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, sada je takvih preko 20 tisuća. Konkretno, pozitivan test ima 11.885 učenika, a za njih još 9.681 određena je samoizolacija. Trenutno se online nastava za dio ili sve razrede izvodi u preko 180 škola.

Foto: UnsplashU posljednja 24 sata, kažu to brojke koje je objavio Stožer civilne zaštite RH, zabilježeno je 11.114 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 61.671.

Preko 20 tisuća učenika zaraženo ili u samoizolaciji

Vrtoglavo raste i broj zaraženih učenika te onih koji odlaze u samoizolaciju, zbog čega je dobar dio školskih klupa na današnji dan – prazan! Prema podacima koje smo tražili od resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja, na COVID-19 pozitivno je 11.885 učenika, a u samoizolaciji je njih 9.681. Iz Ministarstva nam kažu i da taj broj treba uzeti sa zadrškom jer ‘zbog velikog broja samoizolacija, djelatnici HZJZ-a ne stignu unijeti sve podatke’.

Podsjetimo, u ponedjeljak su brojevi bili puno manji – 7.095 učenika bilo je pozitivno, a za njih 4.415 određena mjera samoizolacije. Broj učenika po županijama koji s današnjim danom imaju pozitivan test ili su u samoizolaciji možete vidjeti u nastavku.

COVID pozitivni i učenici u samoizolaciji na dan 21. siječnja 2021.|izvor: MZO

Kada je riječ o djelatnicima škola, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovaraju nam da je COVID pozitivnih 1.786, a u samoizolaciji je njih 267. To dodatno otežava rad škola, jer i broj zaraženih zaposlenika raste – u ponedjeljak je pozitivno bilo 1.279 zaposlenika dok je u samoizolaciji bilo njih 165.

Podatke Ministarstva o broju zaraženih djelatnika i onih u samoizolaciji ovog petka možete vidjeti u tablici ispod.

COVID pozitivni i djelatnici u samoizolaciji na dan 21. siječnja 2021.|izvor: MZO

 

Online nastava u preko 180 škola

Početkom tjedna na online nastavi bilo je manje od 30 škola, sada neki oblik nastave na daljinu ima njih čak 183. Ministar Radovan Fuchs prije nekoliko je dana rekao da se ostaje ‘pri onim početnim doktrinama provođenja nastave, a to je da ne proglašavamo opći prelazak na online nastavu, niti preporučujemo da se tako nešto radi niti po županijama, da cijele županije prelaze’. Za sada je jedino Osječko-baranjska donijela preporuku o prelasku na C model na razini županije, dok je Brodsko-posavska poručila školama da sve one koje ne mogu organizirati rad po modelu A mogu prijeći na online nastavu.

U tablici u nastavku možete vidjeti koje su sve škole trenutno na online nastavi, odnosno modelu C i za koje skupine učenika. Riječ je o podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja i treba naglasiti da se situacija mijenja gotovo iz sata u sat, pa je moguće da su u međuvremenu još neke škole donijele odluku o prelasku na C model.

Napomena: ako vam tablica u nastavku nije vidljiva, osvježite stranicu.