Pretraga

Zagrebački faks ove godine organizira prve studentske borbe robota, prijave su u tijeku

A- A+

U studenome ove godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu održat će se prve studentske borbe robota pod nazivom Fightbotics. U tijeku su prijave, a ovog tjedna održat će se i uvodno predavanje koje će studenti proći prije samog natjecanja. Razgovarali smo sa studentima koji su začetnici ovog događaja te su nam otkrili i kako imaju puno veće planove za studentske robotske borbe.

Foto: Marta Matković | Screenshot YouTube

Fakultet strojarstva i brodogradnje organizira prve studentske borbe robota u Hrvatskoj – Fightbotics. Ideja o ovakvoj vrsti natjecanja rodila se još početkom 2021. godine kada su dva studenta FSB-a odlučila izmjeriti snage robota koje su sami napravili. Isto tako će i studenti koji se prijave na ovo natjecanje imati priliku izraditi vlastitog robota i natjecati se u studenome ove godine.

– Kada je Dorian izradio svog malog borbenog robota od 150 grama, Vedrana je to izrazito zainteresiralo i htio mu je pokazati da je bolji u izradi istog. Stoga su dečki odlučili održati mini-borbe samo za sebe, ali su ubrzo shvatili da bi to moglo imati potencijal u smislu da se uključi još više studenata. Ideja je ostala nekako u podsvijesti sve do početka ove godine kada sam imala priliku razgovarati s Vedranom o cijeloj ideji. Kroz par razgovora smo shvatili da je projekt ostvariv i održiv, pa se tako rodio Fightbotics-prve studentske borbe robota u Hrvatskoj, priča nam studentica Marta Vukoja koja je ujedno i voditeljica ovog projekta.

Mogu se prijaviti studenti iz cijele Hrvatske

Za Uvodno predavanje, koje će se održati 14. srpnja u 18 sati na FSB-u u predavaoni S-25, do sada se prijavilo 40 do 50 zainteresiranih studenata i prijavljeno je oko sedam timova i petero individualnih osoba za samo natjecanje. Glavni događaj, odnosno borba, planira se održati u Pauk dvorani u studentskom domu ‘SD Stjepan Radić’ te će biti dostupna za sve posjetitelje.

– Trenutno bilježimo zainteresiranost putem Facebook eventa i Google forme na koju je poželjno da se zainteresirani studenti prijave radi evidencije brojeva, međutim kako cirkuliramo u studentskim krugovima dobili smo i usmenih potvrda o dolascima. Mogu se prijaviti svi studenti, Zagreb nije presudan. Valjalo bi uzeti u obzir činjenicu da, kada se budu održavale praktične radionice izrade borbenih robota, da ne bi bilo loše za studente da su u Zagrebu zbog pristupa prostoru i mentorima, no ako spadate u skupinu iskusnih entuzijasta onda se možete vjerojatno i samostalno snaći, poručila je voditeljica projekta.

Izdvojeni članak

Ogroman uspjeh naših robotičara: Na velikom eurospkom natjecanju čak sedam timova osvojilo medalje

Prijavnica za sudjelovanje sadrži adekvatan CAD model ili neki oblik crteža te okvirni troškovnik

Mentori će se dodijeliti kako bi studenti uz njihovu pomoć i savjete uspjeli napraviti svoje robote za borbu, a mentori će biti dostupni i putem raspoloživih komunikacijskih kanala.

– Studenti se prvo moraju prijaviti za sudjelovanje na borbi. Prijavnica za sudjelovanje je poslan adekvatan CAD model, ili neki oblik crteža, te okvirni troškovnik. Radi lakše mogućnosti odabira komponenti, trenutno slažemo katalog komponenti koje su ‘bazne’ za svakog robota, stoga prijavljeni ne bi trebali imati poteškoća pri pronalaženju komponenti. Isto tako je poželjno da se pošalju, ali nisu obavezne, električna shema, te kratki opis funkcionalnosti bota, navodi studentica Marta.

Prijave su otvorene u srpnju i kolovozu, a samo 10 najboljih dobit će priliku sa svojim robotom ući u ring

Prijave su otvorene kroz sedmi i dio osmog mjeseca. Nakon što se svi modeli pogledaju i evaluiraju, 10 odabranih studentskih timova će dobiti potrebne komponente koje su financirane od strane FSB-a strane, što znači da fakultet kao organizator naručuje i prikuplja komponente za tih 10 robota koje pri njihovom stizanju dodjeljuju timovima.

– Kada sve komponente pristignu, kreće proces sklapanja bota gdje tih 10 odabranih timova ima pristup Radionici. Sklapanja će se odvijati u Radioni- Makerspace Zagreb, gdje će ih voditi i nadgledati mentori koji već imaju iskustva s izradom borbenih robota. Prijavljeni timovi će zapravo imati priliku realizirati svoj model i koncept iz prijavnice, govori nam voditeljica projekta.

Izdvojeni članak
Bots&Pots

U Zagrebu se otvorio prvi restoran u kojem kuhaju roboti: Odmah smo ga posjetili

Prijaviti se mogu i srednje škole i firme, no njima faks ne subvencionira troškove izrade robota

Osim studenata, prijavit se mogu i firme, koje bi imale svoju kategoriju na natjecanju, kao i srednje škole. Jedina je razlika što srednjoškolskim timovima i firmama FSB ne nudi opciju subvencioniranja troškova izrade robota kao što će se subvencionirati timovima koji uđu u 10 najboljih.

– Voljeli bismo pružiti nagradu pobjedničkom timu, no trenutno smo još u fazi za potragom sponzora koji bi htjeli podržati cijeli projekt, budući da se većinski dio budžeta izdvaja za spomenute komponente i obradu (3D print, lasersko rezanje) koje mi kao organizatori financiramo. Isto tako, svaki tim će moći zadržati za sebe svog bota, te ako se slučajno unište ili oštete prilikom natjecanja, planirana je i after-popravljaonica, objasnila je studentica Marta.

‘Bilo bi zanimljivo da se borbe organiziraju na svim većim Sveučilištima i onda se održi veliko finale’

Dogodine, otkrila nam je voditeljica Marta, zbog velikog interesa planiraju se ponovno organizirati studentske borbe robota.

– Definitivno planiramo organizirati i iduće godine. Naravno, ako prikupimo dovoljno ljudi i sredstava, rado bismo održali i na razini cijele Hrvatske. Recimo, bilo bi zanimljivo da se organizira na svim većim Sveučilištima, i onda se održi neko veliko finale u Zagrebu. Mogućnosti i kombinacija je bezbroj, budući da je robotika postala disciplina koja obuhvaća školarce, studente i industriju, poručila je studentica i voditeljica projekta Fightbotics Marta.

Sve potrebne informacije o prijavi i o tome kako bi trebao izgledati jedan borbeni robot možete pronaći u Pravilniku koji se nalazi na službenoj web-stranici Fightboticsa, a ako imate bilo kakvih pitanja, s FSB-a poručuju kako im se možete slobodno javiti.