Pretraga

Vlada proglasila kraj epidemije, objavljeno i do kada morate zamijeniti isteklu osobnu

A- A+

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prije nekoliko dana proglasila kraj epidemije, Vlada RH na današnjoj je sjednici proglasila kraj epidemije u Hrvatskoj. Ukida se i nužna mjera korištenja medicinskih maski, primjerice u ljekarnama i više nema obveze testiranja. Građani imaju 30 dana za podnošenje zahtjeva za izdavanjem nove osobne, ako im je stara istekla tijekom epidemije.

Ilustracija: Pexels

Na sjednici Vlade održanoj ovog četvrtka Vlada je donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19. Kako je na sjednici rekao ministar zdravstva Vili Beroš, proglašenje kraja epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj temelji se na do danas stečenim spoznajama o virusu i mogućnostima zaštite. Zbog toga, dodao je Beroš, u ovom trenutku nema više potrebe za mjerama koje se propisuju u samim uvjetima epidemije.

30 dana za podnošenje zahtjeva za zamjenu istekle osobne

– Proglašenjem epidemije 11. ožujka 2020., uspostavljeni su nužni instrumenti radi zaštite zdravlja stanovništva, na isti dan kad je WHO proglasio pandemiju. COVID-19 će najvjerojatnije biti prisutan trajno u populaciji, manjim ili većim intenzitetom. Nove će varijante moguće biti zaraznije ili manje virulentne. WHO je 5. svibnja objavio da COVID-19 više ne smatra javnozdravstveno opašnošći. Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj temelji se na do danas stečenim spoznajama o virusu, posljedicama bolesti te mogućnosti zaštite populacije. Predlažem Vladi donošenje odluke o prestanku epidemije, rekao je Beroš nakon čega je Vlada i usvojila ovu odluku.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da nakon proglašenja prestanka epidemije više nema razloga da o nužnim epidemiološkim mjerama odlučuje Stožer civilne zaštite. Naveo je i da će se donijeti odluka kojom će se ukinuti i jedina odluka koja je na snazi, a to je ona o nužnoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice. Tijekom pandemije građani Hrvatske mogli su koristiti i istekle osobne iskaznice, a sada će ih morati zamijeniti.

– Proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana, preciznije u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. Jedina obvezna isprava je osobna iskaznica, putovnica i vozačka nisu obvezne osim za potrebe za koje su namijenjene, dodao je Božinović.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Srednjoškolci snimili film o tome kako su epidemija i zatvaranje škola utjecali na njihova prijateljstva

Nema više obveze testiranja

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na N1 televiziji objasnio je da više nema obveze zbog koje bi se ljudi trebali testirati. No, to je i dalje preporuka za osobe koje se hospitaliziraju, osobe kod trajnog prijema u ustanovama socijalne skrbi i osobe koje idu na elektivne zahvate u bolnicama, kojima se stvara aerosol.

Naglasio je da bi se osobe koje su imunokompromitirane, koje imaju kronične i respiratorne bolesti i dalje trebale držati mjera.

– Maske i dalje štite od covida-19 i svih drugih zaraznih bolesti, rekao je Capak za N1.

Istaknuo je i da HZJZ preporučuje da osobe koje leže u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a kod kojih se potvrdi bolest i dalje idu u izolaciju na pet dana i da se nosi maska do desetog dana.

– Također i osobe koje rade u tim ustanovama i imaju kontakt sa imunokompromitiranim i teško bolesnim osobama da odu u izolaciju na pet dana i nose maske do desetog dana. Također i svim drugim osobama koji su pozitivni preporučuje se nošenje maski, rekao je Capak za N1 televiziju.

Današnju sjednicu Vlade možete poslušati ispod: